Dimarts 21 de Maig
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

13-05-2019

L'administraciˇ considera vÓlid qualsevol sistema en paper o telemÓtic per fer el registre de jornada. TambÚ especifica que cal deixar constÓncia de les pauses obligat˛ries o voluntÓries durant la jornada laboral

El Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social considera vàlid qualsevol sistema en paper o telemàtic per fer el registre de jornada laboral a les empreses, obligació que ha entrat en vigor aquest dilluns. Així ho especifica en un decàleg d'aclariment de dubtes que ha difós després que la Direcció General del Treball hagi rebut diverses consultes a partir de la publicació del Reial Decret que regula aquesta obligació. L'objectiu del registre és proporcionar "informació fiable, immodificable i no manipulable a posteriori" sobre les jornades laborals dels treballadors, per a la qual cosa, la informació s'ha de documentar "en algun tipus d'instrument escrit o digital" que garanteixi "la traçabilitat i rastreig fidedigne i invariable" de la jornada diària un cop registrada.
 
Un altre dubte que aclareix el document és el que fa referència a si cal registrar l'inici i el final de la jornada o també les pauses intermèdies. Treball especifica que cal incloure les pauses voluntàries o obligatòries per evitar que es pugui interpretar que la jornada ha estat ininterrompuda.
 
Pel que fa als treballadors desplaçats fora del centre habitual de treball, amb o sense pernocta, el registre diari de jornada no altera l'aplicació de les regles estatutàries generals, per la qual cosa s'ha de registrar el temps de treball efectiu. Així, aquest registre no inclourà intervals de posada a disposició de l'empresa, sense perjudici de la compensació a través de dietes o supletoris. Amb tot, és convenient que quedi constància expressa del còmput, i es considera adequada la declaració documentada del treballadors per verificar la certesa de la manifestació.
 
Altres punts que s'aclareixen són l'abast. I s'indica que el registre horari s'aplica a tots els treballadors, al marge de la categoria o grup professional, a tots els sectors d'activitat i a totes les empreses. Inclou treballadors 'mòbils', comercials, temporals, treballadors a distància o qualsevol altra situació en què la prestació laboral no es desenvolupa, total o parcialment, al centre de treball de l'empresa. En queda exempt el personal d'alta direcció.
 
També són excepció els treballadors amb règim específic o particular en matèria de registre de jornada, com ara els treballadors amb contracte a temps parcial, per als quals ja existeix una obligació de registre, o treballadors que, a dia d'avui, ja disposen de registres específics regulats, com els de determinats transports per carretera, els de la marina mercant o els ferroviaris transfronterers.
 
En canvi, no hi ha obligació de registre horari per als socis treballadors de cooperatives o els autònoms, que tenen altres relacions o prestacions de treball excloses de l'àmbit d'aplicació de l'Estatut dels Treballadors.
 
En les situacions de feina a distància o teletreball i horaris flexibles del treballador, el registre diari de jornada "ni n'obsta l'operativitat ni constitueix cap mena d'impediment a la continuïtat o ampliació". Es considera un element que garanteix l'acomodació a les necessitat empresarials i als interessos de conciliació dels treballadors, familiars o d'altres tipus. Si, per exemple, la jornada pactada es determina mensualment, i la distribueix lliurement el treballador, el fet que un registre horari diari computi excessos de jornada no s'interpretarà com a feina extraordinària o per sobre del pactat si en el còmput mensual es respecta allò acordat.
 
En el cas de les empreses de treball temporal, el control l'haurà de dur l'empresa usuària, i, com en la resta de casos, haurà de conservar els registres durant quatre anys. L'ETT i l'empresa usuària han d'establir els procediments d'aportació dels registres per al compliment de les seves obligacions.
 
Pel que fa a la subcontractació, serà l'empresa contractista o subcontractista l'encarregada de fer-lo. En tot cas, podrà acordar amb l'empresa principal servir-se dels sistemes de registre diari de jornada que aquesta utilitzi per als seus treballadors.
 

Altres notícies

»El festival Pint of Science aterra a Balaguer aquest dimarts amb les conferŔncies 'Mirades de l'Univers'. Es farÓ de 8 a 10 del vespre al Bar Fleming i amb el PAM Montsec i l'Institut de CiŔncies del Cosmos de la UB.

»Aquest dilluns l'ajuntament de Balaguer ha rebut a l'equip BenjamÝ A del EFS Comtat d'Urgell que han estat campions de lliga en la seva categoria.

»El CF Balaguer obre les portes dels entrenaments dels seus equips de categoria futbol 7. L'equip de coordinaciˇ vol mostrar la metodologia dels seus entrenaments per atreure infants de cara la temporada vinent

»Balaguer celebra el proper dissabte 25 de maig la FESTA DEL COMERă JUST I FINANCES ╚TIQUES organitzada per l'Associaciˇ DËNA PAS i en la qual s'inclou el VIII MERCAT DEL VELL.

»L'escola de M˙sica de Balaguer presentarÓ el proper dissabte en motiu del concert de primavera, la canšˇ SomM˙sica. La peša estÓ inspirada en la campanya promocional de la ciutat SomRiu

»L'ajuntament de Balaguer instalĚlarÓ cendrers a les papereres de la ciutat. La mesura pretÚn evitar que es llencin burilles al terra i conscienciar la ciutadania de la importÓncia de tenir un espai p˙blic net.

»Aquest matÝ s'ha dut a terme la recepciˇ per part de l'alcalde de Balaguer dels alumnes estrangers que aquest dies visiten la ciutat en el marc del projecte Little Sociopreneurs, en el que participa l'escola Vedruna amb els alumnes de 5Ŕ

»Aquest diumenge al migdia i al Parc dels Pa´sos Catalans ha continuat la programaciˇ del cicle ASSOLELLATS amb l'espectacle de pallassos FILIKRUSTY de la companyia Improvistos Krusty Show.

»Swingnoguera celebrarÓ aquest diumenge el seu tercer aniversari amb una gran ballada a ritme de swing a la plaša Mercadal de Balaguer

»Aquest dissabte en motiu de la Nit dels museus, el Museu de la Noguera ha organitzat l'activitat 'Fent safareig' a la zona de la Reguereta.

»Aquest dissabte s'han entregat mÚs 300 plantes als ve´ns del Centre Hist˛ric per a guarnir amb flors els seus balcons en el marc del projecte Viles Florides. Avui s┤obre inscripcions per al 2n Concurs 'Flors als balcons' extensiu a tota la ciutat.

»La Marxa Cicloturista Montsec-Montsec celebra aquest dissabte la seva onzena ediciˇ. A les 8 del mati s'ha donat inici a la prova no competitiva que aplega un miler de participants.


Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt