Dijous 02 de Juliol
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a InstagramLes ˙ltimes notÝcies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

27-05-2020

L'agricultura de precisiˇ pot estalviar fins el 25% dels pesticides en vinya, segons dues recerques d'Agrotecnio-UdL. Els investigadors han centrat la part experimental a les vinyes del celler de Ra´mat, de la DO Costers del Segre

L'agricultura de precisió fa possible l'optimització dels tractaments fitosanitaris en parcel·les de vinya espacialment variables en el vigor dels ceps, és a dir, aquelles que en tenen de més i menys desenvolupats, reduint fins a un 25% la quantitat de pesticides utilitzats. Així ho assenyalen dos recerques d'investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) i el centre Agrotecnio-UdL publicades a la revista científica Biosystems Engineering. Els grups de recerca en Agròtica i Agricultura de Precisió (GRAP) i Control Integrat de Plagues han desenvolupat els seus estudis en el marc del projecte europeu EUCLID (Horitzó 2020) i altres d'àmbit estatal, centrant la part experimental a les vinyes del celler de Raïmat, de la DO Costers del Segre.

"Les parcel·les amb variabilitat espacial, que no són uniformes, necessitarien una aplicació de pesticides diferenciada, però normalment no es té en compte", explica el professor i investigador del GRAP, Jaume Arnó. "Això provoca sobredosificacions i problemes ambientals en les zones on els ceps no estan tan desenvolupats", afegeix.

 

En primer lloc, els investigadors de la UdL han establert les bases d'un mètode geoestadístic fixant un volum òptim uniforme de brou fitosanitari, és a dir, del producte a aplicar per hectàrea. L'objectiu és "equilibrar el risc o la possibilitat que les zones sobredosificades, amb ceps tractats amb massa pesticida, ocupin la mateixa superfície mínima que els ceps tractats amb menys dosi que la requerida", assenyala Arnó.

 

Aquesta recerca, recollida en la tesi doctoral presentada per Ignacio del Mora a la UdL, conclou que "reduint la sobredosificació en àrees poc vigoroses es poden minimitzar els impactes ambientals derivats de les pèrdues de producte i la deriva, a més d'evitar residus inacceptables de pesticides en els fruits".

 

En una segona fase, han validat aquest mètode al camp. La tesi que està desenvolupant la doctoranda de la UdL Carla Román constata que el sistema d'ajust de dosi DOSA3D, desenvolupat pel GRAP, és una alternativa a tenir en compte en viticultura. "La realització dels tractaments fitosanitaris a dosis variables optimitzades i en base a mapes de prescripció pot suposar un estalvi significatiu de productes , sense que això suposi cap perjudici pel que fa a l'eficàcia dels tractaments", afirmen els investigadors.


Altres notícies d'agricultura

»Aquest dissabte dia 4 de juliol, de 7 de la tarda a 1 de la matinada, se celebrarÓ la festa del comerš 'SOM COMERă - VINE AL COMERă DE BALAGUER'.

»Balaguer serÓ aquest dissabte seu del festival 'Cultura al carrer', organitzat per Ďmnium Cultural des de l'organitzaciˇ volen que aquest festival suposi una constataciˇ de la voluntat popular de continuar consumint cultura

»Swing Noguera participarÓ aquest dissabte 4 de juliol a la festa del comerš de Balaguer amb una ballada de jazz steps.á

»La marca de cervesa artesana La balaguerina i la Finca Divina Pastora de Balaguer impulsen el festival Proximitart, un festival d'artistes de proximitat.

»Aquest mes de juliol torna l'activitat 'A l'estiu l'or el busquem al riu', en que tots els dimecres d'11 a 13h i dissabtes de 18 a 20h el Centre d'Interpretaciˇ de l'Or del Segre baixa al riu per fer els seus tallers de recerca.

»L'ajuntament de Balaguer canviarÓ el sistema de calefacciˇ de l'edifici consistorial de Gasoil a Gas Natural, desprÚs que els episodis de pluges del 2018 provoquessin danys importants al dip˛sit ubicat al soterrani de l'edifici.á

»L'AECC Lleida organitza les primeres sortides amb pacients de cÓncer desprÚs del confinament. Aquestes sortides s'han engegat a Balaguer Mollerussa, TÓrrega, Tremp i Lleida.

»Junts per Balaguer demana a l'equip de govern que inclogui en el pressupost d'aquest 2020 una partida per, si Ús necessari, habilitar una segona convocat˛ria del pla de suport als sectors econ˛mics mÚs castigats per la pandŔmia

»FACULA BOOKINGS, empresa dedicada a l'organitzaciˇ d'esdeveniments i promociˇ d'artistes, nou membre CEI Balaguer.á

»Lĺescola de m˙sica de Balaguer ha publicat aquest dimecres el vÝdeo-clip de la canšˇ ĹSom m˙sicaĺ

»La Paeria de Balaguer posa en marxa una consulta p˙blica prŔvia per a la confecciˇ d'un reglament que regularÓ el Registre d'entitats que vol crear el govern municipal

»L'Associaciˇ de Ve´ns del Centre Hist˛ric de Balaguer organitza una any mÚs la Festa dels Fanalets, la cantada d'havaneres o la Festa dels Anisets entre altres. Enguany no es faran el Taller de Sardanes i la revetlla de Sant Salvador.


Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt