Dimarts 16 de Juliol
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

11-06-2019

El Govern equipara el preu del primer any de màster als estudiants que acaben els primers graus de 180 crèdits. El decret de preus per al curs 2019-2020 compleix el compromís de l'executiu que, a banda, compensarà les universitats que es poden veure afect

Els estudiants de graus de 180 crèdits que aquest mes de juny acabin els estudis podran cursar el primer any de màster a preu de grau. Així ho preveu el decret de preus que aquest divendres ha aprovat el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), complint així el compromís explícit de la Secretaria d'Universitats i Recerca des que es va donar opció a les universitats d'estructurar els estudis en graus de tres anys. El decret estableix aquesta norma per al primer curs de màster i preveu compensar a les universitats que deixin d'ingressar per aquests descomptes. Així ho ha explicat el secretari general del CIC, Lluís Baulenas, que creu que és una mostra del ''grau de responsabilitat'' del Govern. La resta de preus públics es mantindran. 
 
Des que es va donar llum verda als graus de 180 crèdits, el 2015, l'aleshores secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, es va comprometre que els estudiants que seguissin estudis amb aquesta nova estructura no es veiessin perjudicats pel preu dels crèdits i que per tant, el primer any de màster els costés el mateix que el de grau. Fins aquest mes de juny, no es graduen els primers estudiants dels graus de tres anys i per tant, el decret de preus no ha calgut que ho incorporés fins enguany. 
 
Des de la Secretaria d'Universitats i Recerca no han avançat el cost estimat d'aquesta mesura però només tres universitats van impulsar graus de 180 crèdits el curs 2016-2017. Es tracta de la Universitat de Barcelona, amb els estudis de Producció Digital, la Universitat Pompeu Fabra amb Global Studies, i Bioinformàtica (amb col•laboració amb la Politècnica i la UB), i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) amb el grau de Disseny i Art Digital. Tot i això, aquest descompte del preu de màster només afecta als estudis de les universitats públiques i no els centres adscrits i per tant, només els 65 estudiants que acaben Global Studies es podran beneficiar de la mesura.
 
El Consell Interuniversitari de Catalunya ha fet doncs, aquest divendres, el pas d'incloure aquest aspecte al decret de preus. Així es regula el preu públic dels crèdits en el primer any de màster per als estudiants que han acabat estudis de tres anys, durant el curs 2019-2020, si es matriculen a un màster en alguna universitat pública catalana. El Govern a més, preveu compensar les universitats pels diners que puguin deixar d'ingressar en aquest concepte. El secretari general del CIC, Lluís Baulenas, creu que és un ''grau de responsabilitat'' fer aquesta compensació als centres universitaris. 
 
Baulenas ha reconegut que encara hi ha poca implantació d'aquests estudis a Catalunya i ha culpat la manca d'aprovació per part del govern espanyol, però ha destacat que les universitats catalanes són les úniques que han apostat pels 180 graus. 
 
Aquesta és l'única novetat que inclou el decret de preus d'enguany, ja que segons Baulenas, la situació de pròrroga pressupostària no ha permès establir cap tipus de rebaixa, tal com demanen diverses mocions aprovades pel Parlament de Catalunya. Baulenas ha recordat que el projecte de pressupostos preveia compensar les universitast els 42,5 MEUR de dèficit estructural i injectar 30 MEUR més a millorar l'equitat a la universitat, amb per exemple, les beques salaris, i potenciar la captació de talent a través de nous programes per a PDI.

Altres notícies

»Finalitzen les obres del carrer de la Banqueta perquè l'aigua pugui desembocar cap al riu de forma més ràpida en cas de pluges intenses.

»Una vintena d'estudiants, professors i arqueòlegs participaran des d'avui i fins al 28 de juliol en el curs pràctic d'arqueologia andalusina organitzat al Pla d'Almatà de Balaguer. Paral·lelament es fa un cicle de xerrades obertes a tota la ciutadania.

»Aquest dilluns s'inicia un any més el programa Jova a Balaguer. Els participants d'enguany col·laboren amb la brigada municipal en les tasques de millora que habitualment es fan cada estiu en els diferents centres educatius

»Aquest cap s'ha fet arreu del país la campanya Mulla't per l'esclerosi múltiple. A Balaguer el Mulla't es va fer dissabte i diumenge a les piscines municipals i es van recollir 539 euros.

»La música d'Atenea Quartet i les veus d'Enric Arquinbau i Carme Alòs amb omplert aquest diumenge el Monestir de les Franqueses en un nou concert del Juliol de Música i Poesia.

»La Transsegre ha tancat la 35a edició aquest diumenge amb la segona etapa de la baixada de barques pel riu Segre entre Gerb i Balaguer. Dissabte 250 barques van omplir el riu i a la nit gran festa al parc de la Transsegre

»Més de 200 embarcacions i els seus tripulants han baixat pel Segre en el tram entre Camarasa i Sant Llorenç en la 35a edició de la Transsegre. El concert de Buhos ha omplert el Parc de la Transsegre. Aquest diumenge es farà la baixada fins a Balaguer.

»Aquest cap de setmana es porta a terme arreu del país la campanya Mulla’t per l’esclerosi múltiple. A Balaguer el Mullat es farà dissabte i diumenge a les piscines municipals.

»Propostes per al cap de setmana a Balaguer, comarca i territori. Protagonitzades a casa nostra per la festa de la Transsegre.

»A partir d'aquets divendres la Policia Local de Balaguer portarà el mateix model d’uniforme que els Mossos d'esquadra i la resta de Policies Locals per del territori per reforçar la imatge de Policia de Catalunya.

»Balaguer celebra aquest cap de setmana la 35a edició de la Transsegre amb la inscripció de 244 barques. A banda de la baixada pel riu hi ha previstes activitats paral•leles com les actuacions musicals al parc de la Transsegre.

»Aquest divendres a les 20:30 h té lloc al Casal Lapallavacara la “Zumba Fluor Parties”, sessions de ball zumba nocturnes, on la llum, la música i altres sorpreses hi seran presents


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt