Dimarts 07 de Juliol
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

28-05-2020

L'agricultura espanyola perdria 585 milions anuals de fons de la UE de 2021 a 2027 segons JARC. D’altra banda el sindicat considera que ‘l’Agència de la Natura ignora el món rural i separa les Conselleries’

La pèrdua anual del poder adquisitiu dels fons agrícoles per al sector agrari espanyol, seria de 585 milions d'euros, segons la base de la proposta sobre el marc financer 2021-2027 presentada ahir per la Comissió Europea, segons COAG, la coordinadora que representa JARC en l’àmbit estatal.

La proposta de la CE proposa un descens de la despesa agrària en termes reals (-9,1%), més dràstic en el pilar d'ajudes directes de la PAC (-9,7%) que en el capítol de desenvolupament rural (-6,3%), en el qual s'inclouen 15.000 milions d'euros del fons Next Generation per a afrontar la transició verda d'Europa. A Catalunya la reducció seria percentualment similar a la resta de l’Estat.

L'anàlisi comparativa realitzada per COAG quantifica aquesta “destralada” en 35.000 milions d'euros (repartits en 7 anys) per als fons globals de la PAC en tota la UE, respecte al marc financer 2014-2020. La pèrdua anual ascendiria a 5.000 milions €, dels quals prop de 600 milions € correspondrien a Espanya, atès que la participació del nostre país en els fons agraris és del 12%.

 

D’altra banda Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya considera inacceptable que s’hagi creat una Agència per la gestió dels espais protegits i la biodiversitat, sense tenir en compte al territori, tant a l’hora de la seva creació com en la falta de representativitat en el seu Consell de Direcció, on la presència d’aquests col•lectius és merament testimonial.

 

L’entitat agrària preveu que l’Agència de la Natura contribuirà a augmentar en el conflicte competencial entre Conselleries (Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el de Territori i Sostenibilitat), fet que genera inseguretat jurídica a agricultors, ramaders i forestals. JARC explica que l’àmbit de l’Agència excedeix les seves competències en temes, per exemple, de parcs i conservació del medi natural, i per tant, veuria més encertat que es creés una conselleria per a la gestió i protecció del medi agrícola i forestal.

 

El Govern i el Parlament haurien de reflexionar si la gestió de biodiversitat i, en general la gestió del medi natural (zones rurals de boscos majoritàriament, amb pastures, aigües continentals i litorals) ha de ser competència de polítiques de desenvolupament rural i prevenció d’incendis forestals que depenen del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP); o bé, de polítiques de planificació i medi ambient, que depenen del Departament de Territori i Sostenibilitat (TES).

 

Vela recorda que “Els agricultors i ramaders són els que mantenen i conserven el territori. Necessitem polítiques que garanteixin la seva presència al territori, en unes condicions òptimes que facin viables les seves explotacions agropecuàries.” Catalunya necessita més inversió en la gestió forestal i en la prevenció d’incendis, perquè no es torni a repetir situacions tan dramàtiques com la de Ribera d’Ebre.

 

Un dels temes cabdals, afegeix JARC, que preocupa al Govern, és el desenvolupament de les zones rurals, donat el seu estat de despoblament i en conseqüència d’abandonament. Per aquest motiu, apunta l’organització, existeix un debat entre la visió urbana i agrària del territori, que dificulta solucionar les grans mancances de les zones rurals. Aquesta Agència s’ha dissenyat lluny dels paràmetres que afecten la població del camp i els professionals agraris.

 

JARC demana que es limiti l’abast de l’Agència

 

L’entitat interpreta que la definició de l’actual proposició de Llei, deixa als ciutadans en un estat d’indefensió, exposats a la intervenció i la fiscalització, i considera que s’hauria de limitar als espais Xarxa Natura 2000 i no a tot el territori català.

 

Segons les últimes dades oficials, a Catalunya des de 1990 al 2018 s’ha perdut el 19% de sòl de cultiu, i la massa forestal ocupa un 64% del territori. Xavier Vela, apunta que amb aquestes xifres, les administracions haurien d’estar més preocupats per la pèrdua de sòl agrari, i del creixement sense control del medi natura amb els perills que comporta (risc d’incendis, creixement descontrolat de fauna salvatge...). JARC considera un error que es doni tanta prioritat a l’ús social i turístic, i tan poc suport a l’ús agrícola o ramader. L’organització agrària ha reivindicat ja en altres ocasions, que a política de l’abandonament dels espais naturals, com a forma de protecció passiva, no és encertada. De fet, la comunitat científica també apunta que la gestió sostenible és la millor opció.

 

 


Altres notícies d'agricultura

»L’Àrea de joventut de la paeria de Balaguer dona el tret d’inici a les activitats d’oci aquest dimarts 7 de juliol amb l’actuació del grup 'Surprise' al Música i Tapes. El concert començarà a les 9 de la nit a la plaça del Teatre.

»Balaguer presenta el Transsegre Festival 2020. Es farà online dissabte 11 de juliol i comptarà amb grups musicals i djs. Transsegre també posa en marxa un concurs online de fotografies d'edicions anteriors. 

»Balaguer inaugura aquest divendres 10 de juliol la nova zona solàrium de la piscina del poliesportiu. Es farà amb el concert de Marina and Marta i hi haurà servei de tapes i entrepans. L'aforament serà limitat.

»El paer en cap de Balaguer fa una crida a la prudència i a no baixar la guàrdia. Recorda que Noguera i Segrià tenen molta relació i cal vetllar per mantenir les normes que permetin una bona evolució del brot.

»Balaguer acomiadarà als ciutadans que han perdut la vida durant la pandèmia amb una cerimònia el 26 de juliol. Segons el paer en cap, es durà a terme perquè no s'ha pogut acomiadar aquestes persones de la forma tradicional. 

»Aquest dilluns es reprenen les excavacions al Pla d’Almatà de Balaguer, una acció conjunta del Museu de la Noguera, la UAB i Cultura. També avui comença al jaciment un curs d'arqueologia andalusina.

»La Paeria i les associacions de comerciants de Balaguer busquen nova data per celebrar la Festa del comerç que s'havia de fer dissabte i que es va acabar ajornant en coherència amb la declaració de confinament del Segrià.

»Es manté la prova d'accés a la universitat per als estudiants que realitzen la PAU 2020 a la comarca del Segrià. La Paeria de Balaguer ha ofert al Departament diverses instal·lacions per a la realització de les proves.

»Balaguer suspèn els actes de la festa del comerç 'SOM COMERÇ - VINE AL COMERÇ DE BALAGUER', que s'havia de fer aquest dissabte 4 de juliol a la ciutat. Ho fa en coherència amb la declaració de confinament del Segrià.

»Òmnium suspèn el festival 'Cultura al carrer', que s'havia de celebrar aquest dissabte a Balaguer. La decisió s'ha pres a causa del confinament de la comarca del Segrià, donat que molts dels voluntaris són d'aquesta comarca. 

»El festival Proximitart de Balaguer @ciutatbalaguer omple en la seva estrena a la Finca Divina Pastora i presenta el programa de concerts per l'estiu, amb The Burning Sky, Los Hernandez, Somis i Marina & Capi.

»La Paeria presenta aquest dissabte la campanya 'Troba-ho a Balaguer' en el marc de la festa que es farà a la ciutat per donar una empenta a la represa de l'activitat del sector comercial.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt