Diumenge 09 d'Agost
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

13-11-2019

El Consorci per a la Normalització Lingüística celebra 30 anys amb 1,9 milions d'alumnes, 83.565 cursos i 137.000 parelles lingüístiques. La consellera Vilallonga posa en valor 'el compromís i el treball conjunt per la llengua pròpia del país'

El Consorci per a la Normalització Lingüística ha celebrat aquesta tarda el seu 30è aniversari amb un acte al Teatre Nacional de Catalunya, amb presència de la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, acompanyada de la presidenta del Consorci i directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa.
 
En la seva intervenció d’obertura de l’acte, Vilallonga ha destacat que “som aquí per posar en valor el compromís, la tasca i l’aliança construïda i compartida entre la Generalitat i els ajuntaments, consells comarcals i diputacions, els professionals, l’alumnat, centres educatius, empreses i entitats locals. En definitiva, la societat catalana”. I ha afegit: “És un honor i una responsabilitat inventariar aquests 30 anys de treball conjunt per incorporar el màxim de gent possible a la llengua pròpia del país, una llengua que ha de ser vehicle de comunicació i cohesió social”.
 
Per la seva banda, Ester Franquesa ha destacat que “sense el Consorci el país seria diferent. Veure el camí recorregut pel Consorci il•lusiona i fa respecte. Mereix reconeixement per l’esforç ingent, quotidià i constant de cercar les millors condicions per a la llengua, amb la complicitat d’entitats, establiments i empreses d'àmbit local i comarcal que dibuixen un cercle on la llengua és ben rebuda per ser-hi usada i apresa”.
 
30 anys de Política Lingüística al servei del país
 
Creat el 1989 per la Generalitat de Catalunya, 19 ajuntaments i la Diputació de Girona, el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) ha ensenyat català a 1.900.000 persones que han passat pels 83.565 cursos organitzats arreu del territori. També ha format 137.000 parelles lingüístiques del programa Voluntariat per la llengua i ha participat en l’extensió territorial de programes com “Català i Empresa. Ja estàs al dia?” o l’”I tu, jugues en català?”, sempre treballant en xarxa al territori, amb la col•laboració de més de 880 entitats i 4.170 establiments comercials adherits.
 
L’objectiu central del CPNL és facilitar a la població adulta l’accés al coneixement del català i afavorir-ne l’ús. Sempre amb la voluntat d’incorporar nous parlants i alhora promoure la cohesió social, ha esdevingut una institució clau en l’acolliment lingüístic dels ciutadans nouvinguts, que actualment són un 72 % de l’alumnat.  La celebració dels 30 anys coincideix amb l’aplicació plena dels nous estatuts de l’organisme, que han servit per donar-hi un nou impuls.
 
L’acció del Consorci és un model d’èxit creixent, que el 2018 va comptar amb més de 3.700 cursos i més de 80.000 inscripcions per tot Catalunya i que el primer semestre del 2019 han millorat significativament. Actualment formen el Consorci, junt amb la Generalitat, 135 administracions públiques entre ajuntaments, consells comarcals i Diputacions a 146 punts d’atenció organitzats en 22 centres de normalització lingüística. Hi presten servei 744 professionals, entre directius, tècnics de dinamització, assessorament i ensenyament i personal administratiu.
 
El treball en xarxa, la complicitat i el compromís dels diferents ens que en formen part, així com també d’institucions privades, han fet del CPNL un agent clau per a la vertebració i la cohesió social del país.
 
 
 
Les persones, al centre de la celebració
 
L’acte de celebració respon a la voluntat d’explicitar formalment i donar visibilitat al treball que es porta a terme als centres, gràcies als professionals, les entitats, els establiments i totes les persones que hi han contribuït. Ha tingut com a protagonistes alumnes dels cursos de català i participants al Voluntariat per la llengua procedents de Romania, la Xina, Rússia, Ucraïna, Albània, Costa Rica, Veneçuela, l’Uruguai, el Senegal i el Marroc. La seva participació simbolitza el reconeixement a tots els aprenents de llengua catalana que, al llarg d’aquests 30 anys, s’han format al Consorci.
 
L’acte ha comptat amb un espectacle que combinava humor i rigor informatiu, de la mà de l’actriu Emma Vilarasau i de l’actor Quimet Pla, que han conduït una hora de vivències i emocions amb la direcció de Josep Maria Mestres i guió de Guillem-Jordi Graells. També hi han participat Lídia Pujol, que ha interpretat “He mirat aquesta terra”, el poema de Salvador Espriu musicat per Raimon, i “Hi ha gent”, amb lletra de Joan Vergés i música de Toti Soler.
 
Halldor Mar, el cantatautor islandès de Katalonski, ha interpretat la cançó El català és futur, estrenada aquest estiu expressament per celebrar l’aniversari del Consorci. Un ritme optimista, que destaca el paper fonamental de la llengua en la cohesió social del país en termes esperançadors de futur.
 

Altres notícies

»Balaguer ha celebrat la tradicional Festa dels Anissets de Sant Domènec. Enguany sense missa i amb un concert de sardanes.

»Balaguer recupera les activitats previstes per la setmana vinent, música, monòlegs, zumba i cinema a la fresca, després que les dades del Procicat es mostrin estables. Així i tot la paeria crida a no abaixar la guàrdia. 

»Finalitza el 26è Mercat de les Rebaixes d'estiu de Balaguer amb la satisfacció dels comerciants tot i que l'afluència de clients no ha estat com la d'altres edicions. Tots ells, però, han estat molt respectuosos amb les normes de seguretat.

»El paer en cap de Balaguer considera la proposta de transferir a l'Estat el superàvit dels ajuntaments una barbaritat i un atac a l'autonomia municipal. Quim Torra anuncia un recurs d'inconstitucionalitat.

»Continuen les tasques de neteja del camí de Balaguer a les Franqueses pel bosc de Ribera. Els treballs es fan en el marc del camp de treball 'Bultra'20' al qual participen 12 joves d'arreu de Catalunya.

»Finalitza el projecte JoVa a Balaguer amb el reconeixement als joves participants que han netejat els  grafits que hi ha als murs del marge esquerra del riu Segre propers a la passarel·la de l'avinguda Pere III.

»L'Associació de Comerciants de Balaguer ACB ha celebrat aquest divendres la 26a edició del Mercat de les Rebaixes. S'està fent aquest matí al Passeig de l'Estació. 

»La Paeria de Balaguer no descarta una línia d'ajudes socials per a les persones amb necessitats a causa de la pandèmia del coronavirus sempre que 'el volum de gent que se'n pugui beneficiar sigui suficientment important'

»El grup municipal de Junts per Balaguer acusa l'equip de govern de no fer un bon control de la despesa i haver d'apujar impostos i anar a crèdit per tirar projectes endavant.

»A partir d'aquest dijous ja es poden demanar les ajudes del Pla de Suport aprovat per la Paeria per reactivar els sectors econòmics més castigats per la pandèmia del coronavirus.

»L'àrea de Medi Ambient de la paeria ha procedit a la retirada dels nius de cigonya de les torres d'il·luminació del camp de futbol de Balaguer. S'han retirat per motius de seguretat i un cop acabada l'època d'aniament.

»El grup del PSC a la Paeria de Balaguer reclama un pla de suport per a les famílies amb necessitats a causa de la pandèmia, algunes de les quals tenen membres a l'atur o estan en un ERTO.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt