Divendres 03 de Juliol
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

20-05-2020

L’associació Llet de Cabres Catalanes, desenvolupatun nou formatge de cabra ‘formatge solidari Il·lusió’ en suport a la ramaderia de cabrum catalana per fer front a la crisis causada per la Covid 19

Des de l’associació Llet de Cabres Catalanes, s’ha desenvolupat un nou formatge de cabra tendre ‘formatge solidari Il·lusió’ en suport a la ramaderia de cabrum catalana per fer front a la crisis causada per la Covid 19, que ja va començar a afectar al sector des de l’inici de la pandèmia.

Arrel del tancament de restaurants i l’aturada en sec de l’exportació de productes, moltes formatgeries van haver de reduir la seva producció de manera dràstica i, de retruc, es va frenar la demanda de llet. Tot i així com és evident, els cicles naturals dels animals no poden aturar-se, i per això diàriament moltes granges de cabra que van trobar-se sense la recollida de la llet, van haver de començar a llençar part o la totalitat de la seva producció. 

Des de Llet de Cabres Catalanes, coneixedors de la problemàtica, es va considerar que s’havia d’actuar per sustentar el sector del cabrum català. Per això, en un primer moment, les quatre formatgeries integrants de l’associació – Formatges Montbrú, Mas El Garet, Sant Gil d’Albió i Cal Quitèria - van decidir absorbir aquest excedent de llet de granges no associades, i començar a elaborar formatges de més llarga maduració. Alhora, es van iniciar converses amb l’administració pública per a buscar una solució conjunta al problema i, a més paral·lelament, es va plantejar com donar sortida de manera més immediata a tota aquesta llet.

 

Així va sorgir la idea d’elaborar un formatge de cabra tendre de tall, pensat per al consum diari i que pogués ser distribuït a través de la gran superfície. El Grup Bon Preu, propietària de les ensenyes Bonpreu i Esclat, de seguida va donar el seu suport al projecte i va decidir incorporar aquesta nova referència al servei de tall de les xarcuteries de  més de 160 establiments Bonpreu i Esclat. 

En un temps rècord de tres setmanes, les quatre formatgeries s’han coordinat telemàticament per idear la recepta del formatge, compartir diferents tècniques, elaborar-lo de manera conjunta i, finalment, poder servir aquesta setmana passada una comanda de fins a 6 palets de formatges Il·lusió als supermercats Bonpreu i Esclat.

Encara que aquest sigui un formatge destinat al servei al tall a les xarcuteries, des de Llet de Cabres Catalanes s’ha treballat perquè tingui una imatge molt diferencial en el mostrador, amb una etiqueta que atorga el protagonisme als ramaders i ramaderes i alhora, evoca al consum local i de proximitat, ara més necessari que mai.

Recordar que el segell de qualitat agroalimentària Llet de Cabres Catalanes ja va néixer amb l’objectiu de defensar i potenciar el sector del cabrum de llet del país, fixant un preu estable de la llet de cabra que fos digne pel ramader i el formatger. Mantenir una producció amb uns estàndards de qualitat superiors als de la normativa vigent, tenir present el benestar animal i la sostenibilitat, és el que fa que el ramader pugui aconseguir una llet de cabra d’altíssima qualitat, i alhora, que les formatgeries continuïn elaborant grans formatges catalans, com ja fan des dels darrers anys.

Ara, amb aquesta nova iniciativa, des de Llet de Cabres Catalanes es vol continuar apostant pel sector ramader, ajudant a mantenir les produccions i l’estabilitat en el preu de la llet de cabra a Catalunya, aconseguint així l’objectiu de l’associació, que tan ramaders com formatgers es guanyin la vida de manera digna, i així poder superar aquesta crisis sanitària i econòmica de manera conjunta.


Altres notícies d'agricultura

»Aquest dissabte dia 4 de juliol, de 7 de la tarda a 1 de la matinada, se celebrarà la festa del comerç 'SOM COMERÇ - VINE AL COMERÇ DE BALAGUER'.

»Balaguer serà aquest dissabte seu del festival 'Cultura al carrer', organitzat per Òmnium Cultural des de l'organització volen que aquest festival suposi una constatació de la voluntat popular de continuar consumint cultura

»Swing Noguera participarà aquest dissabte 4 de juliol a la festa del comerç de Balaguer amb una ballada de jazz steps. 

»La marca de cervesa artesana La balaguerina i la Finca Divina Pastora de Balaguer impulsen el festival Proximitart, un festival d'artistes de proximitat.

»Aquest mes de juliol torna l'activitat 'A l'estiu l'or el busquem al riu', en que tots els dimecres d'11 a 13h i dissabtes de 18 a 20h el Centre d'Interpretació de l'Or del Segre baixa al riu per fer els seus tallers de recerca.

»L'ajuntament de Balaguer canviarà el sistema de calefacció de l'edifici consistorial de Gasoil a Gas Natural, després que els episodis de pluges del 2018 provoquessin danys importants al dipòsit ubicat al soterrani de l'edifici. 

»L'AECC Lleida organitza les primeres sortides amb pacients de càncer després del confinament. Aquestes sortides s'han engegat a Balaguer Mollerussa, Tàrrega, Tremp i Lleida.

»Junts per Balaguer demana a l'equip de govern que inclogui en el pressupost d'aquest 2020 una partida per, si és necessari, habilitar una segona convocatòria del pla de suport als sectors econòmics més castigats per la pandèmia

»FACULA BOOKINGS, empresa dedicada a l'organització d'esdeveniments i promoció d'artistes, nou membre CEI Balaguer. 

»L’escola de música de Balaguer ha publicat aquest dimecres el vídeo-clip de la cançó ‘Som música’

»La Paeria de Balaguer posa en marxa una consulta pública prèvia per a la confecció d'un reglament que regularà el Registre d'entitats que vol crear el govern municipal

»L'Associació de Veïns del Centre Històric de Balaguer organitza una any més la Festa dels Fanalets, la cantada d'havaneres o la Festa dels Anisets entre altres. Enguany no es faran el Taller de Sardanes i la revetlla de Sant Salvador.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt