Dissabte 30 de Maig
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

03-10-2019

El Banc d'Espanya alerta que vincular les pensions a l'IPC augmentarà la despesa en més d'un 3% del PIB el 2050. El supervisor pronostica que l'envelliment de la població suposi un cost extra d'entre el 7,6 i el 13,6% del PIB

Nou avís del Banc d'Espanya per a la sostenibilitat de les pensions. El director general d'Economia i Estadística de l'entitat, Oscar Arce, ha assegurat aquest dimecres que vincular les pensions a l'IPC augmentarà la despesa en un 2% del PIB el 2030 i en més d'un 3% el 2050. A més, també adverteix de l'augment de despesa relacionada amb l'envelliment de la població, especialment per la jubilació dels del 'baby boom'. Així, el Banc d'Espanya diu que l'augment de cost per l'evolució demogràfica seria d'entre el 5% i el 7,2% del PIB el 2035 i d'entre el 7,6% i el 13,6% el 2050. Segons l'entitat, encara que hi hagi un augment de la taxa d'ocupació, no serà suficient per compensar la pujada per l'envelliment de la gent i per això calen reformes profundes.
 
La despesa en pensions va augmentar del 7,4% del PIB l'any 2007 al 10,6% el 2018, després de la crisi, principalment perquè hi ha hagut menys gent treballant i perquè ha crescut la taxa de dependència i de pensions mitjanes.
 
Segons el Banc d'Espanya, la futura reforma de les pensions hauria de basar-se en una "sostenibilitat financera i social" i comptar amb "mecanismes automàtics que garanteixin l'equilibri financer del sistema".
 
El supervisor defensa la reforma de les pensions del 2013, que va suposar, diu, un "avenç molt important" a l'introduir el factor de sostenibilitat, que vinculava l'import inicial de les pensions de jubilació a l'evolució de l'esperança de vida. A més, també s'introduïa l'índex de revalorització del sistema de pensions, que establia que l'increment anual no podia ser inferior al 0,25% ni superior a la variació de l'IPC més un 0,5%.
 
L'any 2018, però, es va suspendre l'aplicació de l'IRP i les pensions mínimes i no contributives es van revaloritzar un 3% i la resta un 1,7% el 2018 i un 1,6% aquest any.
 
En aquest sentit, el Banc d'Espanya planteja fer "ajustos" a l'edat efectiva de jubilació, que situa en els 64 anys, i recorda que hi ha països europeus que ja la vinculen a l'esperança de vida.
 
En canvi, no es mostra massa partidari de suprimir el tipus màxim de cotització, perquè tot i que creu que ajudaria a recaptar més, pronostica que "podria afectar negativament la demanda de feina" i generaria despesa a posterior, quan aquests qui més han contribuït amb nous tipus també es jubilessin. Això només es podria solucionar mantenint el límit a la pensió màxima, però el Banc d'Espanya creu que perjudicaria al caràcter contributiu del sistema.
 

Altres notícies

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre, Les formes del verb anar, de ERPENBECK, Jenny. Editat per Angle, 2018

»Territori i Sostenibilitat impulsa un nou projecte per a la millora de la integració urbana de la línia de tren a Balaguer. Comportarà el desplaçament d'andanes i la implantació d'un sistema de tramvia, amb una inversió estimada en 10 MEUR

»La Biblioteca de Balaguer reactiva dilluns el servei de préstec amb cita prèvia. Es donaran cites cada 10 minuts i es farà entrega del material demanat pels usuaris a través d'una bossa i amb totes les mesures de seguretat

»La CUP presentarà en el proper ple municipal dues mocions, una perquè es creï una targeta moneder d'impacte social i una altra per fer el pressupost amb la participació de tots els grups municipals i el sectors d'àmbit social, econòmic i cultural

»Les llars d'infants municipals de Balaguer finalitzen aquest divendres el període de preinscripció de forma telemàtica i excepcionalment, demanant cita prèvia, el dilluns 1 de juny de forma presencial. 

»La Guàrdia Urbana de Balaguer intensifica els controls i revisarà la densitat de totes les terrasses. Des de la Paeria es demana prudència i responsabilitat als ciutadans. Durant l'última setmana s'han registrat 11 nous casos de Coronavirus a Balaguer.  

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre, L’esqueix de carn, de LANÇON, Philippe. Editat per Angle

»L'Escola Municipal de Gimnàstica Rítmica de Balaguer preveu obrir inscripcions la segona quinzena de juny. Aquesta setmana s'acabarà l'enquesta entre els alumnes del curs actual per poder fer la reserva de places. 

»La Paeria de Balaguer publicarà a finals de juny un llibret on s'inclouran totes les activitats d'estiu que se celebraran a Balaguer fins al mes de setembre

»La Paeria de Balaguer treballa en el disseny d'un Pla Estratègic Cultural per definir les línies mestres de com ha de ser la ciutat a nivell cultural els propers 15 anys.

»Creu Roja entrega un lot de berenar als infants amb seguiment, gràcies a Actel i Villart Logístic. L'entitat ho fa habitualment durant el curs escolar i gràcies a aquest donatius ho ha pogut realitzar ara de forma excepcional. 

»La Paeria de Balaguer dona resposta a la crisi ocupacional provocada per la COVID-19 i millora el servei de borsa de treball de l'Àrea d'Ocupació


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt