Dissabte 18 de Gener
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

08-10-2019

El Conseller Josep Bargalló anuncia que 'en tres anys tots els centres públics hauran de tenir integrada l'educació afectivo-sexual'. Es durà a terme des de P3 a 4t d'ESO i enguany alguns centres ja la duran a terme.

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha anunciat que “en tres anys tots els centres públics hauran de tenir integrada l’educació afectivo-sexual” i que “el 10 d'octubre farem la primera sessió de formació a formadors”. 
 
Ho ha dit aquesta tarda durant la seva compareixença en la Comissió d’Educació al Parlament, on ha fet un repàs de les principals dades i novetats del curs 2019-2020 i ha tractat sobre l’impuls de l’FP, la segregació escolar i els 10 reptes que cal abordar en el sistema educatiu. Bargalló també ha destacat la tendència en els darrers anys de l’increment de sol•licituds de places a favor de l’escola pública.
 
Pel que fa a la introducció de l’educació afectivo-sexual, és una de les novetats d’aquest curs i es durà a terme des de P3 a 4t d’ESO. A partir del mes de gener, els docents disposaran a l’espai web xtec.cat de materials treballats amb entitats que segueixen les 8 dimensions que proposa la UNESCO i que es treballen transversalment en cada etapa. “En tres anys, tots els centres hauran de tenir integrat en el seu projecte educatiu i en les seves programacions aquestes vuit dimensions que proposa la UNESCO respecte l'educació afectivo-sexual. Enguany, alguns centres ja començaran a fer-ho", ha declarat Bargalló.
 
Novetats del curs 2019-2020
 
Una altra de les novetats, ha exposat el titular d’Educació, és el nou programa “Tenim la paraula”, per millorar l’expressió oral de l’alumnat: “Hem fet una estratègia de millora de l’oralitat en tres llengües, que ha començat amb una prova pilot en les proves de 4t d’ESO amb una mostra de 50 centres. El resultat és que l’oralitat no és tan fluixa com creiem però ho és”. A través del programa, el Departament també incrementarà les activitats orals acadèmiques i escolars, i formarà al professorat. A més a més, Educació oferirà 9.000 places en estades d’immersió en llengua anglesa per a alumnes d’ESO de centres d’alta complexitat i incrementarà un 20% de l’oferta de llengües estrangeres en horari escolar.
 
Josep Bargalló ha explicat que un total de 121 centres han sol•licitat formar part del programa d’innovació pedagògica de Pràctiques del Màster Universitari de Formació del Professorat d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, Formació Professional i Ensenyament d’Idiomes en Centres Educatius i “ara estem analitzant quina seixantena acabaran fent de centres formadors”. Ha aclarit que “hem proposat que, enlloc de què cada alumne universitari anés a fer les pràctiques al centre que volgués, aquells centres que volguessin rebre alumnes formadors de secundària ho demanessin per garantir la qualitat de formació de l’alumnat i que no interrompessin el funcionament ordinari del centres”.
 
Impuls de l’FP
 
El Departament ha incrementat l’oferta en Formació Professional, segons ha exposat el conseller, s’han incrementat 55 grups nous en FP -22 cicles de grau mitjà i 33 de grau superior- i 51 en altres ensenyaments professionalitzadors. En FP dual, ha remarcat que “ens estem apropant al 30% d'alumnes de 2n curs que recomana la Unió Europea: un 12% el curs 2017-2018, un 19% el 2018-2019 i un 21% el 2019-2020. Anem bé però si fem una millor oferta, anirem millor”.
 
Pel que fa a l’FP Integral, Bargalló ha explicat la “col•laboració que s’està realitzant amb el Departament de Treball, Afers Socials i Família” en aquest àmbit. En primer lloc, el Pla pilot d’oferta formativa compartida que s’està duent a terme a les comarques de l'Alt Empordà, la Garrotxa, La Selva i la Ribera d'Ebre. En segon lloc, el Pla pilot d’acreditació de la formació adquirida per la via laboral, una oferta conjunta d’acreditació de competències professionals i unitats formatives dels cicles formatius. I, en darrer lloc, la implementació del Centre de Recerca i Innovació de Tarragona (CRIT), amb la participació de diferents centres púbics d’FP de Tarragona.
 
Sobre el pacte contra la segregació escolar, el conseller d’Educació ha subratllat que el Departament segueix donant compliment al pacte impulsat pel Síndic de Greuges. Ha explicat que s’hi està treballant a través del nou Decret de Concerts: “Al voltant d’aquest decret, hi ha una comissió que està estudiant el cost de la plaça escolar, de la qual enguany en tindrem ja els primers resultats. Volem que el cost de la plaça escolar estigui adequada al territori”. I també a través d’un nou Decret d’Admissions “per garantir una distribució equitativa de l’alumnat i, per tant, també situar el municipi com a centre de decisió de la planificació, de l’adscripció dels criteris genèrics i també de la realitat”.
 
L’escola del 2030
 
El titular d’Educació també s’ha referit a la Conferència “L’escola del 2030. 10 reptes per al futur de l’educació” que va oferir a l’Associació de Mestres Rosa Sensat el 19 de setembre, on va exposar “10 reptes sobre el futur de l’educació, que volem posar damunt de la taula per fer un debat social, comunitari i polític”. El conseller durant la seva intervenció ha fet un repàs dels 10 eixos. D’aquests 10 reptes, Educació vol resoldre 3 debats en el marc de la present legislatura: els horaris i el calendari educatiu, la reforma de l’educació postobligatòria i la formació i l’itinerari professional del professorat.
 
Durant l’exposició dels eixos, ha destacat que “el currículum és excessivament rígid, que es basa en la divisió de curs-edat i que no ajuda en la personalització el procés d'aprenentatge. Aquesta rigidesa afecta l’alumnat de diferent tipologia. Una no rigidesa ens permetria que aquest alumne estigués en l’èxit". Un altre exemple que ha tractat són les proves d’accés a la universitat: “Tenim unes proves que tenen 50 anys, que són memorístiques i que no són competencials. I tenim un batxillerat dirigit bàsicament a aquesta selectivitat. No podem amagar més el cap sota l'ala. No podem permetre bàsicament un batxillerat dirigit a la selectivitat".
 
Dades d’inici de curs
 
Josep Bargalló ha destacat que aquest curs hi ha menys alumnes: “A grans xifres, hi ha 10.000 alumnes menys a infantil i primària i 7.000 més a secundària, tot i que la matricula viva acabarà modificant aquestes xifres”. Sobre l’oferta de P3 i 1r d’ESO, el conseller ha explicat que aquest inici de curs a l’escola pública hi ha 48 grups menys de P3 amb 415 alumnes menys, i 13 grups menys a la concertada amb 751 alumnes menys: “Es dona per tant aquesta tendència sostinguda dels darrers anys d’una disminució més forta en la concertada i d’una petició de places més gran a la pública”. El mateix passa a 1r d’ESO, on hi ha  40 grups nous i 650 alumnes més a la pública, i el mateix número de grups a la concertada amb 261 alumnes més.
 
Bargalló ha explicat que aquesta preinscripció, hi ha hagut 62 sol•licituds de P3 que han demanat en primera opció un centre públic i que han estat assignades a un centre concertat. D’aquestes 62, 43 sol•licituds van ser readscrites en un centre públic, 9 no s’han matriculat enlloc i només 10 s’han hagut de matricular en un centre concertat -3 a Granollers, 2 a Martorell i un Barcelona-, i en la seva majoria, tots aquests casos, amb l’acord de els famílies. Part de la “problemàtica”, ha assegurat el conseller, “és per la realitat de l’oferta en alguna zona metropolitana i part té a veure amb què majoritàriament eren famílies que havien demanat un únic centre. El fet que demanin un únic centre dificulta molt la reassignació a un segon centre. Si haguessin posat un segon centre, ja haguessin estat assignats en un segon centre en la majoria dels casos”.
 
Increment de professorat
 
Bargalló ha manifestat també que “tot i comptar amb 3.000 alumnes menys, hi ha un augment de 723 professionals”. D'aquests, 670 són mestres i professors i 53 són personal d'atenció educativa. “Estem començant a adonar-nos que lo important no és l’espai, perquè no hi ha un mateix grup sempre en un mateix espai físic. Per tant, el fet d’analitzar el nombre d’alumnes per aula és bastant fictici, és més real analitzar el nombre d’alumnes per professor”, ha declarat el conseller.
 
Així mateix, ha manifestat que “és cert que tenim menys alumnes, però que en tenim més de secundària, que fa que haguem de contractar més professorat de secundària”. Ha recordat que hi ha la nova convocatòria d’oposicions amb 3.155 places, que la borsa d’interins es mantindrà oberta tot el curs i que s’han incrementat els llocs específics amb perfil professional: 6.989 docents, que suposa un 12,6% més que el curs anterior.
 
El titular d’Educació s’ha referit als nous 25 centres han iniciat les seves activitats reconvertits en institut escola, que representen una oferta educativa d’entre 9.000 i 10.000 alumnes de primària i d’uns 1.200 de secundària (només 1r d’ESO). Ha dit que han “permès avançar en la implementació de propostes lògiques d’horari conjuntes: 9 centres ofereixen activitats lectives 4 o 5 tardes, 13 centres fan 2-3 tardes lectives a la setmana i 3 centres, horari compactat”.
 
Altres qüestions a les que ha fet referència el conseller durant la seva compareixença han estat la creació de 8 nous centres de secundària i “les 413 actuacions en centres públics amb un pressupost de més de 67 milions d'euros, que totes han acabat en el termini previst”. També ha remarcat que  “estem amb 63 nous centres formalment en construcció, construint o començant a  construir o amb els tràmits fets per construir”.
 
Pel que fa a l’evolució dels mòduls prefabricats, on ha explicat que aquest curs la previsió és que n’hi hagin 1.013 d’instal•lats i que hi ha 96 centres totalment en mòduls, ha remarcat que “les xifres són estables” i que “tenim un pla d’erradicació de mòduls”. “Es necessitem més mòduls per donar resposta a  l’increment d’escolarització a l’escola pública”, ha refermat el conseller.
 

Altres notícies

»Pau Figueres Quartet ha ofert aquest divendres dins del cicle 'A escena' del Teatre De Balaguer, un concert amb una barreja d'arrels flamenques amb música moderna.

»Aquest divendres s'ha presentat a la Biblioteca Margarida de Montferrat la el llibre 'Kiny & Pump: Il·luminen carrers!' a càrrec de la balaguerina Edurne López

»L'ajuntament de Balaguer continua amb les obres de millora de la vorera del carrer Noguera Pallaresa de Balaguer. Després del tram comprés entre els carrers Cadí i Urgell, ara està millorant un tram entre el carrer Cadí i Sant Crist.

»Aquest divendres al Teatre municipal de Balaguer Pau Figueres Quartet oferirà un concert dins del cicle 'A escena'. Es presentarà el seu últim disc 'Nada nuevo bajo el sol', que barreja arrels flamenques amb música moderna.

»Aquest dissabte tindrà lloc a Reus l'acte de cloenda de Reus 2019 Ciutat del Bàsquet Català i traspàs del títol a la ciutat de Balaguer, que l'ostentarà durant tot l'any 2020. Hi assistirà una representació institucional de Balaguer.

»Balaguer celebra Sant Antoni Abat amb els tradicionals Tres Tombs a la plaça del Mercadal i la participació de 102 tractors i 6 carrosses. Tot seguit s'ha fet un dinar de germanor i ball al pavelló Molí de l'Esquerrà

»Aquest divendres dia 17 es farà a la Biblioteca Margarida de Montferrat la presentació del llibre i taller 'Kiny & Pump: Il·luminen carrers!' a càrrec d'Edurne López

»Nova edició a Balaguer del programa ‘De la mà: Acompanyament a la Gent Gran'

»El Cinema Balaguer projectarà aquest cap de setmana la pel·lícula '1917' amb 10 nominacions als premis Òscar!!!Bèl.lica. Drama.

»Aquest divendres a les 6 de la tarda al Casal Lapallavacara xerrada 'Diagnòstic, migranya. Busquem solucions?'

»Balaguer farà públic els propers dies un esborrany de la nova ordenança reguladora del mercat setmanal. Ho farà abans de portar-la a aprovació provisional en un ple municipal perquè els afectats hi puguin dir la seva

»El proper dijous 23 de gener alumnes de l'INS Ciutat de Balaguer presentaran a Lleida la seva experiència de cooperativisme. Més de 2000 persones participen a les activitats organitzades per Ponent Coopera durant el 2019.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt