Web en reformes

Dilluns 18 de Juny
del 2018Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a Instagram


Ajuntament de BalaguerAltres notícies

11-06-2018

Augmenten les persones inscrites i els cursos de catalÓ organitzats pel Consorci per a la Normalitzaciˇ LingŘÝstica

El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) va organitzar 3.541 cursos presencials l’any passat, que suposen un increment d’un 2,5% respecte a l’any anterior, segons la Memòria de l’any 2017, presentada a l’últim Ple del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), celebrat el passat mes de maig.
 
Del total de cursos, 2.137 són inicials i bàsics (un 60,3 %), que representa l’augment significatiu del 8,75 % respecte a l’any anterior. En aquests cursos, s’hi han inscrit prop de 50.000 persones, gairebé un 65 % del total d’inscripcions (76.939).
 
Una altra de les conclusions és que cada vegada són més les persones d’origen estranger que continuen el seu itinerari d’aprenentatge, no únicament en cursos inicials i bàsics, sinó també en nivells de català intermedi i avançat. Durant el 2017, es constata un augment del 3,09 % en la fidelització i el seguiment dels alumnes d’origen estranger, rellevant tenint en compte el caràcter no obligatori d’aquesta formació.
 
La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, que va presidir la reunió del Ple del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), va posar de manifest l’interès del Consorci a focalitzar l’atenció en el servei a les persones amb pocs coneixements de la llengua, en la mesura que “és un objectiu de govern que el conjunt de la població adquireixi la capacitat d’usar la llengua pròpia del país”. Una línia de treball que també compta amb el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el Servei d’Ocupació de Catalunya per implementar estratègies i polítiques de reinserció laboral i de cohesió social.
 
Les dades del programa de Voluntariat per la llengua (VxL), que enguany celebra el 15è aniversari, mostren una participació més alta d’aprenents i ratifiquen l’èxit del programa, que es manté constant per sobre les 10.000 parelles anuals, i que veu en la seva modalitat virtual una bona opció per adaptar el programa a les necessitats actuals, amb 224 parelles que conversen per videoconferència. D’aquesta manera, el VxL es consolida com un recurs eficaç per ajudar les persones a adoptar la decisió de parlar català en el seu entorn quotidià.
 
I al costat del VxL, els prop de 173.000 participants a les activitats del programa Llengua, cultura i cohesió confirmen que “l’acció fora de l’aula genera entorns eficaços imprescindibles per millorar la capacitat oral de qui aprèn català”.
 
El desplegament d’aquestes dades i la descripció de les diferents actuacions per sectors es descriuen abastament al document editat de la Memòria 2017, que es troba publicat al web del CPNL (www.cpnl.cat/transparencia).
 
Incentius per als cursos bàsics
 
En la línia d’afavorir l’accés a l’aprenentatge de la llengua i de facilitar-ne la continuïtat, en relació als preus de les matrícules del curs 2018-2019, el Ple del Consorci va aprovar una nova mesura social, pensada especialment per a les persones que han arribat fa poc a Catalunya i que volen començar a entendre i a parlar el català, atesos els beneficis econòmics i socials que en poden extreure i la igualtat d’oportunitats que això els pot suposar.
 
Així, de cara a les inscripcions per als tres mòduls del curs de nivell bàsic (Bàsic 1, Bàsic 2 i Bàsic 3), si es fan de manera conjunta, només caldrà fer el pagament dels dos primers mòduls. La gratuïtat del tercer mòdul suposa per als alumnes més al•licients i facilitats per continuar amb l’aprenentatge, un cop engegat el procés.
 
Pel que fa a la resta de tarifes dels cursos, no s’hi aplica cap augment, com ja va passar en l’exercici anterior.
 
Línies de treball per al 2018
 
El Ple del CPNL també va aprovar les línies de treball del 2018, que continuen prioritzant els nivells inicials i bàsics de català i que aposten per organitzar tots els cursos en formats trimestrals, de manera que en un sol curs es puguin obtenir els nivells corresponents.
 
També es pretén estendre i enfortir l’ensenyament en línia de tots els nivells; abaixar les ràtios del nombre d’alumnes per curs presencial; implementar propostes per a la implicació del context familiar, i desenvolupar noves tipologies de mòduls d’aprenentatge de llengua oral per a persones sense alfabetització en llengües romàniques. Mesures, totes elles, pensades per facilitar el procés d’aprenentatge i la satisfacció dels alumnes.
 
Potenciar els clubs de lectura fàcil i planificar pràctiques lingüístiques als comerços seran accions essencials en l’aprenentatge en el marc dels objectius estratègics del 2018.
 
Els plans integrals per al foment de l’ús de la llengua en l’àmbit socioeconòmic, fruit de l’anàlisi de l’Ofercat; el programa Emmarca’t, i l’acompanyament i assessorament lingüístic a empreses configuren els eixos principals d’actuació per a l’extensió del català en l’àmbit del comerç i les empreses i per garantir l’autonomia lingüística dels professionals implicats.
 
Franquesa, en el marc oficial del Ple del Consorci, va voler expressar el condol per la pèrdua d’Alícia Company, directora del Centre de Normalització Lingüística El Prat de Llobregat des de la seva creació.
 
Més ajuntaments consorciats
 
Una qüestió important va ser, també, l’ampliació del nombre d’administracions que formen part del CPNL, amb la incorporació de l’Ajuntament de Pallejà. S’espera que, properament també s’hi incorpori l’Ajuntament de Sant Celoni. El nombre d’ajuntaments consorciats passa a ser de 98.
 

Altres notícies

»Aquest diumenge se celebra el Dia universal de la Sardana. A Balaguer, l'acte compta amb la participaciˇ de les 4 colles de la ciutat.

»Prop dĺun centenar de persones han assistit aquest dissabte al vespre a l'activitat 'Liceu a la fresca' a Balaguer. En l'ediciˇ d'aquest any s'ha pogut veure l'˛pera 'Manon Lescaut' de Puccini.

»MILLORA DE L'ACCESSIBILITAT DEL TURISME CULTURAL A LA BALAGUER MEDIEVAL.

»Els Castellers de Lleida aixequen un 'Pilar per la Llibertat' a Balaguer en record de Meritxell Serret. Aquest vespre al pavellˇ de Vallfogona s'hi farÓ un gran concert, titulat #FreeSerret.

» Desallotjats 5 ve´ns del carrer Cuartel de Balaguer a causa d'un esfondrament d'una teulada.

»Balaguer presenta aquest dissabte la primera fase de les obres que s'han fet en el marc del projecte 'Millora de l'accessibilitat del turisme cultural a la Balaguer medieval'.

»Un any mÚs torna el 'Liceu a la fresca' a Balaguer. L'ediciˇ d'aquest any tÚ lloc demÓ dissabte a les 10 de la nit al pati de l'Escola Municipal de M˙sica amb l'˛pera 'Manon Lescaut' de Puccini.

»La Biblioteca Margarida de Montferrat organitza el diumenge una sortida al Castell del remei i Visita al celler del Castell del Remei em motiu de la Cloenda del projecte Biblioteques amb DO.

»Avui divendres tindrÓ lloc el Festival de final de curs de lĺescola de GimnÓstica RÝtmica de Balaguer.

»Aquest diumenge se celebra el Dia universal de la Sardana. A Balaguer, l'acte comptarÓ amb la participaciˇ de les 4 colles de la ciutat.

»Les piscines del barri del secÓ de Balaguer obriran la seva temporada aquest diumenge. A comarca, la majoria d'equipaments obriran el cap de setmana de Sant Joan i es repetirÓ el carnet interpiscines.

»El Banc de Sang i Teixits farÓ a Balaguer una nova recollida de donacions de sang, concretament serÓ avui divendres de 6 de la tarda a 10 de la nit i demÓ dissabte de 10 del mati a 2 de la tarda.


Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt