Dijous 02 de Juliol
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

16-11-2019

28 doctorands de la UdL es queden sense contracte després d'esgotar el tercer any tot i no haver finalitzat la tesi. Doctorands en Lluita reclama que s'apliqui l'ampliació fins a un quart any prevista en el Reial Decret aprovat al març per l'Estat

28 doctorands de la Universitat de Lleida (UdL) s'han quedat sense contracte laboral aquest divendres, després d'haver esgotat el tercer any pel qual havien estat contractats per la universitat lleidatana malgrat no haver finalitzat encara la seva tesi. D'aquesta manera, es veuran obligats a continuar els seus projectes d'investigació cobrant de l'atur. Així ho ha denunciat aquest divendres Doctorands en Lluita UdL, amb una concentració davant de l'edifici del Rectorat, que ha aplegat una desena de persones. Des d'aquest col•lectiu defensen que aquestes persones "tenen dret a un quart any per acabar la tesi", tal com preveu el Reial Decret 103/2019 aprovat per l'Estat al març. Per això, exigeixen que "es compleixi la llei" i critiquen que Govern i universitats "es passin la pilota" alhora d'atendre aquesta reivindicació.
 
El col•lectiu Doctorands en Lluita UdL denuncia que "no s'estan complint que part de les reivindicacions previstes al Reial Decret 103/2019 d'1 de març, pel qual es va aprovar l'Estatut del personal investigador predoctoral en formació (EPIF)". En concret, l'ampliació a un quart any dels contractes, que a Catalunya només s'ha compromès a aplicar la UAB, segons ha explicat Lara Nogueras, representant del col•lectiu.
 
Lamenten que "des de la UdL se'ls digui que estan a expenses del que decideixi la Generalitat", mentre, "des del Govern sostenen que les universitats tenen competències per gastar el pressupost de què disposen per allò que considerin oportú", segons Nogueras. "Es passen la pilota dels uns als altres i ningú ens dona una solució" per no aportar més finançament, ha remarcat.
 
En aquest sentit, un grup de doctorands ha passat la nit a l'Agència de Gestió d'Ajuts d'Universitat i Recerca (AGAUR), a Barcelona, per denunciar el que consideren un incompliment de la legislació vigent en matèria de drets laborals dels treballadors docents i investigadors de les universitats catalanes. Una quarantena de persones, incloent membres del sindicat CGT, van ocupar dijous a la tarda la seu de l'AGAUR per reclamar un interlocutor que realment tingui competències per millorar la seva situació, després de reunir-se amb una persona de l'administració, diuen, que no tenia cap poder de decisió.
 
Cal recordar que la Universitat de Lleida va acordar aplicar al personal contractat predoctoral l'increment retributiu previst al Reial Decret 103/2019, que estableix per al personal contractat predoctoral una retribució bruta anual mínima de 16.127,59 euros els dos primers anys de contracte. La universitat lleidatana va acordar assumir aquesta despesa, que ascendeix a 201.600 euros anuals, a càrrec del propi pressupost. Pel que fa a l'ampliació dels contractes dels doctorands de tres a quatre anys, la UdL segueix mantenint que resta a l'espera que la Generalitat es pronunciï sobre aquest tema per al conjunt de les universitats catalanes.
 
La UdL remarca que els contractes són per tres anys i emplaça el Govern a estudiar la possibilitat d'ampliar-los a quatre
 
En aquest sentit, el coordinador de Comunicació, Difusió i Premsa de la UdL, Estanis Fons, ha assenyalat que "la UdL segueix l'esquema dels ajuts predoctorals de la Generalitat i que preveu contractes laborals de tres anys per fer la tesi" i, a més, "la signatura del contracte ja preveu en una clàusula que són tres anys inajornables", i "les persones que l'han signat, ho saben". A la vegada, ha remarcat que "aquest tipus d'ajuts van lligats a una previsió pressupostària, tant pel que fa als ajuts propis de la UdL, com als de la Generalitat per a formació d'investigadors que gestiona l'AGAUR, els quals preveuen i financen tres anys".
 
Tot i això, Fons ha dit que la UdL és conscient d'aquesta reivindicació dels doctorands d'ampliar-lo a quatre anys, prevista en la regulació aprovada pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats per "aquells casos en què fos possible ampliar el contracte a un quart any".
 
El coordinador de Comunicació, Difusió i Premsa ha defensat que "la UdL no farà una acció unilateral, sinó que si es vol canviar el model ha de ser una decisió del sistema català d'universitats". Per tant, la Universitat de Lleida "resta a l'expectativa del que es decideixi en el marc del sistema i, sobretot, el que posi damunt la taula la Generalitat al respecte". Segons la UdL, són 21 els doctorands al quals se'ls ha esgotat el contracte de tres anys, mentre la resta dels quals parla Doctorands en Lluita dependrien de centres de recerca vinculats amb la UdL.
 

Altres notícies

»Balaguer serà aquest dissabte seu del festival 'Cultura al carrer', organitzat per Òmnium Cultural des de l'organització volen que aquest festival suposi una constatació de la voluntat popular de continuar consumint cultura

»Swing Noguera participarà aquest dissabte 4 de juliol a la festa del comerç de Balaguer amb una ballada de jazz steps. 

»La marca de cervesa artesana La balaguerina i la Finca Divina Pastora de Balaguer impulsen el festival Proximitart, un festival d'artistes de proximitat.

»Aquest mes de juliol torna l'activitat 'A l'estiu l'or el busquem al riu', en que tots els dimecres d'11 a 13h i dissabtes de 18 a 20h el Centre d'Interpretació de l'Or del Segre baixa al riu per fer els seus tallers de recerca.

»L'ajuntament de Balaguer canviarà el sistema de calefacció de l'edifici consistorial de Gasoil a Gas Natural, després que els episodis de pluges del 2018 provoquessin danys importants al dipòsit ubicat al soterrani de l'edifici. 

»L'AECC Lleida organitza les primeres sortides amb pacients de càncer després del confinament. Aquestes sortides s'han engegat a Balaguer Mollerussa, Tàrrega, Tremp i Lleida.

»Junts per Balaguer demana a l'equip de govern que inclogui en el pressupost d'aquest 2020 una partida per, si és necessari, habilitar una segona convocatòria del pla de suport als sectors econòmics més castigats per la pandèmia

»FACULA BOOKINGS, empresa dedicada a l'organització d'esdeveniments i promoció d'artistes, nou membre CEI Balaguer. 

»L’escola de música de Balaguer ha publicat aquest dimecres el vídeo-clip de la cançó ‘Som música’

»La Paeria de Balaguer posa en marxa una consulta pública prèvia per a la confecció d'un reglament que regularà el Registre d'entitats que vol crear el govern municipal

»L'Associació de Veïns del Centre Històric de Balaguer organitza una any més la Festa dels Fanalets, la cantada d'havaneres o la Festa dels Anisets entre altres. Enguany no es faran el Taller de Sardanes i la revetlla de Sant Salvador.

»Ingressa a presó després de ser detingut per robatoris a Balaguer en dues ocasions el mateix dia. L'home va robar en una torre, després d'intentar-ho en una altra i haver estat arrestat hores abans per forçar un cotxe


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt