Divendres 03 de Juliol
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

14-05-2020

Unió de Pagesos preveu un increment de producció de cereals i herbacis per les pluges de la primavera. El sindicat estima un 34% més de collita en ordi, un 24% en blat i un 22% en colza i pèsol sec, respecte al 2019

Unió de Pagesos preveu una bona collita de cereals i herbacis gràcies a les pluges d'aquesta primavera. Després d'un període amb temperatures elevades, que feia pensar que la collita s'avançaria, les darreres pluges apunten que no serà així. El sindicat estima que a Catalunya hi haurà un increment del 34% en ordi, del 24% en blat i del 22% en colza i pèsol sec respecte a la collita passada. Tot i que les pluges han permès un bon desenvolupament del cereal, el pèsol i la colza, també han afavorit la presència de males herbes. Així, el margall en els camps de cereals és un problema generalitzat a tot Catalunya, que s'atribueix a la resistència que ha adquirit als herbicides, a causa l'escassetat de matèries actives diferents per evitar-ho.

Des d'Unió de Pagesos assenyalen que aquest fet és una conseqüència directa de la política europea respecte a l'ús de fitosanitaris que, "en pro d'una malentesa sostenibilitat, ha reduït dràsticament les matèries actives que es podien utilitzar a Europa sense tenir presents els efectes en l'aparició de resistències en plagues, malalties i males herbes". L'augment de pluviometria també ha fet incrementar els costos de producció a l'haver estat necessari un increment dels tractaments fitosanitaris per controlar malalties fúngiques sobre el conreu, segons remarquen des del sindicat.

 

El grau d'incidència de la major o menor presència de fongs en els camps també s'ha observat que depèn tant de la varietat emprada com de l'origen de la llavor, en funció de la casa comercial on s'ha adquirit.

 

Unió de Pagesos considera que també caldrà estarà atent, sobretot en les parcel·les en regadiu, a l'afectació de les pròximes pluges al problema de l'ajagut, que fa que es tombi el conreu per un excés de pluviometria. "En cas que es recuperi no tindrà una gran incidència sobre la producció però si augmenta provocarà una pitjor maduració del gra, i fins i tot podria no poder ser recol·lectada la collita de les plantes ajagudes", segons adverteixen des de l'organització agrària.

 

Finalment, Unió de Pagesos valora que els tractaments fitosanitaris que s'han hagut de realitzar faran que la collita presenti un estat fitosanitari "òptim", amb una presència baixa de micotoxines, i, per tant, "s'obtindrà un producte de gran qualitat que caldria ser valorat a l'hora d'establir-se el preu en origen".

ACN


Altres notícies d'agricultura

»Aquest dissabte dia 4 de juliol, de 7 de la tarda a 1 de la matinada, se celebrarà la festa del comerç 'SOM COMERÇ - VINE AL COMERÇ DE BALAGUER'.

»Balaguer serà aquest dissabte seu del festival 'Cultura al carrer', organitzat per Òmnium Cultural des de l'organització volen que aquest festival suposi una constatació de la voluntat popular de continuar consumint cultura

»Swing Noguera participarà aquest dissabte 4 de juliol a la festa del comerç de Balaguer amb una ballada de jazz steps. 

»La marca de cervesa artesana La balaguerina i la Finca Divina Pastora de Balaguer impulsen el festival Proximitart, un festival d'artistes de proximitat.

»Aquest mes de juliol torna l'activitat 'A l'estiu l'or el busquem al riu', en que tots els dimecres d'11 a 13h i dissabtes de 18 a 20h el Centre d'Interpretació de l'Or del Segre baixa al riu per fer els seus tallers de recerca.

»L'ajuntament de Balaguer canviarà el sistema de calefacció de l'edifici consistorial de Gasoil a Gas Natural, després que els episodis de pluges del 2018 provoquessin danys importants al dipòsit ubicat al soterrani de l'edifici. 

»L'AECC Lleida organitza les primeres sortides amb pacients de càncer després del confinament. Aquestes sortides s'han engegat a Balaguer Mollerussa, Tàrrega, Tremp i Lleida.

»Junts per Balaguer demana a l'equip de govern que inclogui en el pressupost d'aquest 2020 una partida per, si és necessari, habilitar una segona convocatòria del pla de suport als sectors econòmics més castigats per la pandèmia

»FACULA BOOKINGS, empresa dedicada a l'organització d'esdeveniments i promoció d'artistes, nou membre CEI Balaguer. 

»L’escola de música de Balaguer ha publicat aquest dimecres el vídeo-clip de la cançó ‘Som música’

»La Paeria de Balaguer posa en marxa una consulta pública prèvia per a la confecció d'un reglament que regularà el Registre d'entitats que vol crear el govern municipal

»L'Associació de Veïns del Centre Històric de Balaguer organitza una any més la Festa dels Fanalets, la cantada d'havaneres o la Festa dels Anisets entre altres. Enguany no es faran el Taller de Sardanes i la revetlla de Sant Salvador.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt