Dimarts 07 de Juliol
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

15-05-2020

Teresa Jordà veu ‘un gran pas endavant’ la decisió d'habilitar la verema en verd i la destil·lació per donar suport al sector vitivinícola

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha qualificat de “gran pas endavant” la decisió del Ministeri d’Agricultura d’habilitar la verema en verd i la destil·lació per fer front a la situació que viu el sector vitivinícola. Eren dues de les peticions que Jordà, d’acord amb el sector vitivinícola català, ha fet arribar aquestes últimes setmanes al ministre Luis Planas per carta i en les diverses trobades que han mantingut en el marc del Consejo Consultivo de Agricultura. Jordà va traslladar al ministre la necessitat d’habilitar urgentment la verema en verd, ja contemplada en el Programa de Apoyo al Sector Vitivinícola Español (PASVE). La mesura, que és voluntària, compensa els viticultors del fet d’eliminar raïm d’algunes parcel·les quan encara és verd per reduir l’excés de producció. Així, mateix, Jordà, recollint la petició del sector, també ha reclamat al Ministeri ajuts estatals per a la destil·lació d’excedents de vi.

De les negociacions amb el Ministeri d’Agricultura cal destacar el fet que s’ha aconseguit que aquestes mesures tinguin un tractament diferent entre el vi de taula i el de DO, qüestió fonamental perquè se’n puguin beneficiar els viticultors i cellers de Catalunya, que majoritàriament han apostat per les DO i uns vins de més valor. Per aconseguir aquesta diferenciació en favor de les DO ha estat clau la tasca desenvolupada des de l’Incavi.

El tancament del canal HORECA, a causa de l’aturada d’hotels i restaurants, ha impactat fortament al sector vitivinícola i molts cellers, sobretot de petita i mitjana dimensió. Encara que una part de les vendes s’han pogut derivar cap al canal Alimentació, això no supleix la disminució produïda en l’altre canal. El sector més afectat és el del cava, que ja arrossega una crisi motivada per l’excedent de raïm i vi base cava, cosa que ha provocat una forta caiguda de preus. Aquest sector treballa per activar, cadascú des del seu àmbit, un seguit de mesures, enfocades a la reducció de raïm i vi base, l’increment de l’economia circular i la viticultura ecològica, el perfeccionament del control de la traçabilitat, i la promoció per a recuperar les vendes el més aviat possible.

Tanmateix, la resta del sector, emparat en les altres 11 DO víniques, també està patint les conseqüències del Covid-19 i igualment es podrà beneficiar de les mesures aconseguides amb el Ministeri d’Agricultura.

El Govern de la Generalitat i el Departament d’Agricultura impulsen diferents línies de suport econòmic, financer, i fiscal i de flexibilització de terminis en obligacions tributàries. Des del Departament també s’estan impulsant mesures de suport per a la promoció del vi català com a producte sostenible i de proximitat.


Altres notícies d'agricultura

»L’Àrea de joventut de la paeria de Balaguer dona el tret d’inici a les activitats d’oci aquest dimarts 7 de juliol amb l’actuació del grup 'Surprise' al Música i Tapes. El concert començarà a les 9 de la nit a la plaça del Teatre.

»Balaguer presenta el Transsegre Festival 2020. Es farà online dissabte 11 de juliol i comptarà amb grups musicals i djs. Transsegre també posa en marxa un concurs online de fotografies d'edicions anteriors. 

»Balaguer inaugura aquest divendres 10 de juliol la nova zona solàrium de la piscina del poliesportiu. Es farà amb el concert de Marina and Marta i hi haurà servei de tapes i entrepans. L'aforament serà limitat.

»El paer en cap de Balaguer fa una crida a la prudència i a no baixar la guàrdia. Recorda que Noguera i Segrià tenen molta relació i cal vetllar per mantenir les normes que permetin una bona evolució del brot.

»Balaguer acomiadarà als ciutadans que han perdut la vida durant la pandèmia amb una cerimònia el 26 de juliol. Segons el paer en cap, es durà a terme perquè no s'ha pogut acomiadar aquestes persones de la forma tradicional. 

»Aquest dilluns es reprenen les excavacions al Pla d’Almatà de Balaguer, una acció conjunta del Museu de la Noguera, la UAB i Cultura. També avui comença al jaciment un curs d'arqueologia andalusina.

»La Paeria i les associacions de comerciants de Balaguer busquen nova data per celebrar la Festa del comerç que s'havia de fer dissabte i que es va acabar ajornant en coherència amb la declaració de confinament del Segrià.

»Es manté la prova d'accés a la universitat per als estudiants que realitzen la PAU 2020 a la comarca del Segrià. La Paeria de Balaguer ha ofert al Departament diverses instal·lacions per a la realització de les proves.

»Balaguer suspèn els actes de la festa del comerç 'SOM COMERÇ - VINE AL COMERÇ DE BALAGUER', que s'havia de fer aquest dissabte 4 de juliol a la ciutat. Ho fa en coherència amb la declaració de confinament del Segrià.

»Òmnium suspèn el festival 'Cultura al carrer', que s'havia de celebrar aquest dissabte a Balaguer. La decisió s'ha pres a causa del confinament de la comarca del Segrià, donat que molts dels voluntaris són d'aquesta comarca. 

»El festival Proximitart de Balaguer @ciutatbalaguer omple en la seva estrena a la Finca Divina Pastora i presenta el programa de concerts per l'estiu, amb The Burning Sky, Los Hernandez, Somis i Marina & Capi.

»La Paeria presenta aquest dissabte la campanya 'Troba-ho a Balaguer' en el marc de la festa que es farà a la ciutat per donar una empenta a la represa de l'activitat del sector comercial.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt