Diumenge 09 d'Agost
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

22-05-2020

L'IEI aprova un pla de subvencions especial destinat a ajudar els ajuntaments a reactivar la contractació d'activitats culturals.

La Junta Rectora de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha aprovat avui per unanimitat un pla econòmic per a ens locals en l’àmbit de la cultura que, dotat amb 1.521.400 €, pretén ajudar els ajuntaments, entitats menors descentralitzades i consells comarcals a reactivar la contractació d’activitats culturals, que han estat bruscament aturades a causa de la pandèmia de la Covid-19 i les mesures de confinament. Aquest pla es regirà pels mateixos principis de terminis superreduïts i pagament per avançat que la Diputació està aplicant en totes les línies de subvencions amb la intenció de dotar de liquiditat els ens locals i així poder revertir a la societat els diners públics el més ràpidament possible. Queden exclosos d’aquest pla l’Ajuntament de Lleida i el Conselh Generau d’Aran, per l’especificitat de tots dos ens, amb els quals es mantenen unes línies de col·laboració singulars.

La Junta Rectora ha començat amb una felicitació del president Joan Talarn a l’Ajuntament de Corbins per haver estat el primer en programar un espectacle al carrer obert al públic, amb motiu de la seva festa major, ja que “ens marca el camí amb el qual el món local ha d’ajudar a la recuperació econòmica de les empreses culturals, tal i com planteja el pla de l’IEI”.

Segons ha explicat la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, “la irrupció de la pandèmia de la Covid-19 ens ha obligat a replantejar la idea inicial que teníem d’un pla amb concurrència competitiva i concentrar en una sola convocatòria tots els ajuts culturals. Els mesos de confinament i de retorn progressiu a l’activitat suposen una aturada sense precedents en tot el teixit cultural del país, amb unes implicacions econòmiques, ara com ara, encara impossibles de valorar. En el moment que es fa efectiu el confinament social i es comencen a endevinar els seus efectes, des de l’IEI s’assumeix que la prioritat ha de ser posar en circulació el màxim de diners possible per tal que els ens locals puguin començar a contractar ja tanta activitat cultural com fos possible, tan aviat com fos possible en les condicions que la seguretat sanitària permetés. Cal reprendre l’activitat dels professionals de la cultura, i també cal tornar l’activitat cultural als teatres, als cinemes, a les sales de concerts, als carrers i a les places”.

Els ajuntaments i entitats menors descentralitzades disposaran de 1.269.000 € i els 12 consells comarcals de 242.400 € amb els quals poder incentivar la represa de l’activitat cultural a través d’accions de dinamització, promoció i difusió cultural, activitats artístiques, ensenyaments musicals, edició de publicacions locals i la preservació de la programació cinematogràfica en àmbits rurals o sales de cinema de titularitat municipal. El director de l’IEI, Joanjo Ardanuy, destaca aquesta novetat subvencionable en tan que “és un reconeixement clar de la importància del cinema per a determinades localitats, en tant que element de cohesió social, molt més enllà de la simple exhibició cinematogràfica”.

La distribució dels fons s’ha realitzat partint de criteris totalment objectius i fàcils de verificar, a partir de registres oficials vigents, com en el cas dels centres oficials que imparteixen ensenyaments musicals, o de les sales de cinema, o a través de les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya, en el cas de dades demogràfiques. “D’aquesta manera s’elimina qualsevol traça d’arbitrarietat en els atorgaments i es garanteix que tots els ens disposin d’una quantitat proporcionada de diners per a la cultura, en un exercici de transparència sense precedents”, ressalta Ardanuy.

 

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, destaca que “és una altra mostra més de l’agilitat que estem demostrant tots els departaments de la Diputació i els seus organismes autònoms malgrat les condicions de confinament a què ens obliguen les cauteles sanitàries per tal de convertir els ens locals en els motors econòmics de la recuperació d’una certa normalitat”, i assenyala que des de l’IEI s’està treballant també per a complementar aquest primer pla d’ajuts amb dues convocatòries més de subvencions destinades a entitats sense ànim de lucre per a la realització d’activitats culturals i l’adquisició d’obra per part de les biblioteques locals.

Finalment, la vicepresidenta Estefania Rufach ha recordat que en aquest temps de confinament s’han contractat activitats musicals que s’han difós a través de la televisió i les xarxes socials, en les quals els artistes han estat remunerats, i ha expressat la voluntat de l’IEI “de reprogramar totes les activitats compromeses abans del confinament i d’invertir al màxim per completar el mapa de l’activitat cultural arreu del nostre territori, per tal que acabi resultant tan equilibrat com sigui possible, i com els pressupostos permetin”.

 

 

 


Altres notícies

»Balaguer ha celebrat la tradicional Festa dels Anissets de Sant Domènec. Enguany sense missa i amb un concert de sardanes.

»Balaguer recupera les activitats previstes per la setmana vinent, música, monòlegs, zumba i cinema a la fresca, després que les dades del Procicat es mostrin estables. Així i tot la paeria crida a no abaixar la guàrdia. 

»Finalitza el 26è Mercat de les Rebaixes d'estiu de Balaguer amb la satisfacció dels comerciants tot i que l'afluència de clients no ha estat com la d'altres edicions. Tots ells, però, han estat molt respectuosos amb les normes de seguretat.

»El paer en cap de Balaguer considera la proposta de transferir a l'Estat el superàvit dels ajuntaments una barbaritat i un atac a l'autonomia municipal. Quim Torra anuncia un recurs d'inconstitucionalitat.

»Continuen les tasques de neteja del camí de Balaguer a les Franqueses pel bosc de Ribera. Els treballs es fan en el marc del camp de treball 'Bultra'20' al qual participen 12 joves d'arreu de Catalunya.

»Finalitza el projecte JoVa a Balaguer amb el reconeixement als joves participants que han netejat els  grafits que hi ha als murs del marge esquerra del riu Segre propers a la passarel·la de l'avinguda Pere III.

»L'Associació de Comerciants de Balaguer ACB ha celebrat aquest divendres la 26a edició del Mercat de les Rebaixes. S'està fent aquest matí al Passeig de l'Estació. 

»La Paeria de Balaguer no descarta una línia d'ajudes socials per a les persones amb necessitats a causa de la pandèmia del coronavirus sempre que 'el volum de gent que se'n pugui beneficiar sigui suficientment important'

»El grup municipal de Junts per Balaguer acusa l'equip de govern de no fer un bon control de la despesa i haver d'apujar impostos i anar a crèdit per tirar projectes endavant.

»A partir d'aquest dijous ja es poden demanar les ajudes del Pla de Suport aprovat per la Paeria per reactivar els sectors econòmics més castigats per la pandèmia del coronavirus.

»L'àrea de Medi Ambient de la paeria ha procedit a la retirada dels nius de cigonya de les torres d'il·luminació del camp de futbol de Balaguer. S'han retirat per motius de seguretat i un cop acabada l'època d'aniament.

»El grup del PSC a la Paeria de Balaguer reclama un pla de suport per a les famílies amb necessitats a causa de la pandèmia, algunes de les quals tenen membres a l'atur o estan en un ERTO.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt