Dijous 05 de Desembre
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

17-07-2019

El Govern recorrerà la sentència del TSJC que anul·la el reglament de l'impost sobre begudes ensucrades. Castellanos afirma que el tribut 'se seguirà pagant' i defensa que té 'plena vigència' perquè la resolució judicial no és ferma.

El Govern recorrerà la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que anul·la el reglament de l'impost sobre begudes ensucrades envasades. 
 
El secretari general de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda, Albert Castellanos, ha anunciat aquest dimecres que presentaran un recurs de cassació contra la resolució judicial, ja que encara no és ferma. 
 
Justament per això, Castellanos ha considerat que la taxa té "plena vigència" i hi ha "suficient seguretat jurídica" per continuar recaptant l'impost. "Mentre no hi hagi una sentència ferma defensem la plena vigència de l'impost", ha dit el número dos de la conselleria, que ha insistit que el tribut "se seguirà pagant". Castellanos ha afirmat que la sentència té una fonamentació "feble" i ha defensat que l'impost té "beneficis socials".
 
Castellanos ho ha dit en una atenció als mitjans prèvia a la presentació d'un informe de l'Institut Català d'Avaluació de Polítiques Públiques (Ivàlua), que ha calculat l'impacte econòmic de la taxa i en la salut de la ciutadania en els pròxims anys en base a dos estudis externs i ja publicats que afirmen que l'impost redueix el consum de begudes ensucrades -un 15,4% i un 2,2%, respectivament-. L'informe conclou que la taxa és una "mesura eficient".
 
Segons Ivàlua, l'impost estalviarà 61,16 milions d'euros a la societat i millorarà 9.390 anys l'esperança de vida del conjunt de la població que en el moment d'entrada en vigor del tribut -maig del 2017- era major de 20 anys. Aquesta estimació s'ha fet assumint que el tribut redueix un 15,4% el consum d'aquest tipus de producte i mostra l'estalvi i la millora per als 75 anys posteriors a l'entrada en vigor de l'impost.
 
Prenent com a base el segon estudi, que afirma que la reducció del consum de begudes ensucrades envasades és del 2,2%, l'estalvi de costos seria de 6,85 MEUR i l'esperança de vida augmentaria en 1.322 anys. El director d'Ivàlua, Marc Balaguer, ha explicat que han utilitzat dos estudis "sòlids" que analitzen l'impacte de l'impost en el consum a Catalunya. 
 
El primer estudi, que constata una reducció superior del consum -del 15,4%- es va publicar el 2018, i el signen els investigadors Judit Vall i Guillem López-Casasnovas, i el segon és del 2019 dels investigadors Toni Mora, Eleonora Fichera, Beatriz G Lopez-Valcarcel i David Roche. Tots dos s'han fet en base a dades de supermercats.
 
L'informe del consorci públic constituït per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra, el Consell Interuniversitari de Catalunya i el Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya conclou que el tribut és una mesura "eficient" per combatre l'obesitat i les malalties derivades i recomana mantenir-lo.
 
Castellanos ha remarcat que l'impost és vigent a altres països com el Regne Unit, França o Nova Zelanda: "Ens posa a l'avantguarda de polítiques fiscals per fomentar hàbits saludables", ha dit. El secretari general ha assegurat que comptaran amb els ingressos de l'impost, que ha estimat en uns 42 MEUR anuals, per elaborar els pressupostos per a l'exercici 2020. "Estem convençudíssims que l'impost se seguirà pagant", ha afirmat.

Altres notícies

»Tot és a punt per la posada en funcionament aquest dijous al vespre de la pista de gel a Balaguer tot i que dependrà de les condicions meteorològiques de les properes hores i del gruix de gel.

»Aquest dijous tindrà lloc l'encesa dels llums de Nadal a Balaguer. Es farà a les 20.30 h a la plaça del Mercadal, amb xocolata desfeta per a tots els assistents i cantada de nadales amb l'Orfeó Balaguerí

»Durant aquest any, Solsona, Balaguer, Cervera, Mollerussa, Juneda i la Seu d'Urgell han acollit l'activitat 'Un Matí d'Orquestra' als seus teatres per afavorir l'accés a la cultura dels col·lectius més vulnerables i en risc d'exclusió social.

»L'Escola Mont-Roig de Balaguer realitza tallers d'emprenedoria en família per realitzar productes en quantitat considerable per posar a la parada que el centre tindrà a la Fira de Santa Llúcia del proper 7 de desembre

»Aquest dijous s'ha fet l'acte de cloenda del projecte De la Mà: Acompanyament a la Gent Gran dins del Programa, Treball als Barris. Durant els sis mesos del programa s’han atès 23 persones.

»El paer en cap de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, nega que no s'estigui treballant amb l'expedient que ha de permetre a l'ajuntament cobrar 900.000 euros de quotes urbanístiques tot i que assenyala que no és un tema que urgeixi pel que fa a terminis

»Balaguer prepara unes festes de Nadal plenes de novetats, com la incorporació de l'Estel d’Orient com a element, que ha de servir per reivindicar el cel del Montsec com atractiu turístic de la ciutat.

»Aquest dijous tindrà lloc l'encesa dels llums de Nadal. L’encesa es farà a les 20.30 h a la plaça del Mercadal amb xocolata desfeta per a tots els assistents i cantada de nadales amb L’Orfeó Balaguerí

»AFANOC LLEIDA amplia la seva xarxa de botigues solidàries amb 10 a tota la província i crea una postal personalitzada per Nadal. A partir d'ara, també es trobarà una selecció del marxandatge a la Boutique Infantil de Balaguer

»Des de l'Assemblea Verda de l’escola Mont-roig el passat dilluns, dia 2 de desembre, es va organitzar una xerrada per informar l’alumnat sobre les normes d’ús dels patinets.

»Amplien i consoliden l'atenció psicològica i els tallers de ioga i exercici físic per als pacients oncològics als centres d'atenció primària del pla de Lleida, entre ells al CAP de Balaguer.

»El grup municipal de Junts per Balaguer confia que l'equip de govern inclogui als pressupostos de l'any que ve els 900.000 euros de quotes urbanístiques que el consistori té pendents de cobrament. Hi ha unes al·legacions pendents de contestar des del 2016


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt