Dimarts 24 de Setembre
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

03-09-2019

El Govern aprova la creació de l'Observatori de la Mort per analitzar com moren les persones a Catalunya

És una iniciativa pionera que també proposarà millores per ajudar a accedir a tractaments o serveis en aquesta etapa final de la vida
 
El Govern de la Generalitat ha aprovat avui la creació de l’Observatori de la Mort, una iniciativa pionera per recollir totes les dades relacionades amb el lloc i les circumstàncies en què moren les persones a Catalunya. L’objectiu de l’Observatori és poder extreure’n conclusions i fer propostes de millora sobre l’ajuda i l’accés a tractaments o serveis en aquesta etapa final de la vida.
 
La mesura està impulsada per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAS), a instàncies del Departament de Salut i del Parlament de Catalunya. Un dels seus objectius és fomentar que la societat actual acompanyi i respecti els desitjos de les persones en el seu final de vida amb dignitat. En aquest sentit, en l’etapa final de la vida, les persones necessiten una atenció integral, adequada a les seves necessitats. Actualment ens trobem en una societat molt diversa i amb una àmplia varietat de necessitats, voluntats, preferències i desitjos al final de la vida que hauran de ser respectats.
 
L'Observatori de la Mort ha de ser, també, un fòrum d'anàlisi, reflexió, debat, participació i proposta d'actuació en les matèries relacionades amb el procés de mort a Catalunya i ha de promoure la comunicació i l'intercanvi entre els operadors i els organismes i institucions implicats en aquesta matèria.
 
A més, haurà d’elaborar estudis específics del final de la vida en àmbits concrets o en grups de persones que, per la seva vulnerabilitat, requereixin exàmens particulars. La llista d’objectiu de l’Observatori es completa amb la divulgació de dades, estudis o informes d’interès; l’afavoriment de la investigació sobre les vivències en els processos de mort; i la sensibilització dels professionals de la salut i de l’àmbit social, i de la societat en general, sobre les etapes finals de la vida i el procés de morir dignament.
 
7 morts cada hora a Catalunya
 
Fa unes setmanes, en una jornada per presentar l’Observatori, el Departament de Salut va avançar algunes de les conclusions amb què parteix aquesta iniciativa.
 
Per exemple, cada hora moren 7 persones a Catalunya i més de la meitat de les defuncions s’esdevenen en centres hospitalaris, sobretot més homes que dones, les quals moren més en residències sociosanitàries. També destaca que homes i dones viuen un nombre d’anys semblant en bona salut (66,5 anys), però elles viuen més anys que els homes amb mala salut. De fet, l’esperança de vida de les dones a Catalunya és de 86,2 anys mentre que en els homes arriba als 80,7 anys.
 
Per últim, l’Observatori també destaca que en el 2018, la mitjana d’edat de defunció s’ha incrementat en un 2,9% respecte a la del 2007. A més, s’estima que aproximadament un 62% de les defuncions de la població adulta i un 67% de les pediàtriques són susceptibles de rebre atenció pal•liativa.
 

Altres notícies

»Balaguer repinta la zona blava del centre històric. La zona ha estat tancada a la circulació de vehicles, però ja s'ha obert a la circulació després que les tasques hagin anat molt més ràpid del previst.

»Dos veïns de Balaguer van ser condemnats ahir a multes de 111.219 euros i dos anys i un any de presó respectivament per conrear marihuana. La resolució arriba després d'un acord amb la Fiscalia per uns fets que es remunten a l'any 2015.

»Fins l'11 d'octubre la Biblioteca Margarida de Montferrat acull l'exposició 'Teresa Pàmies. Tot és en els llibres' en motiu del centenari del naixement de l'escriptora balaguerina Teresa Pàmies.

»L'ajuntament de Balaguer i el Consell Comarcal de la Noguera anuncien denúncies després que un grup de desconeguts arrenqués les pancartes en favor de la llibertat dels presos d'aquest dos equipaments el dissabte a la matinada.

»S'inicia la temporada de la piscina coberta de Balaguer després d'endarrerir-se una setmana en aparèixer alguns problemes d'oxidació en l'estructura en les obres de reparació de la coberta.

»El cantautor balaguerí Joan Blau presentarà el 28 de setembre a Barcelona el seu disc 'La Clau' amb un concert acústic a la sala New Fizz

»Uns desconeguts destrossen les lletres de NO CALLAREM que es trobaven en un balcó particular del Mercadal. La policia està investigant el cas.

»Centenars de persones han assistit aquest diumenge al matí a l'activitat 'El vermut et porta la moda' que s'ha fet a Balaguer, organitzat per l'Associació de Comerciants.

»L'Associació de Comerciants de Balaguer ha preparat per aquest diumenge la iniciativa anomenada 'El vermut et porta la moda'. Hi haurà una passarel·la de moda i degustacions de tapes i vermut amb música en directe.

»Balaguer acull aquest dissabte una trobada de regidors i regidores de joventut de Lleida. La trobada està organitzada per la Direcció General de Joventut i s’han donat a conèixer els recursos que la DGJ aporta al món local

»Josep Vallverdú 'Després de 50 anys, 'Rovelló' és una figura clàssica amb fidelitat d'avis, pares i fills'. L'escriptor balaguerí, que acaba de complir 96 anys, publicarà entre desembre i gener un nou llibre de poemes 'Pa de Forment'

»Aquest dissabte s'ha celebrat la cloenda de la 2a edició del Bibliotrivial, hereu del Rally de la Biblioteca, amb l'espectacle 'La màgia dels llibres' a càrrec de la Companyia MagiaDiver.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt