Divendres 19 de Juliol
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

19-06-2019

NomÚs el 12% dels mestres de PrimÓria creu que la seva professiˇ estÓ ben valorada. Una enquesta mundial recull les opinions i sensacions del professorat

La immensa majoria del professorat català creu que la seva professió no està prou ben valorada per la ciutadania. Només un 12% dels mestres de Primària es consideren prou valorats, percentatge que puja al 16% en el cas dels professors de Secundària. A l'estat, els percentatges són del 12 i el 14%, respectivament, mentre que la mitjana de la Unió Europea pels professors de Secundària és del 18% i la de l'OCDE és del 26%. No obstant això, el percentatge de docents que es penedeixen d'haver triat aquesta professió és d'entre el 2 i el 4%, per sota del 9% de la UE i l'OCDE. De fet, entre el 86 i el 97% dels mestres i professors diuen que gaudeixen de la professió, recomanarien el centre on treballen i estan satisfets amb la feina que hi fan. Entre el 18 i el 21% voldrien canviar d'escola.
 
Són algunes de les principals conclusions fetes públiques aquest dimecres de l'estudi TALIS (Enquesta Internacional d'Ensenyament i Aprenentatge, en les sigles en anglès, que s'ha fet a docents de 31 països de l'OCDE, inclosos 23 de la UE, i del qual hi ha dades desglossades per Catalunya i algunes altres comunitats autònomes.
 
Pel 79% dels mestres de Primària aquesta era la seva primera opció professional, igual que a la resta de l'estat. En el cas de Secundària, era la primera opció del 60% dels professors, una mica per sota de l'estat, UE i OCDE.
 
Sobre els motius personals per escollir aquesta professió, entre el 26 i el 35% dels mestres de Primària la van escollir per l'estabilitat professional, els ingressos assegurats i l'horari, per sota de la mitjana espanyola, situada al 50%. A Secundària, aquests mateixos motius són citats per entre el 38 i el 59% dels professors, que destaquen sobretot els horaris. A l'estat, la UE i l'OCDE, aquests aspectes són destacats per entre el 58 i el 71% dels enquestats.
 
Els motius socials per triar la professió són el desenvolupament dels alumnes, ajudar els més desfavorits i contribuir a la societat. En el cas de Primària, són els motius del 80 al 92% dels enquestats, una mica per sota d'Espanya. A Secundària, aquests motius són citats per entre el 66 i el 84% dels professors, una mica per sota d'Espanya, la UE i l'OCDE. 
 
Disciplina
 
Els mestres reconeixen que perden un 18% del temps de classe a mantenir l'ordre, igual que a Espanya, mentre que els professors de Secundària hi dediquen un 16% del temps, una mica per sobre de la UE i l'OCDE. No obstant, els mestres i professors es consideren entre un 75 i 92% eficaços per controlar el mal comportament, fer complir les normes i calmar els alumnes sorollosos o que molesten, proporció similar a la resta d'Espanya i una mica per sota de l'eficàcia dels professors de la UE i l'OCDE.
 
Pel que fa als incidents a Primària i Secundària, Catalunya està per sobre la mitjana espanyola en vandalisme, robatoris, actes d'intimidació, assetjament, insults i danys físics entre alumnes i insults al professorat, tot i que ho constaten menys del 10% dels enquestats. Un 5,5% també han tingut coneixement de contactes d'internet indesitjats, per sobre de la mitjana espanyola i europea, del 2 i 3,5%.
 
Ràtios
 
Les ràtios d'estudiants per cada mestre de Primària és de 14, 13 a la resta d'Espanya. A Secundària és un professor per 12 alumnes, igual que la mitjana estatal, europea i de l'OCDE.
 
Justament, algunes de les mancances que troben a faltar els docents són el personal de suport, ja que només hi ha un professional d'aquest àmbit per cada 14 mestres de Primària, mentre que a la resta de l'estat és d'un a onze. A Secundària, hi ha un professional de suport per cada 27 professors, per sobre d'Espanya, amb un per cada 20, per 16 a la UE o per 12 a l'OCDE.
 
De fet, el 18% dels enquestats de Primària diu que falten professors per a alumnes amb necessitats especials i el 47% troba a faltar personal de suport per sota la mitjana espanyola. El 23% creu que falten espais o espais adequats, davant del 16% que opina el mateix a la resta de l'estat. A Secundària, el 28% creu que falten professors per a alumnes especials, i el 70% diu que falta personal de suport i un altre 26% opina que falten mestres especialitzats en entorns multiculturals o plurilingües.
 
Perfil dels docents
 
L'enquesta també fa un perfil del professorat. A educació primària, hi ha més d'un 80% de professores dones i un 70% de directores dones, per sobre la mitjana espanyola. A Secundària, hi ha més d'un 60% de professores dones, més que la mitjana de l'enquesta, i quasi un 60% de directores dones, igual que Espanya però per sota de la UE i l'OCDE. En conclusió, les dones estan infrarepresentades als càrrecs directius.
 
La mitjana d'edat a Primària és de 42 anys pels docents i quasi 50 pels directors, igual que a Espanya. La mitjana d'anys d'experiència és de 14 anys pels docents, mentre els directors tenen vuit anys d'experiència com a tals i 24 com a mestres. A Secundària, la mitjana d'edat és de 44 anys pels docents i 51 pels directors, igual o una mica per sota de la resta de l'estat, UE i OCDE, i la mitjana d'experiència és de 15 anys. Els directors de Secundària tenen vuit anys d'experiència dirigint i 26 ensenyant. Totes són xifres relativament similars a la resta d'Espanya, Europa i el món desenvolupat.
 

Altres notícies

»Balaguer fa una anÓlisi dels contenidors de la ciutat per saber si cal augmentar la freqŘŔncia de pas dels camions de la recollida selectiva. Tampoc es descarta una campanya per millorar el reciclatge

»L'Associaciˇ de Ve´ns del Centre Hist˛ric de Balaguer organitza un dijous mÚs el seu Taller de Sardanes dels dijous al vespre a la plaša de Sant Jaume.

»CAL XIRRICLË celebra els 65 anys recuperant plats de tota la hist˛ria del restaurant al seu men˙ degustaciˇ. A partir d'avui 17 de juliol el restaurant iniciarÓ un viatge gastron˛mic al llarg de les 6 dŔcades que el local ha estat present en la hist˛ria d

»Les excavacions al Pla d'AlmatÓ de Balaguer mostren 32 tombes del segle XI, en la que possiblement sigui la troballa necrol˛gica mÚs important de Catalunya en aquesta Ŕpoca.

»Aquest dimecres continua el millor humor de la mÓ de coneguts monologuistes al cicle de mon˛legs d'estiu a la plaša del Teatre, avui amb l'actuaciˇ de GABRIEL CËRDOBA.

»El museu de la Noguera organitza aquest dimecres a les 5 de la tarda la xerrada-taller, 'La cerÓmica andalusina de Balaguer', a cÓrrec de Carme Al˛s, Eva Solanes i Marta Monjo.

»Sis productors de cervesa artesana participaran el proper dissabte 20 de juliol, en la 2a Mostra de cervesa artesana 'Noguerale', una iniciativa d'elaboradors cervesers per donar a conŔixer els seus productes.

»Finalitzen les obres del carrer Santa Maria, que divendres ja es va obrir al trÓnsit. S'ha renovat el paviment i tots els serveis de xarxa d'aigua i clavegueram i aquest dijous es preveu fer l'acta de recepciˇ de l'obra

»Continua aquesta setmana l'activitat anomenada 'El laboratori de les professions' en el marc de l'Art Estiu i el Petit Art Estiu. L'ofici de la setmana Ús el de brodadora i brodador i per aquest motiu els nens han rebut la visita de la Gemma Balaguerˇ.

»Un total de 30 infants participen aquesta setmana a les Estades Infantils d'Estiu que han comenšat aquest dimarts a la llar d'infants El Patufet.

»Del 19 de juliol al 3 d'agost la Sala d'exposicions de l'ajuntament de Balaguer acollirÓ una mostra de c˛mics creats per Pere Siric (Rafel Molina) sota el tÝtol de 'No Ús un judici, Ús una farsa'.

»Continua el 'M˙sica i Tapes', el cicle de concerts organitzat per l'Órea de Joventut de l'Ajuntament de Balaguer que tÚ lloc tots els dimarts a la terrassa del casal Lapallavacara. Aquest dimarts actuen 'Paco de la Eva', un grup lleidatÓ de versions de ru


Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt