Dijous 21 de Març
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

13-03-2019

Torra manté els llaços grocs, presenta al·legacions i demana a la JEC que reconsideri la seva ordre de retirada. El president del Govern veu 'dificultat legal' per complir amb el requeriment de la Junta Electoral

El president del Govern, Quim Torra, mantindrà els llaços grocs als edificis de la Generalitat. Així ho ha anunciat a través d'un comunicat aquest dimecres a la tarda, on concreta que també presenta al•legacions al requeriment de la Junta Electoral Central (JEC), a qui demana que reconsideri l'ordre de retirada. A més, Torra constata que hi ha "dificultat legal" per complir amb el requeriment de la JEC. Així, l'executiu manté tant la pancarta que demana la llibertat dels "presos polítics i exiliats" a la façana del Palau de la Generalitat, com la resta de llaços grocs que hi ha als edificis oficials del Govern.
 
Torra ha enviat l'escrit a la JEC aquest dimecres a la tarda per denunciar un "nou intent de censura a la llibertat d'expressió per part de l’Estat i posant en dubte la neutralitat" de l’escrit de la Junta Electoral. D'aquesta manera, Torra vol donar una "oportunitat" a l'Estat de rectificar una posició que, segons el president, "vulnera la llibertat d'expressió".
 
Torra precisa a l'escrit que les resolucions del Parlament han expressat reiteradament que l’estelada és un símbol que representa "un anhel de llibertat i una reivindicació democràtica, legítima, legal i no violenta". A més, conclou que el caràcter de "símbol partidista", que la resolució de la JEC atribueix a l'estelada, contravé la resolució del Parlament i suposa una "interpretació subjectiva".
 
Pel que fa a la presència de llaços grocs als edificis de la Generalitat, Torra posa de relleu "la contradicció" que suposa la prohibició de l'exhibició d'aquests símbols en edificis del Govern a fi de mantenir la "neutralitat política". Així, el president creu que l'ordre de la JEC "està afavorint els postulats dels partits que han atacat sistemàticament aquest tipus de manifestació". Tal i com es desprèn del text, la prohibició de la JEC suposa "el reconeixement a uns ideals de partits que concorren a les eleccions".
 
L’escrit de reconsideració també recorda que el Parlament va rebutjar per majoria absoluta de 88 vots a 40 el 21 de juny de 2018 dues proposicions de llei que instaven la prohibició dels llaços grocs en l'espai públic i els edificis institucionals. Segons Torra, d'aquest rebuig es desprèn una "posició clara" del Parlament a favor de la llibertat d'expressió en l'espai públic i en les institucions.
 
Finalment, el president posa de manifest la "dificultat legal" que suposa complir amb el requeriment de la JEC, donada la multitud d'edificis públics arreu del territori de Catalunya, en els quals es presten serveis propis de la Generalitat, que, d'una banda, no són propietat d'aquesta institució, i, d'altra banda, molts d'ells no són gestionats directament per l'administració. "En les meves funcions com president tinc l'haver de respectar el dret fonamental a la llibertat d'expressió reconeguda als empleats públics", conclou.
 
Torra ha abandonat el Palau de la Generalitat a les 19:00 hores d'aquest dimecres.
 
La Junta Electoral Central (JEC) preveu respondre el pròxim dilluns l’escrit de reposició que el president Torra ha presentat contra l’ordre de retirar els llaços grocs en 48 hores de tots els edificis de la Generalitat. Serà una reunió on segons fonts de la pròpia JEC es podria adoptar ja algun tipus de decisió respecte a l’obertura o no d’un expedien sancionador contra el president de la Generalitat, que aquest dimecres ha anunciat coincidint amb l’expiració del termini- que no retirarà els llaços grocs. Les mateixes fonts mantenen que el fet que Torra hagi enviat l’escrit de reconsideració no implica la paralització del termini de 48 hores ni, per tant, de les mesures sancionadores que la JEC pugui adoptar contra ell.
 

Altres notícies

»El Diumenge 24 de març, continuen les activitats dins la programació de 'L'any dels llops'. Hi ha prevista una sortida sota el nom de 'La fugida de Pere Forné per la séquia del Cup', guiada per la doctora en història Helena Kirchner

»L’ajuntament de Balaguer precisa monitors esportius i socorristes aquàtics per a la temporada d'estiu. Més informació i inscripcions al taulell d'anuncis de la web de l'ajuntament de Balaguer

»El Centre d’Interpretació de l’Or del Segre a punt per participar, del 22 al 24 de març, al saló de turisme “B-Travel” de Barcelona

»Balaguer celebra avui el Dia Mundial de la Poesia amb la representació a les 8 del vespre a la Biblioteca Margarida de Montferrat de l'espectacle

»Comencen les Jornades de portes obertes a les diferents escoles de Balaguer. El primer centre en dur a terme la seva jornada de portes obertes és l'escola Àngel Guimerà, avui dimecres a partir de les 15.30h.

»Aquest dimecres torna a obrir al públic la zona de la fonoteca i la secció infantil de la Biblioteca Margarida de Montferrat, després d'uns dies en què s’ha realitzat un canvi de l’enllumenat i una nova distribució de l'espai.

»La Coral de l'escola Mont-roig participa al concert 'So de Lluna' de Petaca. Les veus es van deixar sentir a l'auditori Enric Granados de Lleida

»Antonio Ayguadé convoca eleccions a la presidència del CF Balaguer. Les candidatures ja es poden presentar a les oficines del club

»El Diumenge 24 de març continuen les activitats dins la programació de 'L'any dels llops'. 'La fugida de Pere Forné per la séquia del Cup'. Es farà una sortida a càrrec d'Helena Kirchner de la UAB.

»L'ajuntament de Balaguer du a terme tasques de manteniment a l'escultura l'Escull. S'hi aplica un tractament per protegir la superfície

»La Fira Trenca cadenes, que es farà a Balaguer el 31 de març, permetrà fer el canvi de companyia de serveis bàsics (llum, telefonia, banca i assegurances). L'objectiu és trencar amb el model econòmic actual.

»Les diferents escoles d'educació primària de Balaguer preparen les respectives Jornades de portes obertes de cara a la preinscripció del curs escolar 2019-2020.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt