Divendres 03 de Juliol
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

08-05-2020

La Comissió Europea concedeix els ajuts per a l'emmagatzematge privat de carn de boví, oví i cabrum, llet desnatada en pols, mantega i formatges. L’objectiu és retirar-los temporalment per reduir el desequilibri entre l’oferta i la demanda.  

La crisi provocada per la pandèmia del COVID-19 i la paralització dels sectors productius fruit de la declaració de l’estat d’alarma ha tingut com a conseqüència un descens de la demanda de determinats productes del sector de la carn i de la llet. Per reduir l’actual desequilibri entre l’oferta i la demanda i atenuar les condicions adverses del mercat en aquests sectors, la Comissió Europea ha considerat procedent concedir ajuts a l’emmagatzematge privat  de carn de boví, carn d’oví i cabrum, llet desnatada en pols, mantega i formatges. 

El termini per presentar les sol•licitud d’aquest ajut va començar el 7 de maig, i en el cas dels productes làctics, finalitzarà el 30 de juny. Pels productes càrnics serà una decisió que prendrà la Unió Europea quan consideri que s’han aconseguit els objectius pels quals es convoquen els ajuts. A aquest ajut hi poden accedir els agents econòmics establerts i registrats a efectes d’IVA en la Unió Europea. 

Les sol•licituds es referiran a un únic magatzem i es presentaran en la Comunitat Autònoma on estigui ubicat el magatzem on està emmagatzemat o s’emmagatzemarà  el producte objecte de l’ajut.

Les sol•licitud d’ajut a l’emmagatzematge de carn de boví i d’oví i cabrum s’ha d’acompanyar amb una garantia (dipòsit en metàl•lic o aval bancari) per un import de 100 € per tona sol•licitada.

Per sectors

En el cas de la carn fresca o refrigerada de boví l’ajuda que es concedirà és de és 1008 €/t  per un emmagatzematge de 90 dies, 1033 €/t per un  emmagatzematge  de 120 dies i 1058 €/t per 150 dies. La carn ha de procedir d’animals criats en la Unió durant els últims 3 mesos, com a mínim i sacrificats com a màxim 10 dies abans de l'emmagatzematge.

Pel que fa la carn fresca o refrigerada d’oví, s’ha fixat un ajut de 866 €/t per un emmagatzematge de   90 dies, 890 €/t per 120 dies i 915 €/t per 150 dies. En aquest cas, la carn no pot estar prèviament emmagatzemada, ha de procedir d’animals criats en la Unió durant els últims 2 mesos, com a mínim, sacrificats com a màxim 10 dies abans de l'emmagatzematge.

L’ajuda es concedirà també a la llet desnatada elaborada a partir de llet de vaca,  produïda en la Unió Europea durant els 60 dies anteriors a la data de la sol•licitud, que s’emmagatzemin per un període d’entre 90 i 180 dies. L’import de l’ajut, que ha fixat per avançat l’UE és de 5,11 €/tona per despeses fixes d’emmagatzematge i 0,13 €/tona i dia en què el producte estigui emmagatzemat.

En relació a la mantega, l’import de l’ajut que ha fixat per l’UE és 9,83 €/tona per despeses fixes d’emmagatzematge i de 0,43 €/tona i dia en què el producte estigui emmagatzemat. L’ajuda es concedirà a la mantega elaborada a partir de nata, produïda a la Unió Europea, durant els 60 dies anteriors a la data de la sol•licitud, que s’emmagatzemin per un període d’entre 90 i 180 dies.

Finalment, l’import de l’ajut fixat per l’UE pels formatges és de 15,57 €/tona per despeses fixes d’emmagatzematge i 0,40 €/tona i dia en què el producte estigui emmagatzemat. Les sol•licituds s’han de referir a quantitats no inferiors a 0,5 tones, de formatges sencers, que ja estiguin emmagatzemats i hagin superat el període de maduració necessari per obtenir les seves característiques.

Petició acceptada

Aquest ajut arriba després que el passat mes de març, donada la gravetat de la situació, la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, va enviar una carta al Ministre d’Agricultura, Luis Planas, sol•licitant que demani a la Comissió Europa l’ajuda per a l'emmagatzematge privat de carn fresca o refrigerada d'animals de l'espècie bovina de vuit mesos o més i una altra per a la carn d'oví i cabrum.

Aquesta ajuda està prevista en el Reglament europeu d'organització comuna de mercats dels productes agraris, que estableix que en cas que es produeixi una pertorbació de mercat com l’actual, es pugui decidir la concessió d'un ajut per a l'emmagatzematge privat dels productes, amb la idea que un cop es superi aquesta crisi, puguin incorporar-se de nou al mercat.

La mesura hauria de solucionar el greu problema provocat per la caiguda de preus d’aquestes carns, que en el cas de l’oví és d'un 40%, seguit de prop pel boví i el cabrum, que han adoptat la mateixa tendència. Reducció que també s’ha produït en el consum d’aquestes carns, que ha caigut de forma estrepitosa.


Altres notícies d'agricultura

»Aquest dissabte dia 4 de juliol, de 7 de la tarda a 1 de la matinada, se celebrarà la festa del comerç 'SOM COMERÇ - VINE AL COMERÇ DE BALAGUER'.

»Balaguer serà aquest dissabte seu del festival 'Cultura al carrer', organitzat per Òmnium Cultural des de l'organització volen que aquest festival suposi una constatació de la voluntat popular de continuar consumint cultura

»Swing Noguera participarà aquest dissabte 4 de juliol a la festa del comerç de Balaguer amb una ballada de jazz steps. 

»La marca de cervesa artesana La balaguerina i la Finca Divina Pastora de Balaguer impulsen el festival Proximitart, un festival d'artistes de proximitat.

»Aquest mes de juliol torna l'activitat 'A l'estiu l'or el busquem al riu', en que tots els dimecres d'11 a 13h i dissabtes de 18 a 20h el Centre d'Interpretació de l'Or del Segre baixa al riu per fer els seus tallers de recerca.

»L'ajuntament de Balaguer canviarà el sistema de calefacció de l'edifici consistorial de Gasoil a Gas Natural, després que els episodis de pluges del 2018 provoquessin danys importants al dipòsit ubicat al soterrani de l'edifici. 

»L'AECC Lleida organitza les primeres sortides amb pacients de càncer després del confinament. Aquestes sortides s'han engegat a Balaguer Mollerussa, Tàrrega, Tremp i Lleida.

»Junts per Balaguer demana a l'equip de govern que inclogui en el pressupost d'aquest 2020 una partida per, si és necessari, habilitar una segona convocatòria del pla de suport als sectors econòmics més castigats per la pandèmia

»FACULA BOOKINGS, empresa dedicada a l'organització d'esdeveniments i promoció d'artistes, nou membre CEI Balaguer. 

»L’escola de música de Balaguer ha publicat aquest dimecres el vídeo-clip de la cançó ‘Som música’

»La Paeria de Balaguer posa en marxa una consulta pública prèvia per a la confecció d'un reglament que regularà el Registre d'entitats que vol crear el govern municipal

»L'Associació de Veïns del Centre Històric de Balaguer organitza una any més la Festa dels Fanalets, la cantada d'havaneres o la Festa dels Anisets entre altres. Enguany no es faran el Taller de Sardanes i la revetlla de Sant Salvador.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt