Dimarts 25 de Juny
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

11-06-2019

El Govern equipara el preu del primer any de màster als estudiants que acaben els primers graus de 180 crèdits. El decret de preus per al curs 2019-2020 compleix el compromís de l'executiu que, a banda, compensarà les universitats que es poden veure afect

Els estudiants de graus de 180 crèdits que aquest mes de juny acabin els estudis podran cursar el primer any de màster a preu de grau. Així ho preveu el decret de preus que aquest divendres ha aprovat el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), complint així el compromís explícit de la Secretaria d'Universitats i Recerca des que es va donar opció a les universitats d'estructurar els estudis en graus de tres anys. El decret estableix aquesta norma per al primer curs de màster i preveu compensar a les universitats que deixin d'ingressar per aquests descomptes. Així ho ha explicat el secretari general del CIC, Lluís Baulenas, que creu que és una mostra del ''grau de responsabilitat'' del Govern. La resta de preus públics es mantindran. 
 
Des que es va donar llum verda als graus de 180 crèdits, el 2015, l'aleshores secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, es va comprometre que els estudiants que seguissin estudis amb aquesta nova estructura no es veiessin perjudicats pel preu dels crèdits i que per tant, el primer any de màster els costés el mateix que el de grau. Fins aquest mes de juny, no es graduen els primers estudiants dels graus de tres anys i per tant, el decret de preus no ha calgut que ho incorporés fins enguany. 
 
Des de la Secretaria d'Universitats i Recerca no han avançat el cost estimat d'aquesta mesura però només tres universitats van impulsar graus de 180 crèdits el curs 2016-2017. Es tracta de la Universitat de Barcelona, amb els estudis de Producció Digital, la Universitat Pompeu Fabra amb Global Studies, i Bioinformàtica (amb col•laboració amb la Politècnica i la UB), i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) amb el grau de Disseny i Art Digital. Tot i això, aquest descompte del preu de màster només afecta als estudis de les universitats públiques i no els centres adscrits i per tant, només els 65 estudiants que acaben Global Studies es podran beneficiar de la mesura.
 
El Consell Interuniversitari de Catalunya ha fet doncs, aquest divendres, el pas d'incloure aquest aspecte al decret de preus. Així es regula el preu públic dels crèdits en el primer any de màster per als estudiants que han acabat estudis de tres anys, durant el curs 2019-2020, si es matriculen a un màster en alguna universitat pública catalana. El Govern a més, preveu compensar les universitats pels diners que puguin deixar d'ingressar en aquest concepte. El secretari general del CIC, Lluís Baulenas, creu que és un ''grau de responsabilitat'' fer aquesta compensació als centres universitaris. 
 
Baulenas ha reconegut que encara hi ha poca implantació d'aquests estudis a Catalunya i ha culpat la manca d'aprovació per part del govern espanyol, però ha destacat que les universitats catalanes són les úniques que han apostat pels 180 graus. 
 
Aquesta és l'única novetat que inclou el decret de preus d'enguany, ja que segons Baulenas, la situació de pròrroga pressupostària no ha permès establir cap tipus de rebaixa, tal com demanen diverses mocions aprovades pel Parlament de Catalunya. Baulenas ha recordat que el projecte de pressupostos preveia compensar les universitast els 42,5 MEUR de dèficit estructural i injectar 30 MEUR més a millorar l'equitat a la universitat, amb per exemple, les beques salaris, i potenciar la captació de talent a través de nous programes per a PDI.

Altres notícies

»Balaguer va celebrar la revetlla de sant Joan amb diferents activitats. A la tarda la Holi Party i bany d'escuma. A la nit l'arribada de la flama del Canigó, el Ball de l'Harpia, rua amb els Diables i música amb Rocktambuls

» Balaguer va organitzar aquest diumenge una Holi Party i un bany d'escuma com a actes previs a la nit de Sant joan

»L'espectacle Els fills de Drako i els Diables de la revetlla de Sant Joan a Balaguer. La flama del Canigó també encendra les fogueres a la comarca de la Noguera amb un munt d'activitats i música arreu del territori.

»Balaguer ha celebrat aquest diumenge la Diada de Corpus. La festivitat ha omplert de catifes de flors la Plaça del Mercadal i el Carrer Miracle.

»Aquest diumenge 23 de juny obriran temporada les piscines del poliesportiu de Balaguer. El passat diumenge o van fer les piscines del barri del secà de Balaguer.

»Aquest divendres ha tingut lloc a Balaguer la 'Nit de llegendes' amb Les històries de Maria Bullfarines i les llegendes dels 'Premis Ziryab' entre d'altres. Enguany ha tornat el format de recorregut i s'han programat dues sessions

»Aquest divendres s'ha fet la cloenda del projecte Singulars i l'entrega de certificats als 30 participants dels cursos de soldadura i restauració organitzats per l'Associació Reintegra i amb col·laboracio de l'Ajuntament de Balaguer

»Entre el dilluns 24 de juny i el diumenge 30 de juny el servei de trens entre Balaguer i La Pobla de Segur es realitzarà amb autobús. Entre Lleida i Balaguer el servei de trens serà l’habitual amb algunes excepcions

»L'Escola Municipal de Música de Balaguer ha enregistrat aquest divendres un videoclip de la cançó ''SomMúsica', amb la participació de tots els alumnes del centre.

»Dissabte, 6 de Juliol l'Associació de Comerciants de Balaguer ACB celebra la 5a edició de l'Open Night ACB a Balaguer #ONB19, que esdevé la festa del comerç per excel·lència de la part nova de la ciutat.

»L'espectacle Els fills de Drako i els Diables de Balaguer, Lleida i Alcarràs, seran els protagonistes de la revetlla de Sant Joan a Balaguer.

»Aquest divendres torna a Balaguer la 'Nit de llegendes'. Les històries de Maria Bullfarines i les llegendes s'oferiran aquest any en format recorregut i en dues sessions, una a les 9 de la nit i una altra a 2/4 d'11


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt