Diumenge 07 de Juny
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a InstagramLes ˙ltimes notÝcies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

15-05-2019

La compravenda d'habitatges puja un 4,79% a Catalunya el primer trimestre del 2019 en comparaciˇ amb 2018. D'altra banda els contractes de lloguer inclouran imatges dels pisos per certificar-ne l'estat.

La compravenda d'habitatges va pujar un 4,79% a Catalunya durant el primer trimestre del 2019 en comparació amb el mateix període del 2018, segons dades del Col•legi de Registradors. Destaca el creixement del 12,31% pel que fa als pisos nous, mentre que els de segona mà van créixer un 3,58%. Tot i això, la pujada és inferior a la mitjana estatal que va ser del 8,78% en general -13% en el cas de l'habitatge nou i 7,89% el de segona mà-. En total, es van registrar 21.877 compravendes a Catalunya, 3.557 de nous habitatges i 18.320 de segona mà. A escala estatal la xifra total va ser de 133.860 compravendes, un 11,4% més que el trimestre anterior i és el segon major resultat trimestral des de mitjans del 2008.
 
Durant el primer trimestre de l'any ha continuat el creixement pel que fa al nombre d'operacions i se n'acumulen 82.698 en els darrers 12 mesos, de les quals 12.283 d'habitatge nou i 70.415 de segona mà. 
 
Per territoris, Lleida és on més van augmentar, amb un 12,45% interanual i 1.013 compravendes. El major creixement es va donar en habitatge nou (57,84%), mentre que el de segona mà va pujar un 4,06%. A la resta de territoris els creixements van ser més moderats: 6,74% a Tarragona, 4,14% a Barcelona i 3,61% a Girona.
 
A Barcelona es van fer 15.153 operacions, 2.667 de nous habitatges (13,19%) i 12.486 de segona mà (,273%). A Girona, hi van haver 2.858 operacions, 392 de nous pisos i 2.466 de segona mà. Així, el creixement va ser del 3,61%, 3,37% i 3,65%, respectivament. En el cas de Tarragona, el major increment es dona en el d'habitatge de segona mà (7,77%), mentre que els nous creixen però lleugerament (0,07%) i s'assoleix un creixement general del 6,74% amb una xifra de 2.853 operacions. 
 
Dels compradors, el 87,95% tenien origen estatal i el 12,05% eren estrangers. El pes dels estrangers es manté idèntic al del trimestre anterior però per sota del que es va assolir el primer trimestre del 2017. Amb aquestes xifres Catalunya és la sisena comunitat en compravendes per part d'estrangers, precedida per Illes Balears (27,41%), Illes Canàries (27,39%), País Valencià (25,57%), Múrcia (20,15%) i Andalusia (12,05%). 
 
El preu per metre quadrat d'un pis hipotecat a Catalunya es va situar en 1.664 euros, un 6,64% més que en el mateix trimestre del 2018. 
 
521.550 compravendes en el darrer any a l'Estat
 
A l'Estat, l'acumulat dels darrers 12 mesos és de 521.550 compravendes, acumulant tres trimestres consecutius amb més de 500.000 compravendes interanuals i arribant així a màxims dels darrers deu anys. Pel que fa a l'habiatge nou es van registrat 25.475 compravendes, el major resultat des de mitjans del 2014, amb un increment intertrimestral del 17,1%. El de segona mà ha registrat 108.385 compravendes, un 10,1% més que el trimestre anterior i és el tercer major resultat dels últims dotze anys. 
 
El 12,20% de les compres corresponen a estrangers, el que suposa una davallada ja que el trimestre anterior eren el 12,66% del total. Per nacionalitats, els britànics lideren el rànquing amb un 13,79%, tot i que per sota de les xifres d'anteriors trimestres. Els segueixen els francesos (7,56%), alemanys (6,89%) i marroquins. 
 
El preu de l'habitatge, calculat a través de l'Índex de Preu de l'Habitatge de Vendes Repetides ha mantingut el seu creixement amb un increment interanual del 8,7%. El 2014 es va registrar un mínim i des de llavors acumula una pujada del 34,3%. 
 
D'altra banda el Departament de Justícia prepara un projecte de llei per incorporar la regulació del lloguer d'habitatges al Codi Civil de Catalunya. Amb aquesta reforma, es busca que els contractes de lloguer siguin més garantistes tant per als arrendadors com per als arrendataris i per això s'inclourà l'obligatorietat de documentar l'estat dels pisos amb vídeos o fotografies per evitar litigis innecessaris i donar més seguretat a totes dues parts. El projecte de llei també vol establir la durada mínima dels contractes entre sis i deu anys, l'impediment de cobrar l'avançament de mensualitats per llogar el pis i obre la porta a limitar el preu del lloguer.

Amb l'obligatorietat de documentar amb fotografies o vídeos l'estat dels pisos, el Departament preveu evitar litigis innecessaris i proporcionar més seguretat jurídica a les dues parts, incloent a més, informació sobre la superfície habitable, els accessòries com ara la calefacció o l'aire condicionat, i en el cas dels pisos moblats, un inventari complet. La norma que es prepara preveu que els futurs inquilins puguin esmenar tant la descripció de l'immoble com l'inventari. Així, es vol que els llogaters recuperin les fiances sense haver d'afrontar reclamacions per danys que no hagin provocat o, en cas contrari, que els propietaris puguin constatar els desperfectes causats a l'immoble.

D'aquesta manera es reveu resoldre el nombre de disputes i la seva judicialització. En aquest sentit, quan s'hi arribi, la llei dels llogaters potenciarà la mediació i altres fórmules per resoldre les diferències entre els propietaris i els inquilins.

La llei també donarà facultats al departament competent en matèria d'habitatge perquè pugui limitar el preu del lloguer, directament, o donant als ajuntaments la capacitat per fer-ho. La norma també establirà que la durada mínima dels lloguers d'habitatges a Catalunya se situï entre els sis i deu anys. En els casos d'arrendadors particulars, la durada mínima serà inferior que en arrendadors de societats mercantils.

El nou marc legal també busca prohibir l'exigència de l'avançament de tres mensualitats al llogater com a fiança, dipòsit i aval bancari, ja que el Govern ho considera excessiu. I reduirà el nombre de mensualitats. Pel que fa al dret d'adquisició preferent de l'inquilí en cas de venda de l'habitatge, la llei catalana suprimirà la possibilitat d'incloure clàusules perquè els llogaters hi renunciïn.

L'objectiu d'aquesta llei és exercir la competència exclusiva en matèria de dret civil i contribuir a l'accés a l'habitatge i fer-lo compatible amb els serveis turístics i l'activitat immobiliària evitant abusos com ara l'augment desproporcionat del cost de lloguer al cap de només tres anys de contracte.

Segons dades recollides pel Departament de Justícia, el preu mitjà del lloguer ha crescut un 29% els darrers 5 anys, cosa que suposa 160 més que el 2013. A Barcelona és on més s'ha incrementat, i actualment, el lloguer d'un pis de 72 metres quadrats és, de mitjana, 949 euros mensuals, segons l'Incasòl, un 38% més que fa 5 anys. L'augment dels lloguers és ''especialment significatiu'' a municipis com Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de la Barca, Ripollet, el Papiol o Sant Just Desvern.

 

 

Altres notícies

»Aquest dissabte ha obert el Museu de la Noguera amb algunes primeres visites durant el matÝ. El Centre d'Interpretaciˇ de l'Or tambÚ ha reobert portes encara que fins demÓ diumenge no sĺespera la primera visita i taller

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre, Lĺanalfabeta, de KRISTOF, Agota. Editat per Amsterdam

»Lleida entrarÓ dilluns finalment en fase 2. Pel que fa a Balaguer, Vidal recorda que amb la fase 2 podran obrir les escoles a la ciutat i es podran reprendre entrenaments en disciplines com el tennis taula o la gimnÓstica rÝtmica.

»Els Mossos d'Esquadra detenen a Vilaller un veÝ de Balaguer de 48 anys i amb antecedents a qui van trobar gairebÚ 400 grams de marihuana al cotxe en quŔ viatjava, que no tenia la ITV en regla i era condu´t amb el carnet caducat.á

»Aquest proper diumenge es farÓ l'ofrena floral davant el monument al Comte Jaume d'Urgell, per recordar que el passat 1 de juny es van complir 587 anys de la seva mort.á

»Balaguer se suma per segon any a les Jornades Europees d'Arqueologia 2020 amb visites guiades al Pla d'AlmatÓ. Es faran el dissabte 20 de juny des de les 10 a la 1 del migdia, amb reserva prŔvia i en grups redu´ts

»Enxampen un veÝ de Balaguer circulant a 208 km/h per la C-53, a CastellserÓ. Els Mossos d'Esquadra han denunciat penalment al conductor ja que la via estÓ limitada a una velocitat de 90 km/h

»El Museu de la Noguera i el Centre d'Interpretaciˇ de l'Or reobren portes aquest dissabte amb els horaris habituals. Els dos equipaments seran gratu´ts durant tot el mes de juny i adaptats amb les mÓximes garanties sanitÓries

»El proper dilluns 8 de juny es tornarÓ a posar en marxa de nou la zona blava de Balaguer desprÚs de gairebÚ tres mesos aturadaá

»La Paeria de Balaguer es compromet a analitzar la implementaciˇ d'una targeta moneder d'impacte social. AixÝ es va acordar en el ple d'aquest dijous durant el debat de la mociˇ que va presentar la CUP perquŔ es cre´ aquesta targeta.á

»Aquest dimecres va tenir lloc una nova reuniˇ de treball per parlar de la futura Via verda de la Vall del Siˇ, entre Sant Guim de Freixenet i Balaguer. La iniciativa dinamitzarÓ el turisme i ajudarÓ a fixar gent al territori

»CÓritas Balaguer colĚlabora amb els centres educatius de la ciutat amb la impressiˇ i repartiment dels dossiers de treball fets per les escoles durant el confinament als alumnes mÚs vulnerables o que no disposen de tecnologia.á


Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt