Dimecres 26 de Febrer
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

14-02-2020

L'ACM aprova el full de ruta fins el 2024, basat en l'acció climàtica, la qualitat de vida i la prosperitat a tots els pobles i ciutats del país. L'ACM ha celebrat aquest divendres la XXII Assemblea del municipalisme català al Recinte modernista de Sant P

Més de 150 alcaldes i alcaldesses de tots els racons de Catalunya s’han trobat aquest divendres al matí al Recinte modernista de Sant Pau de Barcelona per participar a la XXII Assemblea de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM). La trobada, que ha comptat amb la consellera de la Presidència Meritxell Budó, ha servit per donar el tret de sortida a l’agenda municipalista de l’entitat, centrada l’acció climàtica, la prosperitat econòmica i la qualitat de vida.
 
Cinc mesos després de la seva elecció, el president de l’ACM i també alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha mostrat el compromís “clar, concret i valent” del municipalisme envers la sostenibilitat. Així ha exposat que “la Catalunya que ens imaginem pels propers anys és un país sostenible, que garanteixi la qualitat de vida de totes les persones, vinguin d’on vinguin i siguin com siguin, i que fomenti que la prosperitat arribi a tots els racons dels nostres pobles i ciutats. Aquesta és la gran missió del municipalisme català, i és l’objectiu pel qual treballarem incansablement des de l’ACM. Una agenda municipalista basada en l’acció climàtica, la qualitat de vida i la prosperitat”.
 
L’Assemblea ha servit per donar compte de l’informe de gestió dels darrers 5 mesos, aprovar els comptes de l’exercici 2020, i aprovar el Pla de Mandat del municipalisme català pel període 2020-2024, un full de ruta basat en els valors de l’excel•lència, la integritat, la proximitat i la igualtat, i que agrupa 100 accions concretes, orientades cap als objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides i l’Agenda 2030.
 
Soler també ha presentat les 100 accions de l’agenda municipalista que s’impulsaran dins el Pla de Mandat dels propers quatre anys amb la voluntat de  treballar per millorar el dia a dia del món local i contribuir a fer uns pobles i ciutats millors. En aquest sentit, ha reclamat disposar de més recursos i competències per servir millor des de la proximitat, i a exercir el lideratge des del món local: “Us convido a totes i a tots, Ajuntaments, Consells Comarcals, Diputacions i la resta d’Ens Locals i a tot el municipalisme català, a fer-nos corresponsables, no només del futur dels nostres municipis, carrers i places, sinó també del futur del país. Perquè no només sabem i volem gestionar, sinó que volem ser aliats per fer una Catalunya millor. Aquesta és l’autèntica força del municipalisme català!”, ha dit.
 
Algunes d’aquestes accions són, l’oferta de nous serveis i suport als Ens Locals de Catalunya, especialment en matèria tècnica i de gestió administrativa, l’acompanyament, formació i dignificació de la figura de l’electe local, i la projecció del municipalisme català, en una única veu, tant al país com a tot el món.
 
Alhora, l’ACM s’ha compromès a assolir la neutralitat d’emissions de CO2 aquest mandat “en una aposta valenta per abordar l’acció climàtica, que no pot esperar ni una generació, ni un mandat més per actuar”, segons ha recalcat el president de l’entitat municipalista.
 
A la cloenda també ha intervingut la consellera de la Presidència de la Generalitat i portaveu del Govern, Meritxell Budó, que ha assegurat que el pla de mandat aprovat per l’entitat municipalista “relliga amb el pla de mandat que tenim des del Govern de Catalunya. Dotar-nos de totes les polítiques que permetin prosperitat en el nostre país i millorar la qualitat de vida dels nostres ciutadans i ciutadanes”. Perquè “alinear el Govern de Catalunya amb els governs locals és la millor manera de construir país”. 
 
La consellera de la Presidència també ha destacat l’Agenda Rural en el seu discurs. Budó ha reconegut que “hem entès llegint el nostre país i la seva pluralitat, tenint en compte que l’1% de la població del nostre país viu i ocupa el 38% de la superfície del nostre país, hi ha una altra lectura, a part de les grans ciutats. Són els micropobles del nostre país. Cal treballar i dotar d’una eina que també es miri el país des d’aquesta perspectiva. Dotar el país d’aquesta agenda rural que, en coordinació amb l’agenda urbana, ens ha de permetre desenvolupar totes aquelles estratègies per activat els territoris del nostre país i garantir una veritable cohesió territorial”.
 
Durant l’Assemblea, celebrada a Barcelona, s’ha aprovat per unanimitat una proposta de resolució que requereix al Govern de l’Estat que declari Zona Afectada Greument per una Emergència de Protecció Civil els municipis catalans afectats pel temporal Glòria i acordi fer-hi extensiva l’aplicació del Reial Decret-Llei 11/2019, de 20 de setembre. Al mateix temps, reclama a la Generalitat i el Govern estatal una acció coordinada amb el territori per planificar les inversions necessàries en infraestructures per afrontar les emergències climàtiques i posar a disposició dels ens locals afectats un fons per emergències amb recursos econòmics, tècnics i financers.
 

Altres notícies

»La Llar d'infants 'Patufet', l’Escola d’educació especial 'L’Estel' i l’escola d’infantil i primària 'Mont-roig' van compartir la tarda del Carnaval el passat divendres dia 21

»La Biblioteca Margarida de Montferrat acollirà el proper dimarts, 3 de març, l'activitat per a públic adult 'Taller de lectura en veu alta' a càrrec Jordi Vidal

»La Biblioteca de Balaguer ofereix aquest dimecres a les 20h 'Més enllà de la força d'un destí' a càrrec de Martí Gironell i Pep Poblet. D'altra banda encara queden places per visitar diumenge les vinyes del Monestir de les Avellanes

»El cos de la Guàrdia Urbana de Balaguer participa en un curs de formació policial. La Paeria fa tres anys que l'impulsa per potenciar l'aprenentatge dels agents

»Aquest proper diumenge, 1 de març, es farà la presentació del nou ''Espai dels Jueus Medievals de Balaguer'' al Museu de la Noguera.

»La Taula Territorial de Balaguer de l'Espai Estratègic de Coordinació Comunitària fixa 'El deteriorament del centre històric, formació de guetos', com la seva prioritat d'actuació, després d'analitzar les propostes votades per la ciutadania.

»El grup municipal de Junts per Balaguer presenta al Ple d'aquest dijous a Balaguer una moció en defensa del món rural, la figura del pagès i el medi ambient.

»Dimecres 26 a les 8 del vespre a la Biblioteca tindrà lloc l'activitat  per a públic adult 'Més enllà de la força d'un destí' a càrrec de Martí Gironell i Pep Poblet , un maridatge entre literatura i música, acompanyat d'una degustació de vi.

»S'obren les inscripcions pel curs CRE per a poder formar part de la colla de diables de Balaguer.

»Aquest dilluns en el marc del projecte Biblioteques amb D.O s'ha fet l'activitat, 'A les dones ens agrada més suau? La darrera activitat del cicle serà Més enllà de la força d'un destí, de Martí Gironell i Pep Poblet el dimecres 26

»Aquest diumenge 1 de març es farà a les 12,30h la presentació del nou 'Espai dels Jueus Medievals de Balaguer' al Museu de la Noguera. Prèviament a les 11,30 conferència 'Conversos i criptojueus a la Balaguer medieval'

»El Teatre Municipal de Balaguer serà escenari el diumenge dia 1 de març del darrer espectacle del cicle d'espectacles familiar Emboirats amb l'obra de teatre 'Gran Reserva' de Rhum&Cia.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt