Diumenge 15 de Setembre
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

19-08-2019

Creen un servei de teleassistència per a gent gran que detecta caigudes dins i fora de casa. El dispositiu, que avisa els familiars amb una alarma al mòbil, sorgeix de l'experiència personal de dos dels fundadors, amb el pare malalt d'ELA.

Tres enginyers informàtics catalans han creat un servei de teleassistència domiciliària per a gent gran que permet detectar caigudes dins i fora de casa i avisar els familiars mitjançant una alarma que els arriba al mòbil. La iniciativa, batejada com a SeniorDomo, es va començar a gestar fa tres anys arran de l'experiència personal de dos dels tres fundadors, els germans Pedro i Àngel Puertas, de Barcelona. El pare, malalt d'esclerosi lateral amiotròfica (ELA), volia envellir a casa i ells van buscar la fórmula per fer-ho possible. El servei, que s'ha començat a comercialitzar fa dos mesos a Barcelona i a l'àrea metropolitana, vol arribar a altres punts de Catalunya i l'Estat a partir del 2020. Els germans Puertas són alumnes de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i han fet créixer el projecte en paral•lel als estudis; completa el nucli fundador Jordi Mercé. 
 
SeniorDomo té actualment 12 treballadors, entre personal d'atenció a la dependència i professionals del sector de la tecnologia, i recentment ha estat distingit amb dos dels premis que concedeix la UOC a iniciatives innovadores, al millor projecte amb impacte social i a la millor presentació. 
 
El servei requereix quatre elements per a funcionar correctament, que són un rellotge, un intercomunicador, un clauer i una aplicació mòbil per als familiars. El rellotge té un botó d'auxili que l'usuari pot prémer quan li calgui ajuda i que incorpora una sèrie de sensors -un altímetre, un giroscopi i un acceleròmetre- que permeten detectar caigudes, produïdes de manera accidental o a conseqüència d'una pèrdua de consciència, com ara per una lipotímia. Si el rellotge detecta un canvi brusc d'alçada amb impacte i absència de mobilitat durant 30 segons, el rellotge activa una alarma que els familiars de l'usuari reben al telèfon mòbil. 
 
Mentrestant, l'equip de SeniorDomo, format per personal d'atenció de trucades de teleassistència i treballadors socials, entre altres, es posa en contacte amb l'usuari mitjançant diversos intercomunicadors desplegats al seu domicili, si és que és a casa; avisa els familiars (que hauran dit prèviament qui té claus i a quina hora se li pot trucar) i activa el protocol en cas d'emergències, en coordinació amb el 112 com a col•laboradors registrats.
 
Un altre element de l'aplicació és el sensor de presència al domicili, de la mida d'una moneda d'euro, que es pot enganxar a les claus, al bastó, al caminador o a la bossa de mà, i que pot tenir un GPS per precisar exactament a quin carrer es troba l'usuari.
 
L'aplicació que tenen els familiars al mòbil també permet fer un seguiment de les activitats diàries de la persona gran. Per exemple, indica si fa gaire temps que és fora de casa o si acaba de sortir o entrar al domicili, i permet veure exactament on és i si ha sol•licitat ajuda fora de casa. Els familiars també reben al mòbil informes de seguiment per part d'un treballador social, que es posa en contacte amb la persona gran per telèfon o de manera presencial, segons la tarifa contractada. 
 
L'empresa, amb seu a Barcelona, està en contacte amb diversos inversors i empreses de capital de risc per difondre el projecte més enllà de Barcelona i l'àrea metropolitana, on estan centrats actualment. La previsió és expandir-se a la resta de Catalunya a partir del 2020 i oferir més serveis per fer possible envellir a casa "amb la màxima autonomia i benestar possibles". 
 
"Parlar del fet que ens fem grans sembla que sigui un tabú"
 
"Parlar del fet que ens fem grans sembla que sigui un tema tabú. Sembla que haguem d'esperar molt per parlar a casa de la vellesa", reflexiona Àngel Puertas, cofundador de SenioDomo i estudiant de la UOC. Aquest germà de la família Puertas treballava com a consultor tecnològic per a grans empreses i va decidir deixar la feina i invertir els estalvis en aquest projecte. 
 
Puertas destaca que la solució SeniorDomo és "molt útil al començament del procés d'envelliment", si bé reconeix que són pocs els que usen el servei com a precaució. La majoria d'usuaris són persones que han patit alguna caiguda a casa, que han estat operades recentment o que s'han quedat vídues. Segons Puertas, a l'estat espanyol cada any es produeixen 300.000 caigudes entre la gent gran i d'aquestes, unes 3.000 provoquen la mort de la persona i altres tenen seqüeles psicològiques o físiques.
 
Si bé SeniorDomo és un servei que ajuda a millorar la qualitat de vida de l'usuari, Puertas aconsella els familiars que parlin amb l'usuari sobre la necessitat d'incorporar un dispositiu com aquest en la seva vida: "No deixa de ser una realitat nova en què l'usuari ha d'admetre que li cal ajuda, i si això no es parla abans hi pot haver situacions de rebuig". 
 
El 96,4% de les persones grans vol envellir a casa, segons les dades de l'última enquesta del Cens de població i habitatges de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), del 2011, que es fa cada 10 anys, recollides per l'Observatori Social de La Caixa. Anar a una residència és l'opció que escollirien només el 3,6% de la gent gran.
 

Altres notícies

»Una Plaça Mercadal plena de Gom a Gom rep l’infant Pere. La pujada de torxes, el ball de l'Harpia i un gran sopar a l’espai de les Tabernes han completat la jornada encara que la pluja no ha permès fer els concerts de la nit

»La festa de l'Harpia Balaguer ha tornat a comptar novament amb l'espai gastronòmic les Tavernes al bell mig de la Plaça Mercadal. Enguany amb productes amb el distintiu Noguerament Bó

»VÍDEO > L'Associació de Veïns del Centre Històric de Balaguer organitza, un any més, la Mostra d'oficis antics. Es fa aquest dissabte 14 de setembre durant tot el dia al carrer del Pont.

»VÍDEO > Aquest cap de setmana l’Harpia, Balaguer Medieval acull el campament medieval liderat pel grup de recreació Fets Històrics amb recreacionistes vinguts d’arreu del territori.

»SAÜC PRESENTA EL SEU NOU VIDEOCLIP 'HARPIA'

»VÍDEO > Aquest divendres ha tingut lloc a Balaguer la primera jornada d'estudis Rei Pere el Cerimoniós en motiu de la commemoració del naixement del rei Pere III a Balaguer, ara fa 700 anys.

»Una visita guiada al Castell Formós i la lectura teatralitzada d'alguns fragments de la 'Crònica del rei Pere el Cerimoniós' clouen la 1a jornada d'estudis Rei Pere el Cerimoniós celebrada aquest divendres a Balaguer

»Des d'avui divendres i durant tot el cap de setmana Balaguer es convertirà en una població medieval tot celebrant el seu important passat històric amb la 9a edició de la festa de l'Harpia, Balaguer Medieval.

»L'Associació de Veïns del Centre Històric de Balaguer organitza, un any més, la Mostra d'oficis antics. Es farà aquest dissabte 14 d'agost durant tot el dia al carrer del Pont

»La CHE dona el permís al pàrquing d'autocaravanes de Balaguer sense que de moment els usuaris puguin pernoctar al ser zona inundable.

»Aquest divendres té lloc la primera jornada d'estudis Rei Pere el Cerimoniós en motiu de la commemoració del naixement del rei Pere III a Balaguer ara fa 700 anys. La jornada es fa coincidint amb l'nici de l'Harpia

»Aquest dijous s'ha inaugurat l'exposició de la 5a Mostra d'Arquitectura de les Terres de Lleida a Balaguer. Fins al 15 d'octubre es podrà visitar a la Sala d'exposicions de la Paeria de Balaguer.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt