Dimecres 26 de Febrer
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

14-02-2020

Justícia elimina més de 200.000 expedients prescrits. Es tracta de més d'un quilòmetre de documentació d'entre 1945 i 1998. Els expedients que s'eliminen pertanyen a 94 jutjats de 23 partits judicials entre aquest Balaguer

El Departament de Justícia, a través de la Junta d’Expurgació de la Documentació Judicial de Catalunya, ha decidit eliminar 212.702 expedients de judicis de faltes, prescrits i sense valor, per alliberar espai als òrgans judicials. En total, equivalen a uns 1.035 metres de documentació del període comprès entre 1945 i 1998.

La Junta, però, ha decidit conservar d’aquest període uns 19.000 expedients de judicis de faltes pel seu valor històric o com a mostra dels canvis legislatius. Aquests documents, equivalents a 100 metres de documentació, es podran consultar als arxius històrics de la Generalitat.

Els expedients que s’eliminen pertanyen a 94 jutjats de 23 partits judicials: Amposta, Balaguer, Barcelona, la Bisbal d'Empordà, Cerdanyola del Vallès, Cervera, Esplugues de Llobregat, Figueres, Girona, Granollers, l’Hospitalet de Llobregat, Lleida, el Prat de Llobregat, Reus, Rubí, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, la Seu d’Urgell, Solsona, Tarragona, Tortosa i Tremp.

Des de 2015, Justícia ha destruït uns 2,2 quilòmetres de documentació que, amb el quilòmetre que es destruirà aquest any, fan un total de 3,2 quilòmetres. 

Actualment, els arxius dels jutjats de Catalunya custodien més de 260 quilòmetres de documentació. Avaluar i eliminar la documentació que ha prescrit i que no té valor jurídic, informatiu, històric o cultural és una tasca imprescindible per al bon funcionament dels arxius i per minimitzar els costos de custòdia d’aquesta documentació.

 Com es trien els expedients judicials que cal eliminar o conservar?

Els òrgans judicials presenten a la Junta d’Expurgació una proposta dels expedients de judicis de faltes que es poden eliminar. Amb caràcter general, es poden eliminar els expedients que tenen més de 15 anys des de la data d’arxivament provisional.

Els òrgans judicials també presenten un llistat dels expedients que cal conservar, ja sigui com a mostra dels canvis legislatius o pel seu valor jurídic, informatiu, històric o cultural, els quals es transferiran als arxius històrics de la Generalitat perquè els experts els puguin consultar.

 


Altres notícies

»La Biblioteca Margarida de Montferrat acollirà el proper dimarts, 3 de març, l'activitat per a públic adult 'Taller de lectura en veu alta' a càrrec Jordi Vidal

»La Biblioteca de Balaguer ofereix aquest dimecres a les 20h 'Més enllà de la força d'un destí' a càrrec de Martí Gironell i Pep Poblet. D'altra banda encara queden places per visitar diumenge les vinyes del Monestir de les Avellanes

»El cos de la Guàrdia Urbana de Balaguer participa en un curs de formació policial. La Paeria fa tres anys que l'impulsa per potenciar l'aprenentatge dels agents

»Aquest proper diumenge, 1 de març, es farà la presentació del nou ''Espai dels Jueus Medievals de Balaguer'' al Museu de la Noguera.

»La Taula Territorial de Balaguer de l'Espai Estratègic de Coordinació Comunitària fixa 'El deteriorament del centre històric, formació de guetos', com la seva prioritat d'actuació, després d'analitzar les propostes votades per la ciutadania.

»El grup municipal de Junts per Balaguer presenta al Ple d'aquest dijous a Balaguer una moció en defensa del món rural, la figura del pagès i el medi ambient.

»Dimecres 26 a les 8 del vespre a la Biblioteca tindrà lloc l'activitat  per a públic adult 'Més enllà de la força d'un destí' a càrrec de Martí Gironell i Pep Poblet , un maridatge entre literatura i música, acompanyat d'una degustació de vi.

»S'obren les inscripcions pel curs CRE per a poder formar part de la colla de diables de Balaguer.

»Aquest dilluns en el marc del projecte Biblioteques amb D.O s'ha fet l'activitat, 'A les dones ens agrada més suau? La darrera activitat del cicle serà Més enllà de la força d'un destí, de Martí Gironell i Pep Poblet el dimecres 26

»Aquest diumenge 1 de març es farà a les 12,30h la presentació del nou 'Espai dels Jueus Medievals de Balaguer' al Museu de la Noguera. Prèviament a les 11,30 conferència 'Conversos i criptojueus a la Balaguer medieval'

»El Teatre Municipal de Balaguer serà escenari el diumenge dia 1 de març del darrer espectacle del cicle d'espectacles familiar Emboirats amb l'obra de teatre 'Gran Reserva' de Rhum&Cia.

»Un any més, el Carnestoltes del Congre inunda de colors, música i gresca la ciutat de Balaguer. S'ha celebrat durant tot el cap de setmana i des de l'organització assenyalen que ha estat un dels més participatius dels darrers anys


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt