Dijous 05 de Desembre
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

18-07-2019

Un estudi desenvolupat a Lleida demostra els beneficis de la medicina preventiva i personalitzada en pacients crònics.

L'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) ha aconseguit els primers avanços en la implementació d'un sistema intel•ligent, adaptatiu, preventiu i personalitzat en el tractament de les malalties cròniques complexes, desenvolupat dins el projecte abast europeu CONNECARE, que està liderat pel centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio). Els estudis d'implantació es van iniciar el juliol de 2018 a Catalunya, Holanda i Israel i, fins ara, hi han participat un total de 200 pacients. En concret, l'IRBLleida ha provat en 90 pacients de l'Hospital Universitari de Sant Maria una aplicació mòbil i accessible via web que inclou un sistema d'alertes automàtic que connecta els pacients amb els professionals de la salut i cuidadors. 
 
Això permet el seguiment estret de l'evolució de l'estat clínic mitjançant el monitoratge de les constants vitals d'activitat física, qüestionaris i un sistema de missatgeria qeu pot operar a temps real. A més, incorpora una llista de les prescripcions que els pacients han de seguir dins el seu pla de cura, que pot incloure l'enviament al pacient o cuidador de vídeos educatius breus.
 
El monitoratge de variables clíniques i la millora de la comunicació entre els professionals i el pacient ''ha permès anticipar complicacions, dins d'un model preventiu on el malalt pot estar a casa completament controlat'', ha assenyalat Gerard Torres, cap de secció de Medicina Interna de l'Hospital Universitari de Santa Maria. Més enllà d'això, el sistema permet que el pacient o el seu cuidador vagin adquirint coneixements que els ajudin en el control de la malaltia crònica i que les decisions d'actuació davant d'empitjoraments siguin més compartides.
 
Es tracta, afegeix, d'una solució que ''facilita molt la tasca dels metges, perquè els dona accés a tota la informació del pacient'', al mateix temps que reverteix en ''la millora en la comunicació i en el flux d'informació entre l'hospital i l'atenció primària'', un fet que ''afavoreix la descàrrega hospitalària i promou la col•laboració entre el personal sanitari i els cuidadors socials''.
 
Gràcies al seguiment i monitoratge dels pacients s'han detectat de manera precoç empitjoraments clínics i s'ha pogut actuar de manera coordinada amb els equips d'atenció primària per evitar ingressos a urgències sanitàries. Torres ha afirmat que hi ha hagut ''casos de tot tipus'' ja que moltes vegades, l'efecte màxim de les medicacions que s'inicien durant l'ingrés hospitalari es produeix setmanes després de l'alta, com és el cas d'antiarrítmics o medicaments per a la tensió.
 
Aquests efectes són difícils de diagnosticar i imprevisibles; per això, el seguiment mitjançant l'aplicació permet la detecció precoç i ràpida. Torres ha assegurat que els ha permès detectar ràpidament infeccions que els pacients han adquirit durant l'estada hospitalària i que no es manifesten fins als pocs dies després de l'alta.
 
El sistema també ha estat especialment útil quan els pacients amb malalties cròniques s'enfrontaven a una cirurgia major de recanvi de pròtesi de maluc o de genoll. Això ha permès detectar un mal control del dolor els primers dies després de l'alta i optimitzar el tractament o avançar visites davant la sospita de complicacions inesperades, ha assenyalat Torres.
 
El sistema també ha permès controlar millor la pressió arterial i el sucre en el període de temps al voltant de la intervenció quirúrgica en pacients hipertensos o diabètics i fer seguiment fotogràfic d'hematomes i ferides quirúrgiques per detectar les complicacions locals a la ferida.
 
El director de la Unitat Health d'Eurecat, Felip Miralles, explica que els principals beneficiaris d'aquestes millores són els pacients amb més d'una malaltia crònica i fragilitat a causa de ''factors socials, econòmics o clínics, un perfil que normalment es correspon amb gent d'edat avançada''.
 
Els pacients crònics suposen el 70% de la despesa sanitària a Europa
 
D'acord amb els darrers estudis sanitaris, els malalts crònics concentren el 70% de la despesa sanitària d'Europa, on es calcula que set 7 de cada 10 llits d'hospital estan ocupats per pacients d'aquestes característiques; un escenari que ''el projecte CONNECARE pot ajudar a revertir, tant des del punt de vista de la qualitat de l'atenció que reben com des de la perspectiva de la despesa sanitària'', apunta.
 
Els pacients crònics habitualment presenten diverses malalties que requereixen seguiment per part de diferents especialistes mèdics, un fet que repercuteix en què hagin de fer molts desplaçaments i que fa molt necessària la sistematització de la informació. CONNECARE està basat en el concepte de Medicina '4p' (predictiva, preventiva, personalitzada i participativa) i està orientat a proporcionar suport a la presa de decisions per a la gestió personalitzada i adaptativa, a la vegada que ofereix eines per monitorar l'estat i les activitats dels pacients i els aporta recomanacions perquè puguin gestionar-se autòmament i millorar així la seva qualitat de vida.
 
CONNECARE, un projecte internacional
 
A més d'implementar i avaluar un nou model organitzatiu per a la cura integral, CONNECARE ha testejat eines basades en les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) per a la gestió clínica adaptativa i personalitzada, amb la finalitat d'implementar un enfocament de la cura, proactiu i preventiu. 
 
CONNECARE ha assajat, mitjançant estudis clínics, una solució integrada per millorar la comunicació i connectar pacients, cuidadors i professionals de la sanitat, a fi de potenciar l'autonomia dels pacients. CONNECARE (acrònim de les sigles Personalised Connected Care for Complex Chronic Patients) s'inscriu en el programa Horitzó 2020 de la Comissió Europea (CE) i està dotat amb 4.964.189 euros. El projecte, que es duu a terme a Catalunya, Israel i Groningen, compta amb nou participants de sis països i finalitzarà al desembre.
 
A més de l'IRBLleida hi participen l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer, Assuta Medical Centers LTD i Ewave LTD (Israel), Academisch Ziekenhuis Groningen i Università Degli Studi di Modena e Reggio Emilia (Itàlia), Technische Universitaet Muenchen (Alemanya) i Advanced Digital INnovation UK LTD (Regne Unit).
 

Altres notícies

»Tot és a punt per la posada en funcionament aquest dijous al vespre de la pista de gel a Balaguer tot i que dependrà de les condicions meteorològiques de les properes hores i del gruix de gel.

»Aquest dijous tindrà lloc l'encesa dels llums de Nadal a Balaguer. Es farà a les 20.30 h a la plaça del Mercadal, amb xocolata desfeta per a tots els assistents i cantada de nadales amb l'Orfeó Balaguerí

»Durant aquest any, Solsona, Balaguer, Cervera, Mollerussa, Juneda i la Seu d'Urgell han acollit l'activitat 'Un Matí d'Orquestra' als seus teatres per afavorir l'accés a la cultura dels col·lectius més vulnerables i en risc d'exclusió social.

»L'Escola Mont-Roig de Balaguer realitza tallers d'emprenedoria en família per realitzar productes en quantitat considerable per posar a la parada que el centre tindrà a la Fira de Santa Llúcia del proper 7 de desembre

»Aquest dijous s'ha fet l'acte de cloenda del projecte De la Mà: Acompanyament a la Gent Gran dins del Programa, Treball als Barris. Durant els sis mesos del programa s’han atès 23 persones.

»El paer en cap de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, nega que no s'estigui treballant amb l'expedient que ha de permetre a l'ajuntament cobrar 900.000 euros de quotes urbanístiques tot i que assenyala que no és un tema que urgeixi pel que fa a terminis

»Balaguer prepara unes festes de Nadal plenes de novetats, com la incorporació de l'Estel d’Orient com a element, que ha de servir per reivindicar el cel del Montsec com atractiu turístic de la ciutat.

»Aquest dijous tindrà lloc l'encesa dels llums de Nadal. L’encesa es farà a les 20.30 h a la plaça del Mercadal amb xocolata desfeta per a tots els assistents i cantada de nadales amb L’Orfeó Balaguerí

»AFANOC LLEIDA amplia la seva xarxa de botigues solidàries amb 10 a tota la província i crea una postal personalitzada per Nadal. A partir d'ara, també es trobarà una selecció del marxandatge a la Boutique Infantil de Balaguer

»Des de l'Assemblea Verda de l’escola Mont-roig el passat dilluns, dia 2 de desembre, es va organitzar una xerrada per informar l’alumnat sobre les normes d’ús dels patinets.

»Amplien i consoliden l'atenció psicològica i els tallers de ioga i exercici físic per als pacients oncològics als centres d'atenció primària del pla de Lleida, entre ells al CAP de Balaguer.

»El grup municipal de Junts per Balaguer confia que l'equip de govern inclogui als pressupostos de l'any que ve els 900.000 euros de quotes urbanístiques que el consistori té pendents de cobrament. Hi ha unes al·legacions pendents de contestar des del 2016


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt