Dijous 21 de Març
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

14-03-2019

Metges de Catalunya lamenta que l'ICS no

El sindicat Metges de Catalunya (MC) ha lamentat aquest dijous que el 65% dels centres d'atenció primària (CAPs) de l'Institut Català de la Salut (ICS) no estan assignant 12 minuts per pacient en les agendes assistencials i el 80% dels metges estan atenent més de 30 visites diàries, i un 28% sobrepassa les 35 consultes, tot i l'acord signat al novembre per desconvocar la vaga del sector. Aquesta sobrecàrrega de treball obliga el 62% del personal facultatiu a dedicar més de dos terços de la seva jornada a l’activitat assistencial, incomplint així els termes del pacte que reserva un terç de l’horari laboral a formació continuada. Per això, en una enquesta interna, la majoria de facultatius aposten per reprendre les mobilitzacions si continuen els "incompliments".
 
El sindicat exigeix a l’empresa el desplegament “immediat i a tot el territori” de les accions encaminades a millorar les condicions laborals i professionals dels més de 5.700 facultatius que exerceixen en el primer nivell assistencial.
 
Tres mesos després de signar l’acord, l’enquesta també evidencia que el 63% dels equips d’atenció primària (EAP) no ha incorporat cap dels 309 facultatius de medicina de família --xifra actualitzada segons la darrera versió de l’estudi de càrregues de treball-- que l’ICS havia de contractar per disminuir la pressió assistencial i, en el cas dels centres que sí que ho han fet, el 60% només ha contractat un únic professional més. A banda d’això, tan sols el 9% dels professionals amb jornada reduïda ha vist escurçada proporcionalment la seva agenda de visites, tal com fixa el pacte.
 
En un comunicat, MC diu que tampoc s’està complint el compromís de l’empresa d’elaborar un estudi de dimensionament i càrregues de treball per a l’adequació de les plantilles pediàtriques que, segons l’acord, s’hauria d’haver presentat com a molt tard el 31 de gener passat. Per a MC, l’aplicació de la nova agenda assistencial, amb 12 minuts per pacient i 20 minuts per a les visites pediàtriques del Protocol d’Activitats Preventives, és "ínfima" i, en aquest sentit, denuncia que no s’està compensant els pediatres que assumeixen un increment de pacients o que cobreixen les absències d’altres professionals.
 
Per tot això, el 78% dels facultatius d’atenció primària enquestats aposta per reprendre les mobilitzacions, si se segueixen incomplint els termes de l’acord que va posar fi a quatre jornades de vaga, amb un seguiment mitjà del 76%.
 

Després del comunicat que ha fet públic aquest dijous Metges de Catalunya, denunciant incompliments per part de l'Institut Català de la Salut (ICS) dels acords que van permetre desconvocar la vaga als CAPs, l'organització ha respost al sindicat que la posada en marxa de les mesures ''segueix el curs esperat'' i que la implantació i la percepció dels resultats no són ''immediates''. En un comunicat, l'ICS ha manifestat el ''ferm compromís'' de transformar l'atenció primària amb una trentena d'accions que han de tenir efecte a curt, mig i llarg termini. L'ICS ha informat que es posarà en marxa un nou canal a la intranet per informar als professionals de l'aplicació i el desenvolupament de les accions amb actualitzacions permanents.

En aquest espai, també s'hi inclourà un apartat on consultar diversos indicadors assistencials a l'atenció primària, equip per equip. Segons l'ICS, és una eina que mostra el compromís de transparència de l'ens com a ''pilar'' d'una gestió més ''efectiva i coparticipada''.

L'ICS considera que transformar el sistema i revertir ''la petjada'' de la crisi econòmica requereix un temps d'execució més ''prolongat'' que el transcorregut des de l'anunci de la implantació de les accions, fa poc més de tres mesos.


Altres notícies

»El Diumenge 24 de març, continuen les activitats dins la programació de 'L'any dels llops'. Hi ha prevista una sortida sota el nom de 'La fugida de Pere Forné per la séquia del Cup', guiada per la doctora en història Helena Kirchner

»L’ajuntament de Balaguer precisa monitors esportius i socorristes aquàtics per a la temporada d'estiu. Més informació i inscripcions al taulell d'anuncis de la web de l'ajuntament de Balaguer

»El Centre d’Interpretació de l’Or del Segre a punt per participar, del 22 al 24 de març, al saló de turisme “B-Travel” de Barcelona

»Balaguer celebra avui el Dia Mundial de la Poesia amb la representació a les 8 del vespre a la Biblioteca Margarida de Montferrat de l'espectacle

»Comencen les Jornades de portes obertes a les diferents escoles de Balaguer. El primer centre en dur a terme la seva jornada de portes obertes és l'escola Àngel Guimerà, avui dimecres a partir de les 15.30h.

»Aquest dimecres torna a obrir al públic la zona de la fonoteca i la secció infantil de la Biblioteca Margarida de Montferrat, després d'uns dies en què s’ha realitzat un canvi de l’enllumenat i una nova distribució de l'espai.

»La Coral de l'escola Mont-roig participa al concert 'So de Lluna' de Petaca. Les veus es van deixar sentir a l'auditori Enric Granados de Lleida

»Antonio Ayguadé convoca eleccions a la presidència del CF Balaguer. Les candidatures ja es poden presentar a les oficines del club

»El Diumenge 24 de març continuen les activitats dins la programació de 'L'any dels llops'. 'La fugida de Pere Forné per la séquia del Cup'. Es farà una sortida a càrrec d'Helena Kirchner de la UAB.

»L'ajuntament de Balaguer du a terme tasques de manteniment a l'escultura l'Escull. S'hi aplica un tractament per protegir la superfície

»La Fira Trenca cadenes, que es farà a Balaguer el 31 de març, permetrà fer el canvi de companyia de serveis bàsics (llum, telefonia, banca i assegurances). L'objectiu és trencar amb el model econòmic actual.

»Les diferents escoles d'educació primària de Balaguer preparen les respectives Jornades de portes obertes de cara a la preinscripció del curs escolar 2019-2020.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt