Dilluns 23 de Setembre
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

20-05-2019

L'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida estrena un nou accelerador lineal de radioteràpia. La màquina, que substitueix un equip antic, permetrà oferir noves tècniques de tractament més precises i amb menys efectes secundaris

El Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida ha estrenat el nou accelerador lineal Truebeam, que permet oferir tractaments més precisos i amb menys efectes secundaris que la màquina que hi havia fins i ara, que s'ha substituït. L'hospital compta ara amb dos acceleradors que es complementen però el nou possibilitarà oferir en uns mesos noves tècniques de tractament que no es podien fer fins ara. El nou sistema permetrà escurçar els passos i el temps necessari per col•locar el pacient, obtenir les imatges i aplicar el tractament. El Servei atén anualment uns 850 pacients i preveu arribar a tractar-ne miler, de forma progressiva, amb la incorporació d'aquestes noves tècniques. El nou accelerador ha tingut un cost d'uns dos milions d'euros que ha finançat la Fundació Amancio Ortega.
L'Hospital Arnau de Vilanova disposa actualment de dos acceleradors lineals, després que el nou Truebeam hagi substituït el més antic. 
 
La nova màquina complementa l'altre accelerador de què disposa actualment el Servei d'Oncologia Radioteràpica, cosa que permet disposar de dues màquines de característiques similars, segons ha explicat el cap de del servei, Moisès Mira. D'aquesta manera, augmentarà la continuïtat del servei i s'escurçaran les esperes dels pacients en cas d'alguna interrupció per avaria o revisió, ja que podran ser tractats indistintament per qualsevol de les dues màquines. 
 
Però, a més, el nou accelerador possibilitarà poder dur a terme tècniques específiques que amb l'altra màquina no es podien efectuar. "Pensem que després de l'estiu podrem disposar de més temps per calibrar la màquina perquè pugui oferir aquestes noves tècniques, que permetran portar a terme tècniques que fins ara no fèiem", ha assenyalat Mira. Així mateix, la nova màquina "té control digital i no analògic", fet que "la fa més fiable davant possibles avaries", segons ha destacat el cap de servei de Protecció Radiològica i Radiofísica, Óscar Ripol.
 
El nou accelerador és fruit d'una donació de la Fundació Amancio Ortega a la sanitat pública catalana, després del convenir signat el 2017 amb la Generalitat per renovar equips oncològic (acceleradors i mamògrafs), l'import dels quals ascendeix a 47 milions d'euros (dos milions en el cas del nou accelerador de l'Arnau de Vilanova). 
 
El director gerent de l'ICS, Josep Maria Argimon, ha destacat que "el mecenatge té una llarga tradició a Catalunya" i suposa "una forma de compromís i de responsabilitat social corporativa per part de les empreses amb la ciutadania". "A Catalunya tenim mecenes de gran importància, que fan grans aportacions econòmiques més enllà de la Fundació Amancio Ortega, però també tenim molta tradició de mecenatge de petites donacions de ciutadans", ha posat en valor el director gerent de l'ICS. 
 
Projecte Radiació 
 
El Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'Arnau de Vilanova no només ha millorat, amb la incorporació de tecnologia capdavantera en el tractament contra el càncer, sinó que també ho està fent a través del projecte Radiació, de transformació del servei a través de l'art. Es tracta d'una projecte de col•laboració, entre l'hospital lleidatà i el Centra d'Art la Panera, que va néixer el 2017 i en el qual col•laboren una desena d'artistes i que compta amb el suport de la Fundació Daniel i Nina Carasso.
 
La singularitat de Radiació rau en el fet que el projecte no busca només humanitzar el Servei d'Oncologia Radioteràpica. L'aspecte pioner, atès que l'Arnau de Vilanova és l'únic hospital estatal que desenvolupa un projecte d'aquestes característiques, resideix en la recerca de la interacció entre artistes, pacients, expacients, familiars i professionals del servei. De forma conjunta, treballen amb l'objectiu comú d'utilitzar l'art per transformar l'espai i millorar l'experiència del conjunt de la comunitat hospitalària, segona han explicat la directora i la co-responsable del Servei d'Educació del Centra d'Art la Panera, Cèlis de Diego i Roser Sanjuan, respectivament.
 
Fins ara, han participat en el programa Radiació l'artista lleidatana Lara Costafreda, que ha converit un espai gris i sense llum natural en un lloc colorista i alegre; els integrants de Domestic Data Streamers, que han treballat disciplines pictòriques i interactives; la il•lustradora basca Josune Urrutia, que ha impulsat un diccionari il•lustrat sobre el càncer, i el dramaturg Jaime Conde-Salazar. La propera residència anirà a càrrec de Lúa Coderch, que proposarà una intervenció sonora al búnquer per millorar l'experiència del pacient.
 

Altres notícies

»Uns desconeguts destrossen les lletres de NO CALLAREM que es trobaven en un balcó particular del Mercadal. La policia està investigant el cas.

»Centenars de persones han assistit aquest diumenge al matí a l'activitat 'El vermut et porta la moda' que s'ha fet a Balaguer, organitzat per l'Associació de Comerciants.

»L'Associació de Comerciants de Balaguer ha preparat per aquest diumenge la iniciativa anomenada 'El vermut et porta la moda'. Hi haurà una passarel·la de moda i degustacions de tapes i vermut amb música en directe.

»Balaguer acull aquest dissabte una trobada de regidors i regidores de joventut de Lleida. La trobada està organitzada per la Direcció General de Joventut i s’han donat a conèixer els recursos que la DGJ aporta al món local

»Josep Vallverdú 'Després de 50 anys, 'Rovelló' és una figura clàssica amb fidelitat d'avis, pares i fills'. L'escriptor balaguerí, que acaba de complir 96 anys, publicarà entre desembre i gener un nou llibre de poemes 'Pa de Forment'

»Aquest dissabte s'ha celebrat la cloenda de la 2a edició del Bibliotrivial, hereu del Rally de la Biblioteca, amb l'espectacle 'La màgia dels llibres' a càrrec de la Companyia MagiaDiver.

»Aquest dissabte té lloc la trobada de les parelles guanyadores de la campanya comercial 'Barris antics, molt per descobrir, molt per oferir'. Visitaran la ciutat turística, alguns equipaments i faran un dinar.

»L'Associació de Comerciants de Balaguer celebra diumenge la iniciativa 'El Vermut et porta la moda'. Hi haurà una passarel•la de moda i degustacions de tapes i vermut amb música en directe. A més, els comerços de la zona obriran portes durant tot el matí

»El TSJC rebaixa la vigilància dels Mossos en seus judicials i la limita a la Ciutat de la Justícia i a la seu del TSJC. Retira l'ordre perquè els agents custodiïn els jutjats del Vendrell, Gandesa, Balaguer, Cervera, Solsona i Berga

»La mostra 'Santa Maria de les Franqueses, petjades del Cister a la Noguera' viatja al Monestir de Santes Creus on estarà exposada fins a finals d'octubre.

»Després d'un gir de marcador al darrer quart el CasadeMont Zaragoza es va acabar imposant al MoraBanc Andorra per 90 a 93 en el partit ple d'espectacle que es va celebrar ahir al pavelló 1r d'Octubre de Balaguer.

»La Generalitat ha comprat a petició del Museu de la Noguera una talla del segle XV que representa una santa amb els escuts de Pere II i la casa d'Entença. A finals de tardor serà exposada a la col·lecció permanent del museu.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt