Divendres 03 de Juliol
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

12-05-2020

La situació de crisi sanitària afecta la data límit per a l'arrencada de presseguers, nectariners i paraguaians. El nou termini serà el que resulti d’afegir al 15 de maig, el nombre de dies naturals que hagi estat vigent l’estat d’alarma

La declaració d’estat d’alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID19 ha suposat la suspensió del termini administratiu previst per a l’ajuda a l’arrencada de presseguers, nectariners i paraguaians. En aquesta situació d’excepció, els terminis es reprendran en el moment en què no sigui vigent l’estat d’alarma o les seves pròrrogues.

En el cas de l’ajut a l’arrencada d’arbres de fruita dolça, les bases reguladores preveien com a data límit per executar les operacions d’arrencada el 15 de maig de 2020.

En conseqüència, el nou termini per executar les operacions d’arrencada serà el que resulti d’afegir al 15 de maig el nombre de dies naturals que hagi estat vigent l’estat d’alarma.

A tall d’exemple, si la nova pròrroga fins al 24 de maig fos l’última, serien 72 dies d’estat d’alarma; consegüentment, el termini d’arrencada seria fins al 26 de juliol.

El Pla d’arrencades de fruita de pinyol per al període 2019-2020

Els ajuts del Pla d’arrencades de fruita de pinyol, impulsat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, es van convocar el maig de 2019. Es podien acollir a aquests ajuts els productors de préssec, nectarina, paraguaià i platerina que haguessin fet arrencades de parcel·les plantades d’aquestes espècies des de l’1 de juliol de 2018 fins a la data de publicació de la convocatòria o tinguessin previst fer-les fins al 15 de maig de 2020. La dotació màxima d’aquesta convocatòria d’ajuts és de 10 milions d’euros per al període 2019-2020; la màxima superfície subvencionable per a cada titular d’explotació és de 3 hectàrees, i l’import màxim a rebre serà de 5.000 euros per hectàrea, sempre d’acord amb les hectàrees totals sol·licitades en el Pla.

Aquest Pla d’arrencades té com a objectiu treure del mercat 2.000 hectàrees de préssec, nectarina, paraguaià i platerina; fet que ha de contribuir a eliminar varietats obsoletes i a afavorir la viabilitat futura de les explotacions. La previsió és que això permeti que surtin del mercat 80.000 tones de fruita de pinyol, volum que és el que es va deixar d’exportar arran del veto rus. Es tracta d’una mesura estructural i menys costosa que si s’hagués de recórrer a una retirada extraordinària, que tindria un cost anual estimat entre 35 i 55 milions d’euros.

La posada en marxa de l’ajuda a l’arrencada de plantacions de fruita de pinyol per reduir el volum d’oferta és una de les mesures més destacades del Pla d’acció de la fruita dolça que el Departament d’Agricultura està impulsant des de fa més d’un any a petició de les organitzacions agràries davant de la situació de crisi estructural que afecta el sector del préssec i la nectarina. 


Altres notícies d'agricultura

»Aquest dissabte dia 4 de juliol, de 7 de la tarda a 1 de la matinada, se celebrarà la festa del comerç 'SOM COMERÇ - VINE AL COMERÇ DE BALAGUER'.

»Balaguer serà aquest dissabte seu del festival 'Cultura al carrer', organitzat per Òmnium Cultural des de l'organització volen que aquest festival suposi una constatació de la voluntat popular de continuar consumint cultura

»Swing Noguera participarà aquest dissabte 4 de juliol a la festa del comerç de Balaguer amb una ballada de jazz steps. 

»La marca de cervesa artesana La balaguerina i la Finca Divina Pastora de Balaguer impulsen el festival Proximitart, un festival d'artistes de proximitat.

»Aquest mes de juliol torna l'activitat 'A l'estiu l'or el busquem al riu', en que tots els dimecres d'11 a 13h i dissabtes de 18 a 20h el Centre d'Interpretació de l'Or del Segre baixa al riu per fer els seus tallers de recerca.

»L'ajuntament de Balaguer canviarà el sistema de calefacció de l'edifici consistorial de Gasoil a Gas Natural, després que els episodis de pluges del 2018 provoquessin danys importants al dipòsit ubicat al soterrani de l'edifici. 

»L'AECC Lleida organitza les primeres sortides amb pacients de càncer després del confinament. Aquestes sortides s'han engegat a Balaguer Mollerussa, Tàrrega, Tremp i Lleida.

»Junts per Balaguer demana a l'equip de govern que inclogui en el pressupost d'aquest 2020 una partida per, si és necessari, habilitar una segona convocatòria del pla de suport als sectors econòmics més castigats per la pandèmia

»FACULA BOOKINGS, empresa dedicada a l'organització d'esdeveniments i promoció d'artistes, nou membre CEI Balaguer. 

»L’escola de música de Balaguer ha publicat aquest dimecres el vídeo-clip de la cançó ‘Som música’

»La Paeria de Balaguer posa en marxa una consulta pública prèvia per a la confecció d'un reglament que regularà el Registre d'entitats que vol crear el govern municipal

»L'Associació de Veïns del Centre Històric de Balaguer organitza una any més la Festa dels Fanalets, la cantada d'havaneres o la Festa dels Anisets entre altres. Enguany no es faran el Taller de Sardanes i la revetlla de Sant Salvador.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt