Diumenge 20 d'Octubre
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramJornada tècnica
'L'alimentació i el territori'

Cartell
Dijous 17 d'octubre.


Ajuntament de BalaguerAltres notícies

11-06-2019

El Govern equipara el preu del primer any de màster als estudiants que acaben els primers graus de 180 crèdits. El decret de preus per al curs 2019-2020 compleix el compromís de l'executiu que, a banda, compensarà les universitats que es poden veure afect

Els estudiants de graus de 180 crèdits que aquest mes de juny acabin els estudis podran cursar el primer any de màster a preu de grau. Així ho preveu el decret de preus que aquest divendres ha aprovat el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), complint així el compromís explícit de la Secretaria d'Universitats i Recerca des que es va donar opció a les universitats d'estructurar els estudis en graus de tres anys. El decret estableix aquesta norma per al primer curs de màster i preveu compensar a les universitats que deixin d'ingressar per aquests descomptes. Així ho ha explicat el secretari general del CIC, Lluís Baulenas, que creu que és una mostra del ''grau de responsabilitat'' del Govern. La resta de preus públics es mantindran. 
 
Des que es va donar llum verda als graus de 180 crèdits, el 2015, l'aleshores secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, es va comprometre que els estudiants que seguissin estudis amb aquesta nova estructura no es veiessin perjudicats pel preu dels crèdits i que per tant, el primer any de màster els costés el mateix que el de grau. Fins aquest mes de juny, no es graduen els primers estudiants dels graus de tres anys i per tant, el decret de preus no ha calgut que ho incorporés fins enguany. 
 
Des de la Secretaria d'Universitats i Recerca no han avançat el cost estimat d'aquesta mesura però només tres universitats van impulsar graus de 180 crèdits el curs 2016-2017. Es tracta de la Universitat de Barcelona, amb els estudis de Producció Digital, la Universitat Pompeu Fabra amb Global Studies, i Bioinformàtica (amb col•laboració amb la Politècnica i la UB), i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) amb el grau de Disseny i Art Digital. Tot i això, aquest descompte del preu de màster només afecta als estudis de les universitats públiques i no els centres adscrits i per tant, només els 65 estudiants que acaben Global Studies es podran beneficiar de la mesura.
 
El Consell Interuniversitari de Catalunya ha fet doncs, aquest divendres, el pas d'incloure aquest aspecte al decret de preus. Així es regula el preu públic dels crèdits en el primer any de màster per als estudiants que han acabat estudis de tres anys, durant el curs 2019-2020, si es matriculen a un màster en alguna universitat pública catalana. El Govern a més, preveu compensar les universitats pels diners que puguin deixar d'ingressar en aquest concepte. El secretari general del CIC, Lluís Baulenas, creu que és un ''grau de responsabilitat'' fer aquesta compensació als centres universitaris. 
 
Baulenas ha reconegut que encara hi ha poca implantació d'aquests estudis a Catalunya i ha culpat la manca d'aprovació per part del govern espanyol, però ha destacat que les universitats catalanes són les úniques que han apostat pels 180 graus. 
 
Aquesta és l'única novetat que inclou el decret de preus d'enguany, ja que segons Baulenas, la situació de pròrroga pressupostària no ha permès establir cap tipus de rebaixa, tal com demanen diverses mocions aprovades pel Parlament de Catalunya. Baulenas ha recordat que el projecte de pressupostos preveia compensar les universitast els 42,5 MEUR de dèficit estructural i injectar 30 MEUR més a millorar l'equitat a la universitat, amb per exemple, les beques salaris, i potenciar la captació de talent a través de nous programes per a PDI.

Altres notícies

»Balaguer ha obert les portes de la 28a edició de Firauto, la fira del vehicle d'ocasió. En total participen a Firauto 22 expositors que ofereixen més de 200 vehicles.

»VÍDEO > Aquest cap de setmana Balaguer acull la 28a edició de Firauto, la fira del vehicle d'ocasió. En total participen a Firauto 22 expositors que ofereixen més de 200 vehicles.

»El dissabte 19 d'octubre es celebrarà una nova edició la Festa de la Bicicleta a Balaguer. Sortirà del Parc de la Transsegre i farà un recorregut apte per a totes les edats pels carrers de Balaguer.

» La ciutat de Balaguer acull una nova edició de Firauto, la Fira del vehicle de segona mà i complements, els dies 19 i 20 d’octubre, al pavelló Inpacsa. L’acte inaugural té lloc el dissabte a les 11.00 h i serà presidit per Carles Gibert Bernaus

»El nou cicle 'A ESCENA' del Teatre de Balaguer s'inicia aquest dissabte amb Il Velatorio, després del canvi de dia per motius de la vaga general. Es farà a les 20.30 h, al Teatre Municipal.

»Catalunya viu la vaga convocada per la Intersindical CSC i IAC amb un seguiment de més del 50%, en especial el petit comerç, ensenyament, i l'administració publica. A Balaguer, la majoria del petit comerç a baixat la persiana

»Ràdio Balaguer se suma a la convocatòria de vaga d'aquest divendres. En obligat compliment dels serveis mínims només es farà un únic informatiu a les 13.30h. Quedaran suspesos la resta de programes.

»L'atenció primària de Lleida es mobilitza contra el càncer de mama. L'EAP Balaguer fa una decoració del CAP amb els nou símptomes més importants davant la detecció precoç del càncer de mama.

»L'Escola de Música de Balaguer ha ofert avui un repertori de cançons populars a la residència Santa Maria. La iniciativa forma part del projecte per apropar la música popular a les residències i casals de la gent gran

»L'Escola de Música de Balaguer ingressa la documentació històrica del centre a l'Arxiu de la Noguera.

»Aquest cap de setmana al Cinema Balaguer podreu veure dues grans pel-licules, 'JOCKER' i 'PARADISE HILLS'.

»El Bus urbà de Balaguer realitzarà aquest divendres 18 d'octubre serveis mínims per la convocatòria de vaga. Circularà de 07.30 a 10.30, de 12.00 a 14.00 i de 18.00 a 20.15.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt