Diumenge 12 de Juliol
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a InstagramLes ˙ltimes notÝcies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

30-06-2020

Govern i universitats preveuen un model hÝbrid de docŔncia presencial i virtual per al pr˛xim curs 2020-2021. L'escenari de presencialitat restringida seguirÓ les condicions de seguretat fixades en el pla sectorial d'universitats aprovat pel PROCICAT

El Govern i les universitats catalanes preveuen un model híbrid de docència presencial i virtual per al curs 2020-2021 com a conseqüència del període d’excepcionalitat causat per la COVID-19. En el marc del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), la Secretaria d’Universitats i Recerca, els vicerectors de docència de les 12 universitats catalanes i l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) han acordat un document marc sobre les mesures acadèmiques a prendre durant aquest període d’excepcionalitat per garantir la qualitat dels ensenyaments i mantenir l’equitat del propi sistema universitari, així com preveure els diferents escenaris que poden donar-se a curt i mig termini.

Les mesures acadèmiques per al curs 2020-2021 preveuen que, almenys, durant la primera meitat del curs es desenvolupi una presencialitat restringida condicionada per l’aplicació del distanciament obligatori a les aules, en els passadissos i als espais comuns. En aquest sentit, s’ha acordat definir un model de docència mixta o híbrida que combini la presencialitat a les aules amb entorns no presencials o virtuals. “No es tracta de transformar les universitats presencials en universitats en línia, ni tampoc la docència que imparteixen”, ha subratllat la directora general d’Universitats, Victòria Girona.

Les mesures d’adaptació de la docència universitària per al pròxim curs incideixen en la informació i preparació dels estudiants, així com en la formació del professorat. Els canvis introduïts en les metodologies docents i en el sistema d’avaluació es realitzaran d’acord amb línies determinades per AQU Catalunya, per assegurar-ne la qualitat. Pel que fa a l’activitat presencial, es recullen les mesures del Pla sectorial d’universitats aprovat ahir pel PROCICAT.

Adaptació de la docència

El document concreta que el concepte de docència mixta s’ha de traduir, en la pràctica, en la millor combinació possible de les qualitats d'una bona formació presencial i els beneficis d'una formació en línia. En aquest sentit, s’assegura que qualsevol possible escenari de model de docència híbrid ha de garantir que els estudiants obtinguin els resultats d’aprenentatge desitjats. A més, les activitats formatives que s’adoptin s’han d’aplicar a tot l’alumnat d’un mateix títol per igual per garantir-ne l’equitat, tal i com recull el document Orientacions per a l’adaptació de les titulacions universitàries en períodes d’emergència sanitària i excepcionalitat: implantació, desenvolupament i acreditació, aprovat per la Comissió d’Avaluació Institucional i de Programes (CAIP) d’AQU Catalunya.

Per a l’organització del curs 2020-2021 es tindrà molt en compte l’experiència del segon semestre del curs actual en aspectes com ara l’avaluació, les pràctiques externes i els treballs de fi de grau (TFG) i de màster (TFM) i les recomanacions ja contingudes en el document Acords i recomanacions del sistema universitari de Catalunya per a la finalització del curs 2019-2020. Així, en el cas de l’avaluació, s’aposta pels processos d’avaluació contínua ja que, entre d’altres, es considera que aquest tipus d’avaluació ajuda a l’estudiant a fer un procés d’aprenentatge gradual, el reorienta i el guia en l’assoliment de competències.

Pel que fa als TFG I TFM i a les pràctiques externes es consideren vigents les recomanacions realitzades i aplicades durant el segon semestre del curs actual i, en tot cas, es recomana reprogramar les pràctiques externes d’últim curs acadèmic en períodes no afectats per la pandèmia per tal que l’alumnat les pugui realitzar en la forma prevista inicialment. Per a la resta, assignar-les a entitats i centres on el teletreball estigui implantat o virtualitzar totes les activitats possibles com l’assistència a reunions (d’empreses, de seguiment de projectes, de presentació de resultats, etcètera) o les activitats d’observació (judicis, conferències, etcètera).

Pràctiques en centres sanitaris i educatius

Pel que fa a les pràctiques en centres sanitaris i educatius, s’han subscrit els acords necessaris amb els Departaments de Salut i d’Educació per tal de coordinar al màxim les decisions respecte al desenvolupament d’aquestes pràctiques per minimitzar l’afectació entre l’estudiantat.

En el cas de les pràctiques en l’àmbit de la salut, es prioritzaran el format presencial en les pràctiques dels estudiants de grau. En cas de manca de capacitat dels centres sanitaris docents, s’analitzarà la possibilitat de derivar les pràctiques a altres centres del SISCAT (Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública). Si finalment, hi ha prou capacitat, s’incorporaran a les pràctiques als estudiants de màster oficial, doctorat, i títols propis, entre d’altres.

Pel que fa a les pràctiques en centres educatius, es farà l’habitual sistema d’assignació de pràctiques tenint en compte les pendents del segon semestre del curs 2019-2020 i es dissenyaran tenint en compte els tres escenaris possibles amb el que treballa Educació: normalitat i presencialitat absoluta, presencialitat condicionada i confinament. En tots tres escenaris, s’implicarà als estudiants amb les pràctiques assignades.

Informació als estudiants i calendari

El Govern i les universitats han acordat que, abans de la matrícula del curs 2020-2021, tots els estudiants disposin dels plans d’aprenentatge de cadascuna de les assignatures que inclouran informació sobre les metodologies docents i els sistemes d’avaluació. També caldrà tenir en compte les necessitats socials dels estudiants per pal·liar els efectes de la bretxa digital.

En quant al calendari per al pròxim curs, les universitats catalanes el mantindran tal com està previst en totes les titulacions i cursos, preveient en tot cas la possibilitat d’endarrerir l’inici de curs per als estudiants de nou accés i, alhora, tenint cura dels estudiants que accedeixen al sistema mitjançant la segona convocatòria de la Prova d’Accés a la Universitat (PAU), per tal que puguin seguir el curs amb normalitat respecte als que hi van accedir en la convocatòria de juny.

Mesures de protecció i organitzatives

Les mesures de protecció i organitzatives per evitar la generació de riscos en la propagació de la infecció de la COVID-19 que s’aplicaran als campus universitaris són les aprovades pel PROCIAT en el Pla sectorial d’universitats. Aquest Pla preveu mesures a nivell general (distància física, ús de mascareta, priorització de videoconferències per evitar desplaçaments); de material i equips de protecció; per als edificis, espais, instal·lacions i equipaments; protocols de neteja i desinfecció; de caràcter sanitari i de prevenció; específiques en aules i laboratoris; en espais d’ús compartit (sales d’estudi, biblioteques, sales d’acte, menjadors i similars); al serveis higiènics; i en altres serveis (bars, restaurants, instal·lacions esportives, aparcaments, etcètera).

 


Altres notícies

»Les piscines municipals de Balaguer participen aquest cap de setmana la 27a ediciˇ del Mulla't per lĺesclerosi m˙ltiple. Tota la recaptaciˇ de dissabte i diumenge es destinarÓ a la Fundaciˇ Esclerosi M˙ltiple.

»Balaguer ha celebrat aquest dissabte el Transsegre Festival 2020, coincidint amb el cap de setmana en que estava previst celebrar la festa, suspesa per la pandŔmia. Han actuat grups musicals i djs locals i s'oferirÓ online.

»La Paeria de Balaguer mantindrÓ els torns a les piscines municipals per respecte a la situaciˇ actual, en que s'han incrementat el nombre de brots. Els torns es mantindran uns dies mÚs a l'espera de l'evoluciˇ de la situaciˇ.á

»Aquest divendres 10 de juliol s'ha fet l'acte d'inauguraciˇái promociˇ de la nova zona verda i de solÓrium de la piscina del poliesportiu, amb un concert de Marina and Marta.

»El paer en cap de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, fa una crida a la prudŔncia i a tenir consciŔncia que la situaciˇ no estÓ superada, davant del repunt de casos de covid-19 a la ciutat. Demana 'seny, responsabilitat i visiˇ colĚlectiva'.

»El Taller Cota Zero 2020 organitzat pel Museu de la Noguera al Castell Formˇs de Balaguer posa al descobert les restes de la muralla que es va construir durant la Guerra dels Segadors.

»Repunten els casos de covid-19 a Balaguer des de principis de juliol, sobretot entre gent jove. Tot i aix˛, l'augment no Ús preocupant ni alarmant, segons asseguren des de la Paeria. La capital de la Noguera registra 207 casos positius des de l'inici de l

»Balaguer inaugura aquest divendres la nova zona solÓrium de la piscina del poliesportiu. Es farÓ amb el concert de Marina and Marta, amb aforament limitat

»Aquest divendres dia 10 cinema a la fresca amb la projecciˇ de la pel-lÝcula apta per a tots els p˙blics, Operaciˇ panda a les 22 h a la plaša del Teatre amb aforament limitat a 200 espectadors.

»La Paeria de Balaguer fa un missatge a la calma davant dels rumors que les ˙ltimes hores senyalen un possible rebrot a la capital de la Noguera. Les dades proporcionades per salut afirmen que no sˇn preocupants.

»Prop de 30 persones han assistit aquest dijous a la primera sessiˇ de zumba d'aquest estiu dins del programa Esport i salut. Les sessions es fan aquest any a la plaša del Teatre.

»La Paeria de Balaguer decidirÓ aquest divendres si a partir de dilluns s'eliminen els torns a les piscines municipals a causa de la poca afluŔncia d'usuaris.


Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt