Web en reformes

Dilluns 28 de Maig
del 2018Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram


Ajuntament de BalaguerAltres notícies

16-05-2018

#CatalanFood, xefs i productes junts en un vídeo per mostrar internacionalment la potència de l'agroalimentació catalana. Mitjançant un vídeo

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, a través de Prodeca,  ha produït un vídeo que ha de servir per posar en valor el potencial del camp i el producte català en paraules de qui millor ho enarbora els xefs que el treballen. 
 
Cada una de les 13 personalitats que hi participen i que sumen 26 estrelles Michelin en total, s’ha associat a un producte agroalimentari català del qual parlen en vídeos individuals d’un minut cada un i en una versió conjunta de 5 minuts que resumeix les excel•lències d’alguns dels productes més exportats i valorats de Catalunya.   
 
Vídeo conjunt
 
 
 
Carles Gaig (Gaig*, Barcelona) per qui el camp català “és un petit continent, amb una gran riquesa paisatgística i diversitat” parla de carn de vedella i aviram;  
 
Eduard Xatruch (Compartir, Cadaqués, i Disfrutar**, Barcelona) ho fa sobre l’oli d'oliva “que ens ha marcat la nostra cultura i que deixa sorpresa la gent de fora per la seva xispa”;  
 
Joan i Pitu Roca (El Celler de Can Roca***, Girona),  lloen respectivament el xai i els vins del territori; 
 
Jordi Cruz (ABaC***, Barcelona), destaca el treball comú que “realitzem xefs i productors, per exemple en el cas de la fruita”; 
 
La set estrelles Michelin Carme Ruscalleda, parla dels llegums i la “mongeta del ganxet, el nostre caviar blanc”. 
 
Sergio i Javier Torres (Dos Cielos**, Barcelona) ho fan sobre la increïble varietat de formatges del territori català. 
 
Amb un al•legat al “plaer indiscutible de prendre l'aperitiu amb uns musclos a peu de platja” ens parla de peix el cinc estrelles Michelin Paco Pérez (Miramar**, Llançà)”; 
 
Fina Puigdevall (Les Cols**, Olot), relata les bondats del clima “per a l'assecat final dels nostres increïbles embotits”; 
 
Per en Nandu Jubany (Can Jubany*, Calldetenes) el porc local és protagonista, i el pastisser Christian Escribà, parla de la nostra tradició i l'ús de la xocolata en la creació de “pastissos, gelats, bombons i mil postres més”.
 
El que fóra millor restaurant del món durant cinc anys segons The World’s 50 Best Restaurants, El Bulli, també participa a #CatalanFood. El seu sumiller, Ferran Centelles, ara a elBullifoundation, realça la versatilitat del cava català, i el seu xef, Ferran Adrià, fa de la part el tot amb un al•legat del pa amb tomàquet: “el plat que millor representa a Catalunya a nivell gastronòmic. Bàsic i espectacular; fàcil i complex. Cada català té la seva versió. És màgic”.
 
#CatalanFood s'inclou com una de les propostes del Pla de Gastronomia de Catalunya en l’àmbit d’internacionalització i que persegueix millorar qualitativament la presència de productes agroalimentaris a l'estranger i es projectarà a fires internacionals, missions comercials i altres ocasions d’internacionalització dels productes i empreses agroalimentàries catalanes.
 
El vídeo servirà per visualitzar el rebost de Catalunya, on excel•leixen diferents categories de producte degut a un paisatge i unes condicions meteorològiques molt diverses, i també per mostrar com el potencial productiu i industrial nodreix una de les gastronomies més potents en l’àmbit internacional. 
 
No en va, Catalunya compta amb el major nombre d’estrelles Michelin a la Península, amb un total de 54 restaurants guardonats per la guia francesa, molt per sobre dels 22 que atresora el País Basc, segon en aquesta classificació. 
 
Dels 54, quatre d'ells llueixen la màxima distinció (ABaC i Lasarte a Barcelona, El Celler de Can Roca a Girona i Sant Pau a Sant Pol de Mar), amb dues estrelles apareixen sis establiments i amb una, fins a 44. Així mateix, tres dels restaurants del territori apareixen a la llista de The World’s 50 Best Restaurants (El Celler de Can Roca, #3; Tickets, #25, i Disfrutar, #55).
 
El vídeo també recorre temes tangencials a l’agroalimentació i la seva cultura inherent: “als catalans ens agrada anar al mercat i veure el producte, tocar-lo i parlar amb el productor o el botiguer. Això és valor afegit”, indicava Carles Gaig.
 
El sector agroalimentari representa una xifra de negoci de 25.200 milions d'euros. Ocupa directament 75.700 persones, representa un 18% del total de l'ocupació del sector industrial, un 18,6% del seu PIB (dades de 2014) i un 15,7% del VAB.
 
L’última dècada, la indústria d’aliments i begudes de Catalunya ha fet una gran aposta per la internacionalització dels seus productes i les exportacions s’han incrementat un 92,16% en valor. L’augment constant de valor els darrers deu anys (4,64% el 2017) i els ritmes de creixement superiors a d’altres països europeus amb similar potencial exportador consoliden Catalunya com un dels clústers agroalimentaris líders a Europa segons les darreres dades de l’European Cluster Observatory. A tall de comparació, el 2017 els principals països europeus en capacitat exportadora han crescut en valor a un ritme inferior: França, 3,80%; el Regne Unit, 3,05%; Itàlia, 1,25%; Alemanya, -1,66%.
 
Prodeca és una empresa pública adscrita al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, que té per objecte la promoció dels productes agroalimentaris catalans en el mercat nacional i internacional. Ofereix serveis de suport al comerç exterior i d’acompanyament en el procés d'internacionalització a les empreses agroalimentàries catalanes; facilita la seva participació a les principals fires agroalimentàries internacionals, desplega programes d'iniciació a l'exportació, diversificació de mercats, promoció comercial i consolidació de la presència a països tercers. 
 
Organitza trobades de negoci entre empreses catalanes i operadors de mercats nacionals i internacionals, així com relacions comercials i de cooperació amb països tercers en l’àmbit agroalimentari.
 
Prodeca participa activament en iniciatives relacionades amb la gastronomia catalana com a eina de valorització i millora del posicionament dels productes i les empreses catalanes del sector.
 
 

Altres notícies

»El cineasta Ventura Pons i el Museu de Lleida reben els XXIX premis Comte Jaume d'Urgell.

»L'Associació Leader Ponent ha organitzat aquest diumenge una sortida per gaudir de l'espai natural de l'Aiguabarreig Segre Noguera Ribagorçana.

»Aquest diumenge es celebra la 15a edició de la Trobada de Puntaires Ciutat de Balaguer.

»Balaguer està entregant aquesta tarda més de 500 jardineres a més de 300 veïns del Centre Històric perquè les puguin posar als balcons. La iniciativa forma part del projecte Viles Florides al qual es vol incorporar la capital de la Noguera.

»L'Associació Dones d'Almatà organitza el diumenge la 15a edició de la Trobada de Puntaires Ciutat de Balaguer. Començarà a les 10 del matí i s'hi esperen mes de 150 participants.

»L'Associació Leader Ponent ha organitzat per aquest diumenge una sortida per gaudir de l'espai natural de l'Aiguabarreig Segre-Noguera Ribagorçana.

»Demà dissabte la biblioteca Margarida de Montferrat collirà el taller 'Com afrontar la transició de l'escola bressol a l'educació infantil' a càrrec de Cristina López, educadora social i psicopedagoga.

»El cineasta Ventura Pons i el Museu de Lleida rebran aquest diumenge el reconeixement dels XXIX premis Comte Jaume d'Urgell.

»El Museu de la Noguera presenta avui el documental 'Conviure amb la por. Memòria dels nens del cap de pont de Balaguer (1938)', realitzat pel propi Museu i en el qual es dóna veu als nens i les nenes que van patir els efectes de la Guerra Civil.

»Balaguer farà entrega demà a la tarda de més de 500 jardiners a més de 300 veïns del Centre Històric perquè les puguin posar als balcons. La iniciativa forma part del projecte Viles Florides al qual es vol incorporar la capital de la Noguera.

»Una cinquantena d'alcaldes d'ERC de Lleida, entre els quals el de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, entreguen una resposta a la carta d'Enric Millo en que demanava mantenir la 'neutralitat' en els espais públics.

»Un cotxe ha acabat encastat a l'aparador d'una botiga del carrer Barcelona de Balaguer aquest matí.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt