Dimarts 17 de Setembre
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

08-08-2019

Un de cada tres nous casos d'asma infantil sˇn atribu´bles a la contaminaciˇ atmosfŔrica. Un estudi europeu suggereix que les recomanacions actuals de l'OMS sobre els nivells de NO2 sˇn insuficients

Complir amb les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) relatives als nivells de partícules contaminants PM2,5 previndria l'11% dels nous casos d'asma infantil als països europeus i assolir els nivells més baixos registrats de contaminació atmosfèrica previndria el 33% dels casos. Aquestes són les conclusions d’un estudi liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) que s'ha publicat a European Respiratory Journal. L'estudi es basa en la càrrega d’asma infantil 63,4 milions de nens i nenes de 18 països europeus i afirma que un nombre elevat dels casos són atribuïbles a l’exposició a la contaminació atmosfèrica. El 33% dels casos és atribuïble a les partícules PM2,5, el 23% a les partícules NO2 i 15% a les de carboni negre (BC).
 
 
La recerca va obtenir les taxes d'incidència d'asma en nens i nenes de la base de dades de l’estudi de Càrrega de Malaltia Global (Global Burden of Disease). L'exposició als diferents contaminants es va calcular utilitzant un model estadístic europeu harmonitzat basat en múltiples mesures reals realitzades al continent. 
 
Per estimar la càrrega de malaltia de l'asma infantil, l'equip científic va plantejar dos escenaris diferents. El primer es basava en els nivells màxims de contaminació atmosfèrica contemplats a les recomanacions de l'OMS. El segon prenia com a referència el nivells més baixos de contaminació de l'aire detectats en una revisió de 41 estudis científics anteriors.
 
L'anàlisi del primer escenari va suggerir que 66.600 casos d’asma infantil, l’11% del total de casos incidents, podrien ser previnguts cada any si els 18 països estudiats complissin amb les recomanacions de l’OMS sobre nivells de partícules PM2,5. Així mateix, les estimacions indiquen que complir amb els nivells recomanats de NO2 permetria prevenir 2.400 casos d’asma infantil per any, el 0,4% del total de casos incidents.
 
Pel que fa als resultats del segon dels escenaris, si els 18 països fossin capaços de reduir les concentracions de PM2,5 fins els nivells més baixos registrats a estudis previs, cada any es podrien prevenir més de 190.000 casos, o el 33% dels casos incidents. El nombre de casos que podrien ser evitats cada any si s’assolissin els nivells més baixos de NO2 i carboni negre seria de 135.000 (23%) i 89.000 (15%).
 
Aquestes estimacions es troben en la mateixa línia que les de dos estudis anteriors portats a terme al Regne Unit, els quals van trobar que el 22% del casos incidents d’asma infantil es podrien atribuir a la contaminació atmosfèrica. Un altre estudi va estimar que cada any 4 milions de nous casos d’asma pediàtric podrien ser atribuïbles a la contaminació atmosfèrica per NO2 a tot el món i que el 64% d’ells es produeixen a centres urbans.
 
La primera autora de l'estudi Haneen Khreis, considera que aquesta nova anàlisi és "una crida a l’acció urgent" i reforça "la hipòtesi de diversos grups de recerca que sostenen que la contaminació atmosfèrica contribueix de manera substancial a la càrrega de malaltia de l’asma pediàtric". Khreis demana que es facin alguna de les "nombroses intervencions" per poder reduir els nivells ambientals de contaminació de l’aire i l’exposició dels nens i les nenes.
 
Els 18 països coberts a l’estudi són Alemanya, Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Espanya, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Lituània, Noruega, Països Baixos, Portugal, Regne Unit, Suècia i Suïssa.
 

Altres notícies

»La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer acollirÓ a partir del dia 23 de setembre l'exposiciˇ 'Teresa PÓmies. Tot Ús en els llibres' en motiu del centenari del naixement de l'escriptora balaguerina.

»Un any mÚs el Servei Comarcal de CatalÓ de la Noguera organitza nous cursos de catalÓ per a persones adultes. Aquest cursos poden ser presencials i on line.

»V═DEO > Diumenge d'Harpia amb el Ball de la Galop de Balaguer i moltes activitats entorn el mercat medieval.

»L'Associaciˇ de comerciants de Balaguer prepara el 'Vermut et porta la moda' per al proper 22 de setembre. Hi haurÓ una passarelĚla de moda i degustacions de tapes i vermut amb m˙sica en directe.

»L'Associaciˇ Contra el CÓncer la Noguera en Marxa organitza el 6 d'octubre la primera Caminada contra el cÓncer a Balaguer. TindrÓ un recorregut de 10 km i la recaptaciˇ amb les inscripcions es dedicarÓ a lluita contra el cÓncer.

»L'inici de temporada de la piscina coberta de Balaguer s'endarreriÓ una setmana en aparŔixer alguns problemes d'oxidaciˇ en l'estructura. La temporada comenšarÓ el 23 de setembre i no el 16 com estava previst

»Del 17 de setembre al 31 d'octubre es durÓ a terme un curs gratu´t d'Excel al CEI Balaguer. El curs tindrÓ lloc els dimarts i els dijous de 14.30 a 16 hores.

»RÓdio Balaguer enceta nova temporada a partir d'aquest dilluns. S'incorporen nous programes de caire social i d'integraciˇ. En l'apartat d'informatius els horaris d'emissiˇ serÓ ara a les 13.30 i 19.30.

»Balaguer tanca la 9a ediciˇ de l'Harpia que es consolida en el calendari amb Ŕxit de visitants durant el cap de setmana. Enguany la festa celebrava els 700 anys del naixement del rei Pere III el Cerimoniˇs al Castell Formˇs de Balaguer

» Continuen les activitats de l'Harpia i aquest diumenge ha tingut lloc la ballada de la galop de Balaguer al mig del Mercadal just abans de l'inici del vermut dels enamorats a lĺespai de les Tavernes.

»V═DEO > Aquest dissabte ha tingut lloc l'acte oficial de presentaciˇ de l'infant Pere III el Cerimoniˇs i els espectacles de foc i baixada de torxes, en el marc de l'Harpia, Balaguer medieval.

»Una Plaša Mercadal plena de Gom a Gom rep lĺinfant Pere. La pujada de torxes, el ball de l'Harpia i un gran sopar a lĺespai de les Tabernes han completat la jornada encara que la pluja no ha permŔs fer els concerts de la nit


Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt