Dimecres 12 d'Agost
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAgricultura

02-07-2020

La Generalitat facilita l'aplicació de sistemes de gestió ambiental al sector ramader de cria i engreix d'aus i de porcí

La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, ha presentat aquest dijous la Guia per l’aplicació d’un sistema de gestió ambiental a les explotacions ramaderes intensives. El document és una ajuda per a les gairebé 900 granges catalanes considerades d’impacte ambiental potencialment elevat, sotmeses a la Directiva sobre las emissions industrials (DEI), de prevenció i control integrats de la contaminació, i els facilita l’aplicació del Sistema de Gestió Ambiental, un requisit legal europeu. A més, permet al sector ramader accedir a hàbits i maneres de fer que fa anys que han demostrat la seva eficiència, millorant de manera continuada el comportament ambiental de les activitats econòmiques.

Les activitats ramaderes sotmeses al règim d’autorització ambiental i a la DEI són aquelles que tenen més de 40.000 places d’aus de corral; més de 2.000 places de porcs d’engreix de més de 30 quilos, o més de 2.500 places de porcs de més de 20 quilos; o més de 750 places de truges. Aquestes activitats han de complir progressivament amb les MTD (Millors Tècniques Disponibles), que són aquelles tècniques econòmicament viables que permetem un alt grau de protecció del medi ambient.

Els sistemes de gestió ambiental

La primera de les MTD, en qualsevol sector, és l’aplicació d’un Sistema de Gestió Ambiental en la pròpia activitat, que exigeix un seguit de procediments definits  en estàndards europeus i internacionals com, per exemple, el Sistema de Gestió i Auditoria Ambientals (EMAS) o la norma UNE-EN ISO 14001 -malgrat les MTD no exigeixin en cap cas la certificació i/o verificació del mateix per entitats externes, i permeten l’adaptació del seu contingut d’acord amb la tipologia de les activitats que l’han d’aplicar. El coneixement del Departament de Territori i Sostenibilitat en sistemes de qualificació ambiental i en les MTD, combinat amb l’assessorament del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació sobre el món ramader, ha permès incorporar molta informació d’interès en el corpus de la guia.

El document consta d’una Guia d’aplicació d’un Sistema de Gestió Ambiental en el sector ramader i d’un annex amb un cas pràctic referit a una granja fictícia que permet utilitzar com a model per a implantar un sistema de gestió ambiental a la pròpia granja.


Altres notícies d'agricultura

»La Paeria de Balaguer fa diverses tasques de manteniment als centres escolars abans de l'inici del nou curs. Paral·lelament, el Departament d'Educació també preveu executar obres als col·legis Gaspar de Portolà i La Noguera.

»L'ACB ajorna fins al 15 de setembre l'assemblea general de l'entitat prevista per aquest dijous 13 d'agost en què la junta directiva en bloc havia de presentar la seva dimissió.

»Juan Aroca serà el monologuista del 'Cicle de Monòlegs' d'aquest dimecres a 2/4 de 10 de la nit a la plaça del teatre. 

»Aquest dimarts ha tornat el 'Música i tapes' després de que s’aturessin els concerts durant unes setmanes com a mesura de precaució per l’augment de casos a la Noguera. Els protagonistes en aquest retorn ha estat el grup musical balaguerí Ksonronda

»Un centenar de persones s'han donat cita aquest dimarts a Balaguer per mostrar el seu rebuig a la monarquia. L'acte, organitzat per La Bultra, ha comptat amb el suport del CDR i el Jovent Republicà. 

»Aquest dimarts es reprèn la programació del 'Música i tapes'. Avui el protagonista serà el grup musical Kasonronda. El concert començarà a les 9 de la nit a la plaça del teatre amb entrada anticipada obligatòria.

»Catalunya registra 759 casos nous de covid-19 confirmats per PCR i dues defuncions. El risc de rebrot manté la tendència descendent arreu. També a Balaguer amb un valor de 0.88, tot i comptar amb 8 casos nous. 

»La junta directiva de l'Associació de Comerciants de Balaguer presentarà al seva renúncia aquest proper dijous en l'assemblea general de l'ACB. Asseguren estar 'desgastats' per no haver aconseguir unir el sector comercial de la ciutat.

»La Bultra, el CDR de Balaguer i el Jovent Republicà de Balaguer organitzen per aquest dimarts 11 d'agost a les 8 del vespre una concentració en rebuig al Borbó. Es farà davant de la casa de la paeria. 

»Balaguer recupera les activitats culturals i lúdiques previstes per aquesta setmana: música, monòlegs, zumba i cinema a la fresca, després que les dades del Procicat es mostrin estables. Tot i això, des de la Paeria fan una crida a no abaixar la guàrdia. 

»El directori empresarial, comercial i de serveis de Balaguer arriba als 250 participants.

»Balaguer ha celebrat la tradicional Festa dels Anissets de Sant Domènec. Enguany sense missa i amb un concert de sardanes.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt