Diumenge 09 d'Agost
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

22-05-2020

El Departament de Salut ha elaborat un Pla per garantir la màxima prevenció per evitar contagis en la població resident durant les diverses fases del Pla de desconfinament. Aquestes recomanacions fan referència sobretot a quatre aspectes com les visites

El Departament de Salut ha elaborat un Pla per garantir la màxima prevenció per evitar contagis en la població resident durant les diverses fases del Pla de desconfinament. Aquestes recomanacions fan referència sobretot a quatre aspectes com ara les visites de familiars, l’acceptació d’ingressos, la recuperació de l’activitat interna dels centres, així com criteris generals d’aïllament i sectorització.

En relació a les visites de familiars es fan les recomanacions següents per possibilitar les visites de familiars als centres, segons la zona de desconfinament on estiguin aquests equipaments:

  • Fase 0: priorització de les visites d’acompanyament i suport al final de vida.
  • Fase I: afegir la priorització de les visites de residents en situació de descompensació de malaltia crònica.
  • Fase II: generalització de visites a tot tipus de residents.
  • Fase III: visites de familiars en zones exteriors del centre residencial.


La consellera de Salut, Alba Vergés, ha posat en valor que aquestes propostes “són necessàries i estan treballades amb el sector, i es basen en poder avançar amb garanties i seguretat, perquè és important i és el nostre deure”, en un àmbit que ha esdevingut la part més complexa i dura de la gestió de l’epidèmia. “La possibilitat de fer visites és clau perquè la gestió emocional és important, però fins ara no havíem abordat especialment perquè no podíem córrer riscos en espais tant sensibles com les residències”, ha subratllat la titular de Salut abans de remarcar la necessitat de donar “el màxim suport emocional amb la màxima seguretat”.

Les visites es poden fer a totes les persones que viuen en residències considerades com a netes, o en les que tinguin un sector considerat com a net totalment sectoritzat, de forma prioritària; i en segon lloc, als residents sense malaltia que estiguin en centres residencials afectats, però en situació estable. No es permetran visites als centres que encara no mostrin un control adequat de la infecció, segons criteri de Salut Pública.

Per això, la consellera Alba Vergés ha explicat que el Departament de Salut ha classificat les residències en verdes, taronges i vermelles. Les primeres són residències sense contagi i que han garantit els circuits, aïllament i la sectorització dels espais per fer segures les visites o readmetre usuaris; les segones, estan en fase d’acabar d’aplicar les mesures recomanades i poden tenir encara alguns residents amb Covid19; i les vermelles, són els que tenen un elevat nombre d’usuaris contagiats i encara no tenen finalitzat el pla de sectorització i altres mesures recomanades.

A Catalunya ja hi ha 472 centres classificats com a verds, tot i que encara s’està acabant d’enllestir aquesta primera avaluació. Així mateix, fins ara s’han classificat 392 centres amb el nivell taronja i 103 amb vermell. Un total de 87 centres encara estan pendents de classificar:

 

REGIÓ SANITÀRIA

VERDA

TARONJA

VERMELLA

PENDENT DE VALORAR

ALT PIRINEU i ARAN

12

2

BARCELONA CIUTAT

79

164

19

1

CAMP DE TARRAGONA

42

14

4

CATALUNYA CENTRAL

37

49

5

8

GIRONA

64

25

22

1

LLEIDA

14

12

5

41

METRO NORD

130

63

29

30

METRO SUD

82

57

23

2

TERRES DE L'EBRE

12

6

 -

 -

Total general

472

392

103

87

 

Habilitar les visites té com a objectiu donar suport emocional, però en una situació d’alt risc s’han de minimitzar al màxim els riscos que implica l’entrada de persones alienes a la institució i possibles vectors de contagis. Es recomana doncs una visita setmanal per resident, que el familiar sigui sempre el mateix i que la durada de la visita no sigui superior als 30 minuts.

Els familiars o la persona que accedeixi al centre se li prendrà la temperatura, ha de realitzar un rentat higiènic de mans, desinfecció del calçat, s’ha de posar una mascareta quirúrgica i ha de mantenir la distància mínima de 2 metres amb els residents. Cap persona amb prova positiva o amb signes/símptomes d’infecció respiratòria, febre o antecedents de contacte amb casos confirmats de COVID-19 no hauria de ser autoritzada a entrar en el recinte.

Així mateix, totes les visites cal que estiguin autoritzades pels centres mitjançant cita prèvia. Cada centre ha d’establir les franges horàries de visita i el seu aforament màxim en funció de les seves instal·lacions i la disponibilitat de personal per a la supervisió

 

Recomanacions per l’acceptació d’ingressos

El Departament de Salut també fa una sèrie de recomanacions pel que fa a l’acceptació d’ingressos als centres residencials. La consellera Vergés ha explicat que actualment hi ha 753 persones que des de l’inici de la pandèmia van retornar als domicilis dels seus familiars i, aquestes recomanacions volen garantir un retorn al seu centre residencial amb les màximes garanties de seguretat. Aquests ingressos des de domicili, però també des de centre sociosanitari o hospital d’aguts, s’haurien de poder fer a partir de la Fase I de desconfinament.

El centre residencial ha de complir els següents criteris d’estabilitat en relació amb la seva situació de control de la infecció per coronavirus SARS-COV-2, segons valoració de l’equip territorial de Salut Pública:

  • Residència verda o amb zero casos actius.
  • PCR negativa en el resident de nou ingrés i que hagi estat en aïllament preventiu.
  • Possibilitat de disposar d’habitació individual i aïllament els primers dies de viure en el centre residencial.

Així mateix, tota persona que hagi d’ingressar en una residència ha de disposar d’una PCR negativa i no haver estat en contacte estret amb cap cas sospitós, probable o confirmat de COVID-19. En el cas dels retorns des del domicili, el resident també haurà d’estar 14 dies amb aïllament preventiu. Aquest requisit no serà necessari en el cas del retorn des d’un centre sociosanitari o un hospital d’aguts.

Com Vergés, la coordinadora de les residències i directora assistencial de l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut, Yolanda Lejardi, ha afegit que el aquest protocol per al desconfinament "és viu i obert a l’evolució dels esdeveniments". De fet, Lejardi ha concretat que el pla “estableix criteris generals de seguretat per a tots els tipus de residències”, però que s’hauran de poder adaptar, per exemple, en funció del tipus de residents (gent gran, de salut mental o discapacitats).


Altres notícies

»Balaguer ha celebrat la tradicional Festa dels Anissets de Sant Domènec. Enguany sense missa i amb un concert de sardanes.

»Balaguer recupera les activitats previstes per la setmana vinent, música, monòlegs, zumba i cinema a la fresca, després que les dades del Procicat es mostrin estables. Així i tot la paeria crida a no abaixar la guàrdia. 

»Finalitza el 26è Mercat de les Rebaixes d'estiu de Balaguer amb la satisfacció dels comerciants tot i que l'afluència de clients no ha estat com la d'altres edicions. Tots ells, però, han estat molt respectuosos amb les normes de seguretat.

»El paer en cap de Balaguer considera la proposta de transferir a l'Estat el superàvit dels ajuntaments una barbaritat i un atac a l'autonomia municipal. Quim Torra anuncia un recurs d'inconstitucionalitat.

»Continuen les tasques de neteja del camí de Balaguer a les Franqueses pel bosc de Ribera. Els treballs es fan en el marc del camp de treball 'Bultra'20' al qual participen 12 joves d'arreu de Catalunya.

»Finalitza el projecte JoVa a Balaguer amb el reconeixement als joves participants que han netejat els  grafits que hi ha als murs del marge esquerra del riu Segre propers a la passarel·la de l'avinguda Pere III.

»L'Associació de Comerciants de Balaguer ACB ha celebrat aquest divendres la 26a edició del Mercat de les Rebaixes. S'està fent aquest matí al Passeig de l'Estació. 

»La Paeria de Balaguer no descarta una línia d'ajudes socials per a les persones amb necessitats a causa de la pandèmia del coronavirus sempre que 'el volum de gent que se'n pugui beneficiar sigui suficientment important'

»El grup municipal de Junts per Balaguer acusa l'equip de govern de no fer un bon control de la despesa i haver d'apujar impostos i anar a crèdit per tirar projectes endavant.

»A partir d'aquest dijous ja es poden demanar les ajudes del Pla de Suport aprovat per la Paeria per reactivar els sectors econòmics més castigats per la pandèmia del coronavirus.

»L'àrea de Medi Ambient de la paeria ha procedit a la retirada dels nius de cigonya de les torres d'il·luminació del camp de futbol de Balaguer. S'han retirat per motius de seguretat i un cop acabada l'època d'aniament.

»El grup del PSC a la Paeria de Balaguer reclama un pla de suport per a les famílies amb necessitats a causa de la pandèmia, algunes de les quals tenen membres a l'atur o estan en un ERTO.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt