Dilluns 06 d'Abril
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

03-09-2019

El Govern aprova la creació de l'Observatori de la Mort per analitzar com moren les persones a Catalunya

És una iniciativa pionera que també proposarà millores per ajudar a accedir a tractaments o serveis en aquesta etapa final de la vida
 
El Govern de la Generalitat ha aprovat avui la creació de l’Observatori de la Mort, una iniciativa pionera per recollir totes les dades relacionades amb el lloc i les circumstàncies en què moren les persones a Catalunya. L’objectiu de l’Observatori és poder extreure’n conclusions i fer propostes de millora sobre l’ajuda i l’accés a tractaments o serveis en aquesta etapa final de la vida.
 
La mesura està impulsada per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAS), a instàncies del Departament de Salut i del Parlament de Catalunya. Un dels seus objectius és fomentar que la societat actual acompanyi i respecti els desitjos de les persones en el seu final de vida amb dignitat. En aquest sentit, en l’etapa final de la vida, les persones necessiten una atenció integral, adequada a les seves necessitats. Actualment ens trobem en una societat molt diversa i amb una àmplia varietat de necessitats, voluntats, preferències i desitjos al final de la vida que hauran de ser respectats.
 
L'Observatori de la Mort ha de ser, també, un fòrum d'anàlisi, reflexió, debat, participació i proposta d'actuació en les matèries relacionades amb el procés de mort a Catalunya i ha de promoure la comunicació i l'intercanvi entre els operadors i els organismes i institucions implicats en aquesta matèria.
 
A més, haurà d’elaborar estudis específics del final de la vida en àmbits concrets o en grups de persones que, per la seva vulnerabilitat, requereixin exàmens particulars. La llista d’objectiu de l’Observatori es completa amb la divulgació de dades, estudis o informes d’interès; l’afavoriment de la investigació sobre les vivències en els processos de mort; i la sensibilització dels professionals de la salut i de l’àmbit social, i de la societat en general, sobre les etapes finals de la vida i el procés de morir dignament.
 
7 morts cada hora a Catalunya
 
Fa unes setmanes, en una jornada per presentar l’Observatori, el Departament de Salut va avançar algunes de les conclusions amb què parteix aquesta iniciativa.
 
Per exemple, cada hora moren 7 persones a Catalunya i més de la meitat de les defuncions s’esdevenen en centres hospitalaris, sobretot més homes que dones, les quals moren més en residències sociosanitàries. També destaca que homes i dones viuen un nombre d’anys semblant en bona salut (66,5 anys), però elles viuen més anys que els homes amb mala salut. De fet, l’esperança de vida de les dones a Catalunya és de 86,2 anys mentre que en els homes arriba als 80,7 anys.
 
Per últim, l’Observatori també destaca que en el 2018, la mitjana d’edat de defunció s’ha incrementat en un 2,9% respecte a la del 2007. A més, s’estima que aproximadament un 62% de les defuncions de la població adulta i un 67% de les pediàtriques són susceptibles de rebre atenció pal•liativa.
 

Altres notícies

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre, La Meva família és especial, d’ Anna Rayo. Barcelona : Edicions del Pirata, 2019

»L’Argonauta de Balaguer ha posat en marxa una campanya solidària per recollir fons per a l'Hospital Arnau de Vilanova. S'ha col·locat un expositor davant de la botiga i tothom que ho vulgui pot agafar un llibre i pagar-lo via telemàtica

»Balaguer celebra aquest dissabte el quart mercat setmanal amb parades exclusivament d'alimentació a la plaça del Mercadal

»La comunitat xinesa de Balaguer ha fet entrega aquest divendres a la Paeria de 1.950 mascaretes i 2.200 guants.

»La paeria de Balaguer ha publicat un vídeo on el paer en cap explica algunes de les actuacions que s'han dut a terme aquesta setmana i les que estan previstes.

»Un total de 40 usuaris de dos residències de Balaguer donen positiu de covid-19. Es tracta de 26 avis de la residència Comtes d'Urgell i 14 de la residència Santa Maria.

»La Xarxa de Voluntariats de Balaguer ha atès a dia d'avui una cinquantena de persones, sobretot gent gran, a qui estan subministrant aliments o també productes com butà o pelet

»Balaguer acollirà aquest divendres i dissabte 3 i 4 d'abril una donació de sang. Com a mesura excepcional, cal reservar hora abans d'anar-hi. A més, la Federació Catalana de Donants de Sang ha fet públic un vídeo d'agraïment per l'esforç i l'entrega.

»Les parròquies de Balaguer i comarca busquen solucions 'modernes', per oferir la tradicional benedicció i missa de Rams, aquest diumenge 5 d'abril. Retransmissions per internet o entrega de rams beneïts a domicili són les opcions. 

»L'empresa d'exhibició cinematogràfica lleidatana Circuit Urgellenc, que també gestiona el Cinema Balaguer, inicia la campanya solidària 'I love cine de poble' per fomentar la compra d'entrades anticipades durant el confinament. 

»Un web posa a l'abast de pagesos i ramaders un espai online per promoure la venda a domicili dels seus productes. Creat pel balaguerí Ivan Fustero, proposa un 'mercat virtual' i també mostra informació de 680 mercats de Catalunya

»La Paeria de Balaguer ja ha repartit més d'un miler de mascaretes i n'està confeccionant mil més a través de la Xarxa de Voluntariats. S'han fet arribar a les tres residències de la ciutat i també als treballadors de la paeria que fan serveis essencials.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt