Divendres 03 de Juliol
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

26-05-2020

JARC reclama més agilitat al DARP en la gestió dels avals per a fructicultors i els ajuts per aiguats 

•    L’organització agrària ha mantingut una reunió bilateral amb Agricultura, i ha demanat explicacions per la gestió dels avals de l’ICF de la fruita, dels quals la Generalitat només ha tramitat un 20%, més de dos mesos després que s’obrís el període de sol•licituds. 

•    L’entitat també va demanar explicacions per la tardança en la convocatòria dels ajuts dels aiguats, que van tenir lloc l’octubre de 2019. El Departament va anunciar a la bilateral, que aquests es publicarien la setmana pròxima. 

•    Una qüestió que preocupa especialment a l’entitat agrària i que va transmetre al Departament, és que els ajuts anunciats per als productors de productes peribles incloguin també l’entitat sense ànim de lucre Espigoladors, que comercialitza melmelades i cremes de verdures. Xavier Vela, president de JARC, va qüestionar totalment el criteri d’incloure aquest tipus d’organitzacions en ajudes per a productors.

- Vela va exposar al Departament en la reunió celebrada en línia, com per una banda, Espigoladors pot ser receptora d’altres tipus de subvencions (a les quals no poden optar els agricultors), a través del Departament de Treball, Afers Socials i Família per la tasca social que realitza. Per altra banda, aquesta entitat rep la matèria primera per part dels agricultors de forma gratuïta, i després comercialitza un producte, que no és tan perible com els productes frescos més afectats pel Covid-19. La resposta del Departament ha estat tant superficial com insatisfactòria respecte als criteris que ha seguit per establir els beneficiaris d’aquesta subvenció pública destinada als productors agraris.

Vela ha demanat també al DARP que donés una explicació respecte a la lentitud amb la qual s’estan tramitant els avals dels crèdits ICF per donar liquiditat als productors de fruita dolça. Aquests préstecs, que es van començar a sol•licitar a mitjans del mes de març com a opció de finançament per pal•liar els efectes de la crisi que pateix el sector, estan pendents de la tramitació dels avals per part de la Generalitat, que es va comprometre durant la reunió a accelerar el procés.

JARC també va recordar que els afectats pels aiguats i pel temporal Glòria, porten des d’octubre del 2019 i gener de 2020, esperant la resolució de les ajudes. En resposta, Agricultura va anunciar a la reunió, que es convocaran la setmana pròxima. L’organització agrària va presentar al•legacions a l’Ordre ajuts del temporal Glòria (gener 2020), amb relació a la superfície afectada a Terres de l’Ebre. L’entitat considera que són 2.500 hectàrees, mentre que l’esborrany del text parlava només de 108 hectàrees. Segons JARC no s’ha tingut en compte les tasques d’anivellació del terreny, parcel•lació i la minva de productivitat dels arrossars inundats d’aigua salada.

Els productors d’oví demanen suport a la venda de proximitat

Josep de Ros, cap sectorial de l’Oví de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, va explicar com els productors de xai s’havien hagut de reinventar per adaptar-se a les circumstàncies i s’han organitzat per donar sortida al seu producte amb venda de proximitat. L’ovina ha estat una de les produccions més afectades pel confinament, donat que el volum més gran de vendes de xai és estacional (primavera i Nadal) i s’han vist afectats també pel tancament del canal Horeca i de petits comerços. S’han trobat a més amb la dificultat afegida de què els petits escorxadors estaven tancats. Per aquest motiu De Ros demanat el suport del DARP per promocionar els escorxadors mòbils, així com la venda de proximitat i en línia. Propostes que han tingut molt bona acollida per part del Departament. La consellera Teresa Jordà, ha ofert el seu suport per aquest tipus d’iniciatives, i ha anunciat que tenen previstes ajudes per a l’apertura d’escorxadors municipals pels anys 2021-2022.


Altres notícies d'agricultura

»Aquest dissabte dia 4 de juliol, de 7 de la tarda a 1 de la matinada, se celebrarà la festa del comerç 'SOM COMERÇ - VINE AL COMERÇ DE BALAGUER'.

»Balaguer serà aquest dissabte seu del festival 'Cultura al carrer', organitzat per Òmnium Cultural des de l'organització volen que aquest festival suposi una constatació de la voluntat popular de continuar consumint cultura

»Swing Noguera participarà aquest dissabte 4 de juliol a la festa del comerç de Balaguer amb una ballada de jazz steps. 

»La marca de cervesa artesana La balaguerina i la Finca Divina Pastora de Balaguer impulsen el festival Proximitart, un festival d'artistes de proximitat.

»Aquest mes de juliol torna l'activitat 'A l'estiu l'or el busquem al riu', en que tots els dimecres d'11 a 13h i dissabtes de 18 a 20h el Centre d'Interpretació de l'Or del Segre baixa al riu per fer els seus tallers de recerca.

»L'ajuntament de Balaguer canviarà el sistema de calefacció de l'edifici consistorial de Gasoil a Gas Natural, després que els episodis de pluges del 2018 provoquessin danys importants al dipòsit ubicat al soterrani de l'edifici. 

»L'AECC Lleida organitza les primeres sortides amb pacients de càncer després del confinament. Aquestes sortides s'han engegat a Balaguer Mollerussa, Tàrrega, Tremp i Lleida.

»Junts per Balaguer demana a l'equip de govern que inclogui en el pressupost d'aquest 2020 una partida per, si és necessari, habilitar una segona convocatòria del pla de suport als sectors econòmics més castigats per la pandèmia

»FACULA BOOKINGS, empresa dedicada a l'organització d'esdeveniments i promoció d'artistes, nou membre CEI Balaguer. 

»L’escola de música de Balaguer ha publicat aquest dimecres el vídeo-clip de la cançó ‘Som música’

»La Paeria de Balaguer posa en marxa una consulta pública prèvia per a la confecció d'un reglament que regularà el Registre d'entitats que vol crear el govern municipal

»L'Associació de Veïns del Centre Històric de Balaguer organitza una any més la Festa dels Fanalets, la cantada d'havaneres o la Festa dels Anisets entre altres. Enguany no es faran el Taller de Sardanes i la revetlla de Sant Salvador.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt