Dimarts 07 d'Abril
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

20-02-2020

El Departament d'Agricultura presenta una nova eina que reforça les polítiques de prevenció d'incendis a Catalunya. PREVINCAT és una eina que servirà per a la presa de decisions sobre la prevenció i gestió d'incendis

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha presentat avui una nova eina que permet identificar les zones prioritàries de gestió forestal per a la prevenció d’incendis. Aquesta nova eina, PREVINCAT, és un servidor desenvolupat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) a partir d’un equip pluridisciplinar de tècnics de diferents àmbits.
 
Jordà ha definit aquesta nou projecte com “un instrument més que reforça les polítiques de prevenció del Departament d’Agricultura, desenvolupades durant tot l’any, no només a l’estiu”. Segons la consellera aquest “és un clar exemple de l’aposta en la prevenció d’incendis, en base a la recerca, el coneixement i la interacció amb experts en la prevenció i gestió del risc d’incendi“.
 
La consellera ha explicat que la gestió forestal a Catalunya garanteix la persistència de les masses forestals compatibilitzant l’aprovisionament de béns i serveis dels boscos de forma sostenible en el temps, amb la salut i la vitalitat dels ecosistemes forestals, i també amb el desenvolupament socioeconòmic del territori i la conservació de la biodiversitat. Jordà ha deixat clar que “no volem un món rural sense oportunitats perquè un territori despoblat comporta pèrdua de sobirania alimentària, pèrdua de riquesa, però també eleva el risc d’incendis forestals”. Per això, la consellera ha advertit que unes comarques sense una gestió sostenible activa del nostre terrirori i també de les nostres masses forestals són i seran unes comarques amb un elevat risc d’incendi.  És precisament per això i davant l’abandonament del territori i les dificultats per gestionar-lo que Jordà ha tancat la seva intervenció lloant el projecte que avui s’ha presentat perquè “ens calen eines i informació per definir zones prioritàries de gestió més eficients per la prevenció i la gestió d’incendis forestals”.
 
Una eina interactiva que permet la planificació de la prevenció
 
Des del servidor es poden descarregar dades, cartografia i informació d’utilitat per a la prevenció, la gestió i l’extinció incendis forestals. S’hi pot trobar informació sobre models de combustibles i dades climàtiques, necessàries per fer simulacions d’incendis.  És una eina d’utilitat per a la presa de decisions sobre la prevenció i gestió d’incendis forestals a Catalunya (zones vulnerables, realització de plans de prevenció incendis, etc.).
 
Les dades disponibles permeten realitzar simulacions d’incendis forestals en qualsevol zona del país, a partir d’un servidor de cartografia i de dades climàtiques. En base a diferents criteris (comportament del foc, vegetació, nuclis urbans, biodiversitat, paisatge,...) es poden definir les zones prioritàries de gestió de cara a la prevenció, optimitzant els recursos disponibles.
 
Actualment s’està organitzant un procés participatiu amb experts/tes, on es definiran criteris i prioritats que serviran per a definir les zones on cal fer gestió.
 
 

Altres notícies d'agricultura

»El Centre de Recursos Pedagògics de la Noguera publica a la seva web, un recull de recursos i materials adreçats a les famílies i docents, per gestionar millor el confinament amb els infants. 

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura de la Novel·la, Banderes dels altres, de SANTAEULÀLIA, J.N

»L'artista balaguerina Jasmina estrena aquest dilluns la seva cançó 'I Don't Mind'. Es tracta del seu primer senzill i és una balada que tracta sobre la 'dependència emocional' tòxica en una ruptura. L'estrena serà a les 22.30 al Youtube. 

»Avui, 6 d'abril, Dia Mundial de l'Activitat Física i l'Esport, la Regidoria d'Esports de la paeria de Balaguer posa en marxa el repte #DMAFacasablg2020, en que un vídeo o foto dona l'oportunitat de guanyar vals per material esportiu a comerços locals. 

»La paeria de Balaguer ha començat a traslladar alguns dels pacients de l'Hospital Sociosanitari Hestia a residències d'altres ciutats poblacions per d'esponjar les residències de la ciutat

»Aquest dilluns a Ràdio Balaguer hem parlat amb el responsable del CEI Balaguer, Jaume Roca, de l'ajut extraordinari per als autònoms afectats econòmicament per la crisi sanitària de la Covid-19.

»El Col·lectiu Llibertat de Balaguer publica un vídeo anomenat 'Des de la trinxera, no callarem', on els seus membres segueixen amb la protesta però des del confinament. 

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre, La Meva família és especial, d’ Anna Rayo. Barcelona : Edicions del Pirata, 2019

»L’Argonauta de Balaguer ha posat en marxa una campanya solidària per recollir fons per a l'Hospital Arnau de Vilanova. S'ha col·locat un expositor davant de la botiga i tothom que ho vulgui pot agafar un llibre i pagar-lo via telemàtica

»Balaguer celebra aquest dissabte el quart mercat setmanal amb parades exclusivament d'alimentació a la plaça del Mercadal

»La comunitat xinesa de Balaguer ha fet entrega aquest divendres a la Paeria de 1.950 mascaretes i 2.200 guants.

»La paeria de Balaguer ha publicat un vídeo on el paer en cap explica algunes de les actuacions que s'han dut a terme aquesta setmana i les que estan previstes.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt