Divendres 28 de Febrer
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

05-11-2019

11.000 científics d'arreu del món alerten 'de forma clara i inequívoca' que la Terra 'afronta una emergència climàtica'. Plantegen sis mesures per combatre el fenomen, entre les quals una reducció de la població mundial

11.000 científics d'arreu del món han alertat "de forma clara i inequívoca" que la Terra "afronta una emergència climàtica". Ho han fet a través d'un manifest que signen de manera conjunta i que publica aquest dimarts la revista 'Bioscience'. El text va acompanyat de dades recopilades durant els últims 40 anys que, segons indiquen, deixen constància de la urgència del problema. Per això proposen sis mesures per combatre de manera decidida el problema. Algunes ja conegudes, com una reducció dels combustibles fòssils o de la dieta basada en productes carnis, però d'altres que poden ser controvertides, com una reducció de la població mundial que, alerten, creix a ritme de 80 milions de persones anuals.
 
Els 11.000 científics consideren que la discussió a l'entorn de la temperatura de la superfície terrestre és "una mesura inadequada" per "capturar l'empremta de l'activitat humana i els perills reals que comporta l'escalfament global".
 
Per això opinen que polítics i opinió pública necessiten "urgentment" accedir a un seguit d'indicadors que mostrin els efectes de l'activitat humana en les emissions de gasos d'efecte hivernacle i els consegüents impactes en el clima, el medi ambient i la societat.
 
Els científics aporten indicadors "clars, entenedors, recollits sistemàticament durant almenys els últims cinc anys i actualitzats almenys anualment" i proposen canvis dràstics en temes clau que influeixen en l'empremta ecològica.
 
Per exemple, alerten que la població mundial creix a ritme de 80 milions de persones anuals. "La població mundial s'ha d'estabilitzar, i, idealment, reduir gradualment, emmarcada en un escenari que asseguri la integritat social", consideren.
 
A banda, opinen que el món "ha d'implementar ràpidament pràctiques massives d'eficiència energètica i conservació" i ha de "reemplaçar" els combustibles fòssils per energies renovables baixes en carbó, així com altres "fonts més netes d'energia si són segures per a la població". I afegeixen: "Hauríem de deixar sota terra els estocs que queden de combustibles fòssils".
 
També insten a "reduir ràpidament" les emissions de contaminants com el metà o els hidrofluorocarburs. Fer això podria "reduir potencialment la tendència d'escalfament a curt termini en més d'un 50% durant les pròximes dècades".
 
A més, conviden a "protegir i restaurar" els ecosistemes de la Terra, que contribueixen a regularitzar les emissions de CO2, i a variar la dieta alimentària cap a una basada majoritàriament en els vegetals, amb l'objectiu de reduir el consum de productes animals, especialment de remugants. Això "pot millorar la salut humana" i reduir "de manera significativa" les emissions de gasos d'efecte hivernacle.
 
Finalment, el grup de científics que signa el manifest també alerta del model econòmic, subratllant que l'extracció "excessiva" de materials i la sobreexplotació dels ecosistemes que comporta el creixement econòmic s'han de reduir "ràpidament" per mantenir a llarg termini la sostenibilitat de la biosfera.
 

Altres notícies

»Aquest proper diumenge, 1 de març, es fa la presentació del nou 'Espai dels Jueus Medievals de Balaguer' al Museu de la Noguera. L'espai complementarà i tancarà el discurs de l'exposició permanent.

»El ple de l'ajuntament de Balaguer aprova el Projecte bàsic i d'execució per destinar a alberg l'edifici antic del Molí de l'Esquerrà. El punt es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups excepte el PSC que es va abstenir

»En el marc de Fira Q d'enguany, la Paeria de Balaguer, l'Associació de Comerciants de Balaguer 2021 i l'Associació Gastrobar, han organitzat el concurs Dolç de Balaguer. L'objectiu és escollir un dolç típic de la ciutat perquè esdevingui marca gastronòmic

» Xerrada sobre el voluntariat ambiental a Costa Rica organitzada per Grup Natura aquest divendres

»El ple de l'ajuntament de Balaguer d'aquest dijous porta a aprovació inicial el Projecte bàsic i d'execució d'adequació de l'edifici antic del Molí de l'Esquerrà com a establiment destinat a alberg juvenil.

»L'escola La Noguera ha celebrat aquest dijous el seu VII Certamen intern de lectura en veu alta al Teatre Municipal. Es tracta d'un exercici per seleccionar els alumnes que participaran als Quarts de final del Certamen nacional el 24 de març.

»Del 2 al 6 de març es farà 'La plantada de l'arbre a Les Franqueses' a càrrec dels Centres Educatius

»La creativitat, nexe comú dels actes del Dia Internacional de les Dones a Balaguer. El programa d'activitats inclou la creació d'un mural, l'actuació de Krregades de Romanços, un vermut popular i l'exposició Artistes catalanes del dibuix i la pintura

»El Cinema Balaguer projectarà ' LA HIJA DE UN LADRÓN' aquest divendres 28 de febrer dins del Cicle Gaudí de Cinema Català.

»La Fiscalia demana quatre anys i mig de presó, i 300 euros de multa, per dos persones, veïnes de Balaguer, acusades d'un delicte contra la salut pública, en vendre droga.

»L'Encontats de Balaguer arriba a la seva 5a edició i estarà apadrinat per Pilarín Bayés. Els propers dies 17, 18 i 19 d'abril se celebrarà a Balaguer.

»Martí Gironell i Pep Poblet han ofert aquest dimecres a Balaguer 'Més enllà de la força d'un destí', la darrera de les propostes del Biblioteques amb DO amb una degustació de vins del celler Jean Leon


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt