Dilluns 16 de Setembre
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

11-06-2019

Educaciˇ atura la implantaciˇ del nou model d'FP Dual per al curs vinent El Departament vol treballar la concertaciˇ del model catalÓ amb tots els agents implicats

Després de setmanes de protestes sindicals, el Departament d'Educació ha fet marxa enrere i ha aturat la implantació del nou model d'FP Dual que havia generat controvèrsia en el sector eductiu i en les patronals. En un comunicat, el Departament que dirigeix Josep Bargalló ha anunciat que atura la implantació d'aquest nou model previst per al curs 2019-2020 i que enceta un període de negociació amb tots els agents implicats (sindicats, comunitat educativa i patronals) per definir un nou model de concertació de l'FP Dual que pugui ser efectiu el curs 2020-2021. L'objectiu, segons el Departament, és millorar la formació de l'alumnat, l'èxit educatiu i la inserció professional, així com reduir els índex d'abandonament dels estudis.
 
El març passat, el Departament va presentar una resolució sobre l'organització de l'FP Dual amb la intenció, entre altres, de fer una distribució curricular única per a cada cicle formatiu, incrementar les hores d'estada a l'empresa, sense reduir les hores de formació als centres educatius, potenciar el treball per competències i millorar les condicions retributives dels estudiants. Segons el departament la resolució també volia potenciar l'acció tutorial com a eina per incrementar la fidelització de l'alumnat, crear la figura d'un instructor com a suport al tutor d'empresa, crear la figura d'un tutor coordinador de diferents empreses per tal d'afavorir la gestió administrativa dels convenis 
 
Després que es publiqués al DOGC, el 22 de maig passat, els sindicats van mostrar el seu rebuig unitari al contingut de la resolució i van demanar al Departament obrir un període de negociació. La comunicat educativa es va mobilitzar amb la plataforma 'Defensem l'FP', per denunciar que les modificacions eren una ''reforma low cost'', que els alumnes perdien hores lectives als centres educatius, que s'havia anunciat massa tard i ''a correcuita'' i que els canvis acabarien implicant la reducció de la plantilla de professorat en 500 dotacions. Amb aquests arguments, els sindicats van aixecar-se de la taula en al darrera mesa sectorial, però CCOO i UGT van continuar les negociacions a la comissió rectora de l'FP. Finalment, el Departament ha optat per aturar els canvis per al proper curs i buscar el consens. 
 
En el comunicat, Educació destaca que l'oferta formativa d'FP permet que el 54,46% dels graduats en cicles treballen nou mesos després d'haver finalitzat els estudis, un 35,7% segueix estudiant i només un 9,8% es troba en situació d'haver de buscar feina. Tot i això, consideren que és ''preocupant'' que el 40% dels estudiants dels cicles mitjans abandonen els estudis. El Govern, a través dels Departaments d'Educació i de Treball, Afers Socials i Famílies, vol potenciar l'FP com un 'instrument essencial'' per a la millora del mercat de treball i l'ocupabiltiat.
 
Per la seva banda CCOO i UGT de Catalunya han celebrat aquest dimarts que el Departament d'Educació hagi aturat la implantació del nou model d'FP dual per convocar la mesa sectorial d'educació i dialogar amb els actors implicats. El diàleg i el consens, diuen, són "irrenunciables". Al seu parer, "suposa un pas en la direcció correcta, la de concertar aquelles lleis que afecten el conjunt dels treballadors i el teixit productiu amb les organitzacions sindicals i patronals catalanes més representatives". Els dos sindicats apunten que aquest és l'esperit de la Llei de Formació i Qualificació Professionals del 2015 i també el que va presidir la constitució al febrer de la Comissió Rectora del Sistema de Formació i Qualificació Professional de Catalunya.

Els dos sindicats insisteixen que aquests canvis s'han d'abordar en el marc de la mesa sectorial d'educació, "per garantir que les propostes comptin amb l'acord dels professionals". CCOO i UGT asseguren que volen un model que satisfaci les expectatives i necessitats dels joves a l'hora d'incorporar-se al mercat de treball "en unes condicions que garanteixin el seu dret al desenvolupament professional i a l'emancipació personal". Al seu parer, només amb un diàleg social "que posi en valor les perspectives i demandes dels treballadores i de les persones joves i el teixit productiu, serà possible construir un model integrador i sostenible".


Altres notícies

»Balaguer tanca la 9a ediciˇ de l'Harpia que es consolida en el calendari amb Ŕxit de visitants durant el cap de setmana. Enguany la festa celebrava els 700 anys del naixement del rei Pere III el Cerimoniˇs al Castell Formˇs de Balaguer

» Continuen les activitats de l'Harpia i aquest diumenge ha tingut lloc la ballada de la galop de Balaguer al mig del Mercadal just abans de l'inici del vermut dels enamorats a lĺespai de les Tavernes.

»V═DEO > Aquest dissabte ha tingut lloc l'acte oficial de presentaciˇ de l'infant Pere III el Cerimoniˇs i els espectacles de foc i baixada de torxes, en el marc de l'Harpia, Balaguer medieval.

»Una Plaša Mercadal plena de Gom a Gom rep lĺinfant Pere. La pujada de torxes, el ball de l'Harpia i un gran sopar a lĺespai de les Tabernes han completat la jornada encara que la pluja no ha permŔs fer els concerts de la nit

»La festa de l'Harpia Balaguer ha tornat a comptar novament amb l'espai gastron˛mic les Tavernes al bell mig de la Plaša Mercadal. Enguany amb productes amb el distintiu Noguerament Bˇ

»V═DEO > L'Associaciˇ de Ve´ns del Centre Hist˛ric de Balaguer organitza, un any mÚs, la Mostra d'oficis antics. Es fa aquest dissabte 14 de setembre durant tot el dia al carrer del Pont.

»V═DEO > Aquest cap de setmana lĺHarpia, Balaguer Medieval acull el campament medieval liderat pel grup de recreaciˇ Fets Hist˛rics amb recreacionistes vinguts dĺarreu del territori.

»SA▄C PRESENTA EL SEU NOU VIDEOCLIP 'HARPIA'

»V═DEO > Aquest divendres ha tingut lloc a Balaguer la primera jornada d'estudis Rei Pere el Cerimoniˇs en motiu de la commemoraciˇ del naixement del rei Pere III a Balaguer, ara fa 700 anys.

»Una visita guiada al Castell Formˇs i la lectura teatralitzada d'alguns fragments de la 'Cr˛nica del rei Pere el Cerimoniˇs' clouen la 1a jornada d'estudis Rei Pere el Cerimoniˇs celebrada aquest divendres a Balaguer

»Des d'avui divendres i durant tot el cap de setmana Balaguer es convertirÓ en una poblaciˇ medieval tot celebrant el seu important passat hist˛ric amb la 9a ediciˇ de la festa de l'Harpia, Balaguer Medieval.

»L'Associaciˇ de Ve´ns del Centre Hist˛ric de Balaguer organitza, un any mÚs, la Mostra d'oficis antics. Es farÓ aquest dissabte 14 d'agost durant tot el dia al carrer del Pont


Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt