Dimecres 24 de Juliol
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

12-04-2019

L'IPC s'enfila fins a l'1,7% al març a la demarcació de Lleida, la més alta de Catalunya

L'Índex de Preus de Consum (IPC) a la demarcació de Lleida va pujar fins a l'1,7% al mes de març, tres dècimes més que la mitjana catalana, segons ha informat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística. Així doncs, és el territori amb la inflació més alta de Catalunya. Pel que fa en relació al mes anterior, va augmentar sis dècimes. En termes anuals, els increments més destacats es van produir al transport ( 2,9%), en l'habitatge i els restaurants i hotels, ambdós amb una pujada del 2,8% i l'ensenyament ( 2,3%), mentre que va caure en l'oci i la cultura (-2,1%). En comparació amb el mes anterior, destaca la pujada del 5,3% en vestit i calçat i l'1,2% en transport.
 
Pel que fa a l'Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya es va situar a l'1,4% al març, tres dècimes més que la xifra interanual del febrer, segons ha informat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística. D'aquesta manera, puja per segon mes consecutiu després que el mes passat se situés en l'1,1% trencant tres mesos consecutius de descensos. Pel que fa la variació mensual, els preus al març van pujar quatre dècimes. En relació a fa un any, els increments més destacats s'han produït en els carburants i combustibles, en un 5,2%; els productes energètics, en un 4,8%; l'electricitat i el gas ( 3,7%), les begudes alcohòliques ( 3,5%), l'habitatge ( 2,3%) i el transport ( 2,5%). Al conjunt de l'Estat, la taxa de variació de l'IPC es va situar en l'1,3%, dues dècimes més que el mes anterior.
 
En canvi, en relació fa un any, va caure el preu dels articles tèxtils i de la llar (-2,8%), dels serveis hospitalaris (-1,8%), els serveis de transport (-1,8%) i els paquets turístics (-6,9%), entre els més destacats.
 
Pel que fa en relació al mes passat, el preu del vestit i calçat va pujar un 4,1%; els carburants i combustibles ho van fer en un 1,6%, els serveis d'allotjament en un 4,2% i el transport en un 1,1%, entre d'altres, com els paquets turístics ( 1,6%). Per contra, van caure els preus dels aliments i begudes no alcohòliques, en quatre dècimes, i el de les comunicacions, en dues dècimes.
 
Quant a la cistella de la compra, sobresurt l'augment dels preus de les llegums i hortalisses fresques ( 6,5%), de les patates i els seus preparats ( 6,3%), del pa ( 2,5%), de la carn d'oví ( 1,9%), del marisc ( 2,4%) i dels productes làctics ( 2,1%). Per contra, van caure els olis i greixos (-11,4%) i del cafè, cacau i infusions (-1,2%).
 
Al conjunt de l'Estat, la taxa de variació anual de l'IPC al març es va situar en l'1,3%, dues dècimes més que el mes anterior, per l'increment del transport, l'habitatge i els aliments i les begudes no alcohòliques. El transport va augmentar en un 3%, més d'un punt per sobre del mes anterior per l'augment dels preus dels carburants i lubricants, que en el mateix mes de l'any passat van caure; en l'habitatge, amb una variació anual superior a un punt –fins al 2,1%- pel major descens de l'electricitat el març del 2018 respecte aquest passat.
 
Pel que fa els productes amb major influència negativa van ser els aliments i les begudes no alcohòliques, que van caure cinc dècimes, fins el 0,9%. Destaca en aquesta evolució el descens dels preus de les fruites davant l'augment de l'any passat, i el de les llegums i hortalisses, que va ser major el mes passat que el març del 2018.
 
Per territoris, la taxa anual va augmentar en tots els territoris al març respecte el febrer. Els majors increments es van produir a les Illes Balears, Castella-la Manxa i Galícia, amb quatre dècimes més.
 

Altres notícies

»Balaguer posa en marxa una campanya informativa per evitar la proliferació del mosquit tigre. La campanya pretén donar informació sobre com podem controlar el mosquit tigre i evitar que ens piqui i què cal fer si algú pateix una picada

»L'Associació Amics del Camí de Sant Jaume Balaguer Cruïlla organitza el proper dissabte una caminada popular pel Camí de Sant Jaume. La sortida complementarà les activitats que organitza l'Associació de Veïns del Centre Històric amb motiu de la festivitat

»El Museu de la Noguera organitza aquest dimarts la xerrada ''El sistema hidràulic de la sèquia de Balaguer''. Amb ella es vol donar a conèixer com funcionava la sèquia del Cup i el sistema de reg en època andalusina

»Nerea Bassart Trio actuarà avui al 'Música i Tapes' que tindrà lloc a 2/4 de 9 del vespre al casal Lapallavacara. Funk i soul amb temes en anglès i en català, acompanyada de Xavi Pomar al baix i Pau Josa a la guitarra.

»Alerta del Pla de Protecció Civil PROCICAT per onada de calor a partir de dilluns a Ponent. L'onada de calor afectarà principalment les comarques de Noguera, Segrià, Pla d'Urgell, Urgell, Segarra, Solsonès, Alt Urgell i Pallars Jussà.

»El Laboratori de les Professions d'Art Estiu arriba al final. Delfí Solsona ha ensenyat avui als infants com fer broquetes de fruita en aquesta darrera setmana dedicada a la cuina.

»Troben un gos mort amagat en una zona forestal de Balaguer i denuncien el seu propietari. La necròpsia conclou que l'animal va morir per traumatismes als dos costats, incompatibles amb un atropellament.

»El Museu de la Noguera organitza la Xerrada ''Tècniques constructives andalusines a la vall de l'Ebre (segles VIII - XII)' a càrrec del Dr. Jesús Brufal. La xerrada tindrà lloc el dilluns 22 de juliol a les 5 de la tarda al Museu de la Noguera.

»Agents Rurals denuncien un ciutadà abocant runes en un terreny forestal a Balaguer.

»El JULIOL DE MÚSICA I POESIA ha ofert aquest diumenge el darrer concert dels quatre programats dins del 8é cicle amb l'actuació 'The Gourmets vocal quartet'

»Aquest cap de setmana Balaguer es escenari del Torneig de Seleccions Autonòmiques Cadet de Bàsquet.

»Aquest dissabte s'ha celebrat a la plaça Mercadal de Balaguer la 2a Mostra de cervesa artesana de la Noguera, 'Noguerale'


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt