Divendres 19 de Juliol
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

13-05-2019

L'administraciˇ considera vÓlid qualsevol sistema en paper o telemÓtic per fer el registre de jornada. TambÚ especifica que cal deixar constÓncia de les pauses obligat˛ries o voluntÓries durant la jornada laboral

El Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social considera vàlid qualsevol sistema en paper o telemàtic per fer el registre de jornada laboral a les empreses, obligació que ha entrat en vigor aquest dilluns. Així ho especifica en un decàleg d'aclariment de dubtes que ha difós després que la Direcció General del Treball hagi rebut diverses consultes a partir de la publicació del Reial Decret que regula aquesta obligació. L'objectiu del registre és proporcionar "informació fiable, immodificable i no manipulable a posteriori" sobre les jornades laborals dels treballadors, per a la qual cosa, la informació s'ha de documentar "en algun tipus d'instrument escrit o digital" que garanteixi "la traçabilitat i rastreig fidedigne i invariable" de la jornada diària un cop registrada.
 
Un altre dubte que aclareix el document és el que fa referència a si cal registrar l'inici i el final de la jornada o també les pauses intermèdies. Treball especifica que cal incloure les pauses voluntàries o obligatòries per evitar que es pugui interpretar que la jornada ha estat ininterrompuda.
 
Pel que fa als treballadors desplaçats fora del centre habitual de treball, amb o sense pernocta, el registre diari de jornada no altera l'aplicació de les regles estatutàries generals, per la qual cosa s'ha de registrar el temps de treball efectiu. Així, aquest registre no inclourà intervals de posada a disposició de l'empresa, sense perjudici de la compensació a través de dietes o supletoris. Amb tot, és convenient que quedi constància expressa del còmput, i es considera adequada la declaració documentada del treballadors per verificar la certesa de la manifestació.
 
Altres punts que s'aclareixen són l'abast. I s'indica que el registre horari s'aplica a tots els treballadors, al marge de la categoria o grup professional, a tots els sectors d'activitat i a totes les empreses. Inclou treballadors 'mòbils', comercials, temporals, treballadors a distància o qualsevol altra situació en què la prestació laboral no es desenvolupa, total o parcialment, al centre de treball de l'empresa. En queda exempt el personal d'alta direcció.
 
També són excepció els treballadors amb règim específic o particular en matèria de registre de jornada, com ara els treballadors amb contracte a temps parcial, per als quals ja existeix una obligació de registre, o treballadors que, a dia d'avui, ja disposen de registres específics regulats, com els de determinats transports per carretera, els de la marina mercant o els ferroviaris transfronterers.
 
En canvi, no hi ha obligació de registre horari per als socis treballadors de cooperatives o els autònoms, que tenen altres relacions o prestacions de treball excloses de l'àmbit d'aplicació de l'Estatut dels Treballadors.
 
En les situacions de feina a distància o teletreball i horaris flexibles del treballador, el registre diari de jornada "ni n'obsta l'operativitat ni constitueix cap mena d'impediment a la continuïtat o ampliació". Es considera un element que garanteix l'acomodació a les necessitat empresarials i als interessos de conciliació dels treballadors, familiars o d'altres tipus. Si, per exemple, la jornada pactada es determina mensualment, i la distribueix lliurement el treballador, el fet que un registre horari diari computi excessos de jornada no s'interpretarà com a feina extraordinària o per sobre del pactat si en el còmput mensual es respecta allò acordat.
 
En el cas de les empreses de treball temporal, el control l'haurà de dur l'empresa usuària, i, com en la resta de casos, haurà de conservar els registres durant quatre anys. L'ETT i l'empresa usuària han d'establir els procediments d'aportació dels registres per al compliment de les seves obligacions.
 
Pel que fa a la subcontractació, serà l'empresa contractista o subcontractista l'encarregada de fer-lo. En tot cas, podrà acordar amb l'empresa principal servir-se dels sistemes de registre diari de jornada que aquesta utilitzi per als seus treballadors.
 

Altres notícies

»El Juliol de M˙sica i Poesia arriba al final de la programaciˇ de la 8a ediciˇ amb l'˙ltim concert dels quatre programats. El protagonitzaran 'The Gourmets vocal quartet'

»El ColĚlectiu Llibertat de Balaguer va llegir eb la seva trobada d'ahir dues cartes de Josep Rull i Jordi Turull i un text de la Taca d'Oli. La marxa sorollosa va acabar a la plaša Pau Casals.

»El Museu de la Noguera organitza la Xerrada 'Arqueologia funerÓria i antropologia fÝsica a al-Anadal˙s' a cÓrrec de J˙lia OlivÚ. TindrÓ lloc avui divendres, 19 de juliol, a les 5 de la tarda, al Museu de la Noguera.

»Des d'avui 19 de juliol i fins al 3 d'agost la Sala d'exposicions de l'ajuntament de Balaguer acollirÓ una mostra de c˛mics creats per Pere Siric (Rafel Molina) sota el tÝtol de 'No Ús un judici, Ús una farsa'.

»Sis productors de cervesa artesana, cinc d'ells de la Noguera, participaran aquest dissabte, 20 de juliol, en la 2a Mostra de cervesa artesana 'Noguerale', una iniciativa d'elaboradors cervesers per donar a conŔixer els seus productes.

»Balaguer fa una anÓlisi dels contenidors de la ciutat per saber si cal augmentar la freqŘŔncia de pas dels camions de la recollida selectiva. Tampoc es descarta una campanya per millorar el reciclatge

»L'Associaciˇ de Ve´ns del Centre Hist˛ric de Balaguer organitza un dijous mÚs el seu Taller de Sardanes dels dijous al vespre a la plaša de Sant Jaume.

»CAL XIRRICLË celebra els 65 anys recuperant plats de tota la hist˛ria del restaurant al seu men˙ degustaciˇ. A partir d'avui 17 de juliol el restaurant iniciarÓ un viatge gastron˛mic al llarg de les 6 dŔcades que el local ha estat present en la hist˛ria d

»Les excavacions al Pla d'AlmatÓ de Balaguer mostren 32 tombes del segle XI, en la que possiblement sigui la troballa necrol˛gica mÚs important de Catalunya en aquesta Ŕpoca.

»Aquest dimecres continua el millor humor de la mÓ de coneguts monologuistes al cicle de mon˛legs d'estiu a la plaša del Teatre, avui amb l'actuaciˇ de GABRIEL CËRDOBA.

»El museu de la Noguera organitza aquest dimecres a les 5 de la tarda la xerrada-taller, 'La cerÓmica andalusina de Balaguer', a cÓrrec de Carme Al˛s, Eva Solanes i Marta Monjo.

»Sis productors de cervesa artesana participaran el proper dissabte 20 de juliol, en la 2a Mostra de cervesa artesana 'Noguerale', una iniciativa d'elaboradors cervesers per donar a conŔixer els seus productes.


Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt