Divendres 19 de Juliol
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

21-06-2019

Agricultura alerta del perill de llenšar petards i fanalets de foc en zones amb vegetaciˇ. L'episodi de calor que es preveu per la revetlla i per Sant Joan fa que el risc d'incendi s'incrementi

El  Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació demana molta prudència i la màxima col•laboració ciutadana per evitar qualsevol tipus d’imprudència que pugui originar un incendi forestal durant la revetlla de Sant Joan i els dies anteriors i posteriors. Alerta que cal extremar les precaucions per evitar possibles incendis forestals causats per una incorrecta ubicació de les fogueres o un ús imprudent del material pirotècnic. El Cos d’Agents Rurals ha muntat un dispositiu especial per a aquestes dates.
 
És especialment important la precaució durant  l’actual episodi de calor ja que un cop analitzades les informacions relatives al perill d’incendi forestal i la predicció meteorològica del Servei Meteorològic de Catalunya, el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals del DARP preveu que durant aquesta setmana un increment considerable del perill, que afavorirà la presència de perill molt alt a diversos indrets de la meitat sud del país, especialment a l’interior de les Terres de l’Ebre i a l’entorn del pla de Lleida. Durant la setmana es preveu l’activació del nivell 2 del pla alfa a les Terres de l’Ebre, sud de Lleida amb la incorporació de comarques de la Catalunya central i del prelitoral a continuació.
 
El DARP recorda que el Decret 64/1995, de 7 de març, sobre mesures de prevenció d'incendis forestals, estableix que està totalment prohibit fer focs d’esbarjo o llençar coets, globus, focs d'artifici o altres artefactes que continguin foc en els terrenys forestals o dins la franja de 500 metres que els envolta.
 
Fa una crida per recordar que està totalment prohibit llençar fanalets que continguin foc. Els fanalets, un cop enlairats, son ingovernables perquè la seva trajectòria dependrà dels vents i poden caure en qualsevol lloc . Això pot provocar un incendi forestal.
 
També recomana que si es llencen coets, es faci sempre en direcció contrària a la zona forestal i que, tot i estar a més de 500 metres de zona  forestal, cal no llençar coets i altres focs d’artifici prop de zones agrícoles, amb conreu cereal, o en solars urbans, per la seva alta inflamabilitat.
Precisament, tenint en compte que la meteorologia actual ha demorat els treballs de la sega als camps de cereal, des del Cos d’Agents Rurals es recomana no llençar cap tipus de material pirotècnic prop de terrenys agrícoles pel gran risc d’incendi que pot suposar.
 
El Departament recorda que la manipulació de qualsevol material pirotècnic per part de menors d’edat ha d’estar sempre supervisada per un adult. I recomana seguir les precaucions de Protecció Civil per minimitzar els riscos que comporta l’ús d’aquest material, riscos davant dels quals són vulnerables tant les persones com el medi natural.
 
 
El llançament de material pirotècnic durant el període del 17 de juny al 5 de juliol ha provocat 94 incendis forestals en els últims 6 anys i ha cremat un total de 128,63 hecàrees, de les quals 114 han estat forestals. 
L’any passat, vam tenir un total de 17 incendis forestals provocats pel llançament imprudent de material pirotècnic en el període entre la revetlla de Sant Joan i la de Sant Pere.
 
Dispositiu especial dels Agents Rurals
 
El Cos d’Agents Rurals ha organitzat, com en anys anteriors, un operatiu de vigilància especial de prevenció d’incendis forestals durant els dies previs a la revetlla en què es controla la ubicació de les tradicionals fogueres de Sant Joan i la detecció d’ús de material pirotècnic prop de zones forestals i susceptibles de provocar incendis forestals, com ara solars urbans amb vegetació propers a zones forestals. En el cas que s’observi alguna foguera que comporti perill, els Agents Rurals es posen en contacte amb l’Ajuntament o la policia local per informar-los, i perquè adoptin les mesures oportunes en el cas que hi pugui haver risc d’incendi forestal.
 
Per al dia de la revetlla de Sant Joan, s’han programat serveis especials que es dedicaran prioritàriament a la vigilància i detecció d’incendis forestals.
 
Autoritzacions per fer fogueres de Sant Joan
 
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, directament o a través dels Ajuntaments, ha tramitat fins ara prop de 500 autoritzacions per fer fogueres. A part, s’han denegat 8 sol•licituds que no complien els requisits. És important recordar que, un cop autoritzada la foguera i durant la crema, s’ha de disposar d’un vehicle amb aigua suficient en relació a les dimensions de la foguera, per fer front a possibles accidents i apagar totalment la seva combustió. També, s’haurà de mantenir una brigada de guàrdia fins a una hora després de l’extinció de la foguera.
 
 
Acompanyant la Flama del Canigó
 
A moltes poblacions de Catalunya i com activitat tradicional, les fogueres de Sant Joan s’encenen amb l’arribada de  la Flama del Canigó. Per garantir que el recorregut es fa amb seguretat i vetllant per la prevenció d’incendis, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i Òmnium Cultural han facilitat eines i informació als equips de foc encarregats de traslladar la flama des del Canigó fins a totes les poblacions del país.
 
Ja el passat 24 de març representants del Cos d’Agents Rurals van participar a la reunió prèvia dels “equips de foc” que Òmnium Cultural va organitzar a Sant Joan Despí. Durant la trobada, Agents Rurals van repartir un miler de fulletons informatius amb mesures de prevenció d’incendis perquè els equips de foc, encarregats de traslladar la flama, les tinguin en compte durant el recorregut.
 
Protocol de transport de la Flama del Canigó
En els fulletons editats per Agents Rurals amb la col•laboració d’Òmnium Cultural donen consells sobre les mesures de prevenció d’incendis que cal prendre durant el trasllat de la Flama del Canigó i també per fer una foguera de Sant Joan. Sobre el recorregut de la Flama, s’adverteix que cal usar quinqués o torxes de parafina, però no torxes de cera. Sobre les tradicionals fogueres de Sant Joan, es recorda que cal una autorització de l’ajuntament corresponent i que per fer foc a menys de 500 metres de terreny forestal cal autorització del DARP. A més, es recomana fer fogueres no massa grans per poder-les controlat en tot moment i respectar les distàncies mínimes per a petards i castells de focs.
 
Aquestes recomanacions també s’estan divulgant a través de les xarxes socials del cos d’Agents Rurals i Òmnium Cultural per tal de conscienciar de la necessitat d’extremar les precaucions en una activitat que es fa en període d’alt risc d’incendi.
 
A més, com ja s’ha fet en els darrers anys, el Cos d’Agents Rurals tenen previst un operatiu de suport durant el trasllat, especialment en els primers trams quan la Flama passa per zones forestals i camps agrícoles de secà.
 
 Protocol de col•laboració des del 2017
 
El DARP i Òmnium Cultural van signar el juny del 2017 un protocol de col•laboració per garantir la seguretat i la prevenció d’incendis en el transport de la flama del Canigó. L’acord va ser signat per la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, entitat coordinadora d’aquest esdeveniment.
 
Des de la signatura d’aquest acord, Òmnium comunica els llocs i hores de pas de la flama al Cos d’Agents Rurals. Així mateix, facilita les dades personals que els equips de foc hagin omplert en el formulari electrònic de la seva web, mitjançant una sol•licitud d'autorització col•lectiva que enviarà al Servei de Prevenció d’Incendis Forestals per a la seva autorització per la Directora General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi. El DARP gestiona aquestes autoritzacions per poder alertar en cas d’incidències meteorològiques, risc d’incendi o d’altres contratemps en el pas de la flama del Canigó per zones forestals.
 

Altres notícies

»Balaguer fa una anÓlisi dels contenidors de la ciutat per saber si cal augmentar la freqŘŔncia de pas dels camions de la recollida selectiva. Tampoc es descarta una campanya per millorar el reciclatge

»L'Associaciˇ de Ve´ns del Centre Hist˛ric de Balaguer organitza un dijous mÚs el seu Taller de Sardanes dels dijous al vespre a la plaša de Sant Jaume.

»CAL XIRRICLË celebra els 65 anys recuperant plats de tota la hist˛ria del restaurant al seu men˙ degustaciˇ. A partir d'avui 17 de juliol el restaurant iniciarÓ un viatge gastron˛mic al llarg de les 6 dŔcades que el local ha estat present en la hist˛ria d

»Les excavacions al Pla d'AlmatÓ de Balaguer mostren 32 tombes del segle XI, en la que possiblement sigui la troballa necrol˛gica mÚs important de Catalunya en aquesta Ŕpoca.

»Aquest dimecres continua el millor humor de la mÓ de coneguts monologuistes al cicle de mon˛legs d'estiu a la plaša del Teatre, avui amb l'actuaciˇ de GABRIEL CËRDOBA.

»El museu de la Noguera organitza aquest dimecres a les 5 de la tarda la xerrada-taller, 'La cerÓmica andalusina de Balaguer', a cÓrrec de Carme Al˛s, Eva Solanes i Marta Monjo.

»Sis productors de cervesa artesana participaran el proper dissabte 20 de juliol, en la 2a Mostra de cervesa artesana 'Noguerale', una iniciativa d'elaboradors cervesers per donar a conŔixer els seus productes.

»Finalitzen les obres del carrer Santa Maria, que divendres ja es va obrir al trÓnsit. S'ha renovat el paviment i tots els serveis de xarxa d'aigua i clavegueram i aquest dijous es preveu fer l'acta de recepciˇ de l'obra

»Continua aquesta setmana l'activitat anomenada 'El laboratori de les professions' en el marc de l'Art Estiu i el Petit Art Estiu. L'ofici de la setmana Ús el de brodadora i brodador i per aquest motiu els nens han rebut la visita de la Gemma Balaguerˇ.

»Un total de 30 infants participen aquesta setmana a les Estades Infantils d'Estiu que han comenšat aquest dimarts a la llar d'infants El Patufet.

»Del 19 de juliol al 3 d'agost la Sala d'exposicions de l'ajuntament de Balaguer acollirÓ una mostra de c˛mics creats per Pere Siric (Rafel Molina) sota el tÝtol de 'No Ús un judici, Ús una farsa'.

»Continua el 'M˙sica i Tapes', el cicle de concerts organitzat per l'Órea de Joventut de l'Ajuntament de Balaguer que tÚ lloc tots els dimarts a la terrassa del casal Lapallavacara. Aquest dimarts actuen 'Paco de la Eva', un grup lleidatÓ de versions de ru


Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt