Dimarts 17 de Setembre
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

09-08-2019

L'ATC va recaptar 1.538,7 MEUR durant el primer semestre, un 3,5% mÚs Els impostos gestionats per l'Estat i transferits a la Generalitat cauen un 34%

L'Agència Tributària de Catalunya va recaptar 1.538,7 milions d'euros en tributs propis i cedits durant el primer semestre de l'any, xifra que representa un increment del 3,5% en relació amb el mateix període de l'any passat. La comparació no té en compte els tributs anul•lats pel Tribunal Constitucional. Els impostos gestionats directament per l'Estat i transferits posteriorment van generar una recaptació de 72,9 milions d'euros, un 34% menys. El descens s'explica pel fet que des del gener passat el tipus autonòmic de l'impost sobre hidrocarburs ja no forma part d'aquesta categoria d'impostos i ara està integrat en la categoria de tributs vinculats al model de finançament subjectes a bestreta. Pel que fa el cas dels ingressos vinculats al model de finançament, que són transferits per l’Estat a la Generalitat en forma de bestreta, el total ingressat fins al juny són 9.327,6 milions d'euros, un 7,75% més.
 
De tots els tributs gestionats directament per l'Agència Tributària de Catalunya, els cedits són els que continuen tenint un major pes. Durant els primers sis mesos, van generar 1.468,4 milions d'euros , un 4,08% més que l'any anterior. En aquest capítol, destaca el bon comportament de l'impost sobre successions i donacions, amb un contret de 286 milions d'euros, un 5,92% més, i l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentals (ITPJAD), amb 1.054 milions d'euros ( 5,09%).
 
L’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats inclou l'impost sobre transmissions patrimonials (781,4 milions d'euros, un 3,79% més); l'impost sobre actes jurídics documentals (265,8 milions d'euros, un 8,47% més) i l'impost sobre operacions societàries (6,8 milions d'euros, un 34,6% més).
 
Pel que fa els tributs sobre el joc, es va produir un descens de 9 milions d'euros per l'impacte de l'ajornament i fraccionament d'algunes autoliquidacions. Pel que fa l'impost sobre el Patrimoni, la Generalitat els recapta al juliol, no inclòs en el primer semestre.
 
Quant als tributs propis, el major increment es troba en l'impost sobre les estades en establiments turístics, que presenta un contret de 22 milions d'euros, un 5,37% més que en el mateix període del 2018. En aquests ingressos, no estan inclosos els de Setmana Santa ja que durant el primer semestre es recullen les autoliquidacions d'octubre a març, mentre que al juny de l'any passat sí comptabilitzaven aquest impacte.
 
La recaptació de l'impost sobre grans establiments comercials recull per primera vegada una anualitat sencera, concretament fins als 11,6 milions d'euros, mentre que en el cas de l'impost sobre habitatges buits es va reduir en 4,5 milions d'euros, en la línia de l'any passat. Segons Economia i Hisenda, es deu a l'assoliment de l'objectiu de l'impost de reduir l'estoc d'habitatges buits i augmentar-ne l'ocupació i la disposició a lloguer social. També és el cas de l'impost de begudes ensucrades envasades, que té com a objectiu reduir-ne el seu consum.
 
Pel que fa l'impost sobre el risc mediambiental d’elements radiotòxics, que va ser declarat inconstitucional el març passat, presenta un import negatiu de 18,3 milions d'euros, ja que en compliment de la sentència s’han hagut de retornar les quantitats ingressades des de d’inici de l’aplicació de l’impost.
 
Quant als tributs gestionats per l'Estat i transferits a la Generalitat, a banda dels 72,9 milions d'euros, un 34% menys, la recaptació procedent del joc on-line creix un 16,81%, amb un contret del 15,8 milions d'euros, mentre que els ingressos de l’impost sobre determinats mitjans de transport (l’impost de matriculació) augmenten un 36,89% i arriben als 49,7 milions.
 
Per últim, els ingressos tributaris de la Generalitat subjectes a les bestretes del model de finançament creixen un 7,75% respecte als mesos de gener-juny del 2018 i arriben als 9.327,6 milions d'euros. Aquestes transferències són provisionals i no recullen les bestretes definitives corresponents a l’exercici 2019.
 

Altres notícies

»La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer acollirÓ a partir del dia 23 de setembre l'exposiciˇ 'Teresa PÓmies. Tot Ús en els llibres' en motiu del centenari del naixement de l'escriptora balaguerina.

»Un any mÚs el Servei Comarcal de CatalÓ de la Noguera organitza nous cursos de catalÓ per a persones adultes. Aquest cursos poden ser presencials i on line.

»V═DEO > Diumenge d'Harpia amb el Ball de la Galop de Balaguer i moltes activitats entorn el mercat medieval.

»L'Associaciˇ de comerciants de Balaguer prepara el 'Vermut et porta la moda' per al proper 22 de setembre. Hi haurÓ una passarelĚla de moda i degustacions de tapes i vermut amb m˙sica en directe.

»L'Associaciˇ Contra el CÓncer la Noguera en Marxa organitza el 6 d'octubre la primera Caminada contra el cÓncer a Balaguer. TindrÓ un recorregut de 10 km i la recaptaciˇ amb les inscripcions es dedicarÓ a lluita contra el cÓncer.

»L'inici de temporada de la piscina coberta de Balaguer s'endarreriÓ una setmana en aparŔixer alguns problemes d'oxidaciˇ en l'estructura. La temporada comenšarÓ el 23 de setembre i no el 16 com estava previst

»Del 17 de setembre al 31 d'octubre es durÓ a terme un curs gratu´t d'Excel al CEI Balaguer. El curs tindrÓ lloc els dimarts i els dijous de 14.30 a 16 hores.

»RÓdio Balaguer enceta nova temporada a partir d'aquest dilluns. S'incorporen nous programes de caire social i d'integraciˇ. En l'apartat d'informatius els horaris d'emissiˇ serÓ ara a les 13.30 i 19.30.

»Balaguer tanca la 9a ediciˇ de l'Harpia que es consolida en el calendari amb Ŕxit de visitants durant el cap de setmana. Enguany la festa celebrava els 700 anys del naixement del rei Pere III el Cerimoniˇs al Castell Formˇs de Balaguer

» Continuen les activitats de l'Harpia i aquest diumenge ha tingut lloc la ballada de la galop de Balaguer al mig del Mercadal just abans de l'inici del vermut dels enamorats a lĺespai de les Tavernes.

»V═DEO > Aquest dissabte ha tingut lloc l'acte oficial de presentaciˇ de l'infant Pere III el Cerimoniˇs i els espectacles de foc i baixada de torxes, en el marc de l'Harpia, Balaguer medieval.

»Una Plaša Mercadal plena de Gom a Gom rep lĺinfant Pere. La pujada de torxes, el ball de l'Harpia i un gran sopar a lĺespai de les Tabernes han completat la jornada encara que la pluja no ha permŔs fer els concerts de la nit


Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt