Divendres 22 de Novembre
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramJornada tècnica
'L'alimentació i el territori'

Cartell
Dijous 21 de novembre.


Concurs
Participa al concuts del fent ruta.


Ajuntament de BalaguerAltres notícies

01-10-2019

Les comarques de Lleida tanquen l'estiu 2019 amb un nou rècord històric pel que fa al nombre de visitants, que creix un 5 %, mentre que les pernoctacions es mantenen al mateix nivell de l'any passat

Les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida han tancat la temporada d’estiu per setè any consecutiu amb un rècord històric quant al nombre de viatgers i s’ha mantingut el mateix nombre de pernoctacions que l’estiu de l’any passat, considerat com el millor fins ara. Aquests resultats són encara provisionals en espera de les dades de l’INE del mes de setembre quant als establiments d’hoteleria, turisme rural, apartaments turístics i càmpings, i confirmaran les previsions fetes pel Patronat de Turisme a l’inici de la temporada d’estiu. Destaca enguany el bon comportament del sector d’hoteleria, amb un increment d’un 5,83 % respecte a l’estiu del 2018 en el nombre de viatgers i d’un 6 % en el de pernoctacions. També el turisme actiu ha tancat la campanya d’estiu de manera satisfactòria i es preveu complir les previsions d’aquest subsector per a aquesta temporada d’incrementar entre el 3 i el 5 % el nombre de serveis contractats amb relació a l’any 2018.
 
L’ocupació turística a la demarcació de Lleida durant els mesos de juny, juliol i agost en els diferents establiments dels sectors d’hoteleria, turisme rural, apartaments turístics i càmpings s’ha incrementat en un 5,00 % quant al nombre de viatgers, mentre que les pernoctacions se situen pràcticament al mateix nivell assolit l’estiu del 2018 amb un descens lleuger d’un 0,5 %. Cal recordar que l’any 2018, com també l’estiu del mateix any, ostenta el millor resultat de tots els temps del sector turístic de les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida.
 
La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha valorat de manera molt positiva els resultats registrats aquest estiu al conjunt de la demarcació i s’ha pronunciat sobre la necessitat de continuar treballant per augmentar l’arribada de turistes, tant d’àmbit estatal com també a escala internacional. Ha subratllat que “hem de generar iniciatives destinades a allargar més l’estada a les nostres contrades d’aquells turistes que ja han pres la decisió de venir a passar les seves vacances a les comarques lleidatanes”.
 
Es confirmen les previsions
 
Les dades d’aquest estiu encara provisionals de l’INE, pendents de tenir les dades de setembre, situen l’estiu del 2019 amb un nou rècord històric quant al nombre de viatgers i confirmen les previsions fetes pel Patronat de Turisme i pel mateix sector a l’inici de temporada. El Patronat de Turisme havia fet la previsió de poder repetir aquest estiu els bons resultats de l’any 2018 i consolidar d’aquesta manera els increments d’ocupació que estan registrant les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida des de l’estiu de l’any 2013.
 
Durant aquest estiu les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida han tingut un 5 % més de viatgers, els quals han fet una estada més curta respecte a l’any passat, motiu pel qual les pernoctacions no han mantingut el mateix nivell de creixement. Es calcula que durant aquest estiu les comarques de Lleida han rebut uns 645.000 turistes, que han fet al voltant d’1.750.000 pernoctacions en els establiments de turisme reglat i no reglat, al marge de les segones residències, que no estan quantificades i que també han gaudit de força activitat.
 
El sector d’hoteleria lidera els creixements aquest estiu
 
Malgrat que els resultats de l’oferta turística de les comarques de Lleida ofereixen en el seu conjunt un balanç positiu, cal subratllar que el sector d’hoteleria és el que manté per segon any consecutiu un creixement important durant el període d’estiu tant en el nombre de viatgers com en el de pernoctacions. El sector del càmping ha crescut en el nombre de viatgers, però no en el de les pernoctacions, i finalment el turisme rural i els apartaments turístics han retrocedit respecte a l’estiu de l’any passat tant pel que fa al nombre de viatgers com de pernoctacions.
 
El sector d’hoteleria ha registrat un increment d’un 5,83 % respecte a l’estiu del 2018 en el nombre de viatgers i d’un 6 % en el de pernoctacions, i amb relació al 2017 l’increment és d’un 9 %. Una dada força representativa ha estat l’increment d’un 7,50 % en el nombre de pernoctacions i d’un 9,69 % en el de viatgers durant el mes d’agost, un guarisme que resulta molt satisfactori si tenim en compte que es fa molt difícil mantenir creixements en aquests percentatges quan l’ocupació durant el mes d’agost ja és alta habitualment. En el mes de juny les pernoctacions es van incrementar un 13,80 % i al juliol, un 3,65 %. Tots aquests resultats han situat aquest estiu en xifres rècord el sector d’hoteleria de les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida, amb el seu millor resultat de la història tant en el nombre de viatgers com de pernoctacions.
 
Per la seva banda, el sector del càmping ha experimentat un creixement del 9 % pel que fa al nombre de viatgers, i en canvi les pernoctacions han baixat un 6 % respecte a l’estiu de l’any passat. Finalment, el turisme rural i els apartaments turístics han tingut un retrocés que oscil•la al voltant d’un 10 % en el nombre de viatgers i de pernoctacions.
 
El sector d’hoteleria i càmping disposen del major nombre de places turístiques a la demarcació. El sector d’hoteler compta amb 19.762   places i els càmpings amb 22.581. Per las seva banda, el turisme rural ofereix enguany 4.791 places i els apartaments turístics 674 places.
 
Creixement sostingut des de l’any 2013
 
El sector turístic de les comarques de Lleida manté des de l’any 2013 una tendència de creixement positiu. L’any 2018 va tancar amb un rècord històric quant al nombre de viatgers i de pernoctacions i amb un creixement del 0,27 % per sobre de l’any anterior. Mentre que el 2017 va tancar amb un increment d’un 6,4 %, el 2016 va cloure amb un augment del 12 % més de turistes i de pernoctacions que l’estiu del 2015, i aquest darrer, al seu torn, va ser millor que el 2014 amb un 4,37 % més de pernoctacions.
 
Els resultats provisionals d’aquest estiu mantenen una tendència similar a la que està experimentant el sector turístic en el conjunt de les comarques de Lleida al llarg dels 8 primers mesos d’aquest any 2019, i que es tradueix en un increment del gener a l’agost d’un 1,88 % més de viatgers, mentre que les pernoctacions baixen un 2,5 % amb relació al mateix període del 2018. Cal recordar que el sector turístic va tancar l’any 2018 amb el millor resultat de tots els temps amb un increment quant al nombre de pernoctacions del 4,5 % més que l’any 2017.
 
Creixement del turisme estranger
 
També el turisme estranger continua marcant enguany un creixement respecte a l’any 2018. Durant els mesos d’estiu el turisme internacional,  ha crescut un 10,2 % quant al nombre de viatgers i un 6,4 % pel que fa a les pernoctacions, segons les dades de l’INE corresponents als mesos de juny, juliol i agost. El turisme estranger ha representat un 18 % del nombre de visitants i el  16 % de les pernoctacions que s’han fet aquest estiu.
 
De gener a agost el balanç provisional també és força positiu amb relació a l’any 2018. Durant aquests primers 8 mesos de l’any el turisme estranger ha crescut un 5,23 % en el nombre de pernoctacions i un 2,27 % quant a la xifra de viatgers estrangers si es compara amb el mateix període de l’any passat. El turisme estranger va tancar el 2018 amb el millor registre de tots els temps.
 
El turisme actiu, amb un balanç positiu
 
També les activitats de turisme actiu han tingut un bon comportament aquest estiu, si bé caldrà esperar al final de la temporada, a meitat d’aquest mes d’octubre, per acabar de passar balanç. Responsables del sector han explicat que la campanya ha estat bona, tot i que amb un comportament una mica irregular, segons fonts del sector, ja que han tingut puntes de contractació de serveis molt alta alguns caps de setmana per sobre de les registrades el mateix període de l’any passat, mentre que en altres han estat per sota.
 
Malgrat aquest ritme irregular i un inici de campanya més fluix en la contractació de serveis a l’inici de la campanya a la primavera, el sector preveu poder assolir un increment entre el 3 i el 5 % respecte a l’any anterior, tal com s’havien fixat a l’inici de la temporada, de tal manera que també es complirien les previsions inicials.
 

Altres notícies

»Aquest divendres 22 de novembre el Departament d'Educació ha presentat el programa de comunicació oral Tenim la paraula! Al Consell Comarcal de la Noguera. El programa pretén contribuir a desenvolupar les competències orals de tot l'alumnat.

»Aquest cap de setmana gran estrena al Cinema Balaguer de la pel·lícula d'animació familiar 'FROZEN II'.

»L'Escola Municipal de Música de Balaguer celebra aquest dissabte Santa Cecília, patrona dels músics, amb un concert-vermut i ja prepara altres activitats com una col·laboració amb la Marató de TV3 i el Concert de Nadal.

»Balaguer se suma, un any més, al Gran Recapte d'aliments que té lloc aquest divendres i dissabte. Participen deu supermercats de la ciutat i més de 200 voluntaris. L'objectiu és recollir Oli, conserves i llet.

»Aquest dijous acaba el termini per participar en el procés del pressupost participatiu per decidir les propostes que l'equip de govern inclourà en els comptes del 2020. De moment més de 650 persones han votat algunes de les propostes.

»Una vintena de professionals relacionats amb l'alimentació i el territori, han participat en tres taules rodones aquest matí al CEI de Balaguer. La Jornada estava organitzada pel programa Agrografia de Ràdio Balaguer

»La Sala d'actes de la Paeria de Balaguer ha acollit aquest dijous la presentación del llibre 'Ovnis. Diccionario ufológico', del balaguerí Mario Acuña, un laboriós manual amb definicions, acrònims, terminologia utilitzada por ufòlegs.

»Aquest dijous al matí s'ha reunit novament el Col·lectiu Llibertat de Balaguer, en una trobada en que s'han sumat a la proposta d'Omnium Cultural per anar a autoinculpar-se al jutjat.

»El regidor de Junts per Balaguer al consistori balaguerí, Guifré Ricart, acusa l'equip de govern de dur a terme el procés del pressupost participatiu a correcuita i de no ser capaç d'informar i motivar la ciutadania perquè participi en la consulta

»L'Escola Vedruna Balaguer, com cada any, du a terme un seguit de campanyes per reforçar valors com la solidaritat, la dignitat, l'esforç, la generositat o la justícia, tan fonamentals en la formació integral de la personal

»El proper diumenge dia 1 de desembre el Centre Excursionista de Balaguer organitza una Caminada solidaria per recaptar diners per la Marató.

»L'ajuntament de Balaguer està duent a terme aquest dijous l'asfaltatge d'alguns camins i carrers molt deteriorats a la zona del secà. S'estan asfaltant part del Camí de la Vinya dels Frares i del Camí del firal al Parc del Reial.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt