Dissabte 19 d'Octubre
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a InstagramJornada tŔcnica
'L'alimentaciˇ i el territori'

Cartell
Dijous 17 d'octubre.


Ajuntament de BalaguerAltres notícies

18-07-2019

Salut crea l'Observatori de la Mort per analitzar el lloc i les circumstÓncies en quŔ moren els catalans

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha presentat aquest dimecres el nou Observatori de la Mort, una iniciativa pionera liderada per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, l’AQUAS –a instàncies del Departament de Salut i del Parlament de Catalunya– i que té com a finalitat recollir totes les dades relacionades amb el lloc i les circumstàncies en què moren les persones a Catalunya. L’objectiu de l’Observatori és poder extreure’n conclusions i fer propostes de millora sobre l’ajuda i l’accés a tractaments o serveis en aquesta etapa final de la vida.
 
“Volem una societat que acompanyi i que respecti els desitjos de les persones en el seu final de vida amb dignitat”, ha dit la consellera en el decurs de la presentació.
 
Entre les conclusions que s’hi han exposat a la Jornada de presentació de l’Observatori de la Mort, s’ha destacat que cada hora moren 7 persones a Catalunya, i a mesura que s’acosta el moment de la defunció hi ha menys persones a casa. Així, més de la meitat de les defuncions s’esdevenen en centres hospitalaris, més homes que dones. En canvi, les dones moren més que els homes en residències sociosanitàries. Durant la Jornada també s’ha posat de rellevància que a partir dels 65 anys, els homes passen més dies a casa i als hospitals, mentre que les dones a residències i centres sociosanitaris.
 
Cures pal•liatives
Pel que fa a les cures pal•liatives, s’estima que aproximadament un 62 % de les defuncions de la població adulta i un 67% de les defuncions en població pediàtrica és susceptible de rebre atenció pal•liativa, és a dir unes 40.500 persones adultes i uns 200 infants i adolescents.
 
L’atenció pal•liativa és transversal i s’ofereix arreu del sistema sanitari, és a dir, en l’àmbit d’atenció primària, hospitalari i sociosanitari. Es disposa de recursos específics de cures pal•liatives en tot el territori català (95 equips del Programa d’atenció domiciliari de suport –PADES-, unitats de cures pal•liatives –amb 409 llits-, 24 equips de suport hospitalaris i 15 equips ambulatoris) els quals atenen a aquelles persones que presenten necessitats d’atenció pal•liativa complexes.
 
Esperança de vida amb bona salut
De l’Observatori de la Mort també s’extreu que homes i dones viuen un nombre d’anys semblant en bona salut (66,5 anys), per tant, les dones viuen més anys que els homes però amb mala salut. De fet, l’esperança de vida de les dones a Catalunya és de 86,2 anys mentre que els homes arriba als 80,7 anys.
 
Els informes de l’AQuAS també indiquen que les persones sol•licitants del grau del reconeixement de dependència tenen una edat avançada: el 54,6% té més de 80 anys. Entre 2007 i 2018, a la data de defunció, la mitjana d’edat de les persones valorades de dependència és de 85,43 anys.
 
L’Observatori també destaca que en el 2018, la mitjana d’edat de defunció ha incrementat en un 2,9 % respecte a la del 2007.  I que la mitjana d’edat de les persones valorades que es troben en residències de gent gran en el moment de la seva defunció és de 88,53 anys (període 2015-2018).
 
De tots els recursos, un 37 % és un recurs residencial en el moment de la seva defunció (període 2015-2018). Els serveis i les prestacions a les persones amb dependència en el final de la vida, han de respondre a la voluntat i necessitats de la persona dependent. És per això que un dels reptes de l’AQuAs per als propers anys serà el d’analitzar si els serveis que s’ofereixen donen resposta amb qualitat a les necessitats de l’augment de l’edat de vida i a de les persones que s’atén.
 
AQuA presentarà properament una nova eina perquè la Ciutadania pugui decidir
 
Dins el marc del projecte Decisions Compartides, l’AQuAS publicarà al setembre la nova eina web de decisions compartides al final de la vida que tindrà com a objectiu donar veu a la ciutadania sobre l’etapa del final de la vida.
 
En l’etapa final de la vida, les persones necessiten una atenció integral, adequada a les seves necessitats. Actualment ens trobem davant d’una societat amb gran diversitat de persones i amb diferents motivacions i amb una àmplia varietat de necessitats, voluntats, preferències i desitjos al final de la vida que hauran de ser respectades. Davant d’aquest procés i un cop garantida la informació necessària, les persones tenen el dret i el deure d’expressar les seves preferències i els seus valors, i acordar amb el seu entorn i els professionals sanitaris quin tipus d’atenció volen rebre.

Altres notícies

»Catalunya viu la vaga convocada per la Intersindical CSC i IAC amb un seguiment de mÚs del 50%, en especial el petit comerš, ensenyament, i l'administraciˇ publica. A Balaguer, la majoria del petit comerš a baixat la persiana

»RÓdio Balaguer se suma a la convocat˛ria de vaga d'aquest divendres. En obligat compliment dels serveis mÝnims nomÚs es farÓ un ˙nic informatiu a les 13.30h. Quedaran suspesos la resta de programes.

»El dissabte 19 d'octubre es celebrarÓ una nova ediciˇ la Festa de la Bicicleta a Balaguer. SortirÓ del Parc de la Transsegre i farÓ un recorregut apte per a totes les edats pels carrers de Balaguer.

»Balaguer celebra el proper cap de setmana una nova ediciˇ, la 28a, de Firauto, la fira del vehicle d'ocasiˇ, un certamen el muntatge del qual ja ha comenšat, un dia abans del previst per la vaga convocada per demÓ divendres.

»L'atenciˇ primÓria de Lleida es mobilitza contra el cÓncer de mama. L'EAP Balaguer fa una decoraciˇ del CAP amb els nou sÝmptomes mÚs importants davant la detecciˇ precoš del cÓncer de mama.

»El nou cicle 'A ESCENA' del Teatre de Balaguer s'inicia aquest dissabte amb Il Velatorio, desprÚs del canvi de dia per motius de la vaga general. Es farÓ a les 20.30 h, al Teatre Municipal.

»L'Escola de M˙sica de Balaguer ha ofert avui un repertori de canšons populars a la residŔncia Santa Maria. La iniciativa forma part del projecte per apropar la m˙sica popular a les residŔncies i casals de la gent gran

»L'Escola de M˙sica de Balaguer ingressa la documentaciˇ hist˛rica del centre a l'Arxiu de la Noguera.

»Aquest cap de setmana al Cinema Balaguer podreu veure dues grans pel-licules, 'JOCKER' i 'PARADISE HILLS'.

»El Bus urbÓ de Balaguer realitzarÓ aquest divendres 18 d'octubre serveis mÝnims per la convocat˛ria de vaga. CircularÓ de 07.30 a 10.30, de 12.00 a 14.00 i de 18.00 a 20.15.

»La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer ha suspŔs la sortida dĺaquest divendres al Liceu per anar a veure l'Ďpera Turandot a causa de la vaga.

»Serveis mÝnims d'FGC per a la jornada de vaga general del dia 18 d'octubre Ferrocarrils. El tren Lleida-La Pobla oferira el 50% del servei habitual a les hores punta tant del matÝ com de la tarda i del 25% la resta de la jornada


Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt