Diumenge 05 de Juliol
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a InstagramLes ˙ltimes notÝcies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

19-11-2019

Un miler de metges de famÝlia i d'infermeres d'atenciˇ primÓria podran fer part de la jornada per teletreball. Milloren els temps d'atenciˇ per˛ no l'accessibilitat un any desprÚs de la vaga de quatre dies, segons el director gerent de l'ICS.

Un miler de metges de família i de professionals d'infermeria d'atenció primària podran fer una part de la jornada laboral fora del centre de salut. El director gerent de l'Institut Català de la Salut (ICS), Josep Maria Argimon, ha anunciat aquest dimarts una inversió de 600.000 euros per passar dels 125 professionals que han participat en una prova pilot de teletreball a 1.000 abans de l'estiu, que representen aproximadament un 10% del personal. Quan fa prop d'un any de la vaga de facultatius als CAPs que es va allargar quatre dies i que va acabar amb un acord entre el Govern i el sindicat Metges de Catalunya per millorar la qualitat assistencial i les condicions laborals, Argimon assegura que han augmentat els temps d'atenció els pacients però reconeix que, en canvi, "pràcticament no" ha millorat l'accessibilitat a les consultes. 
 
L'ICS també vol reduir la càrrega burocràtica dels metges i limitar al màxim aquelles tasques que no tenen a veure amb l'assistència, com per exemple haver de fer certificats per justificar absències escolars o certificats de fe de vida per a l'Institut de Seguretat Social (INSS).
 
 
Amb la possibilitat que 1.000 metges puguin fer una part de la jornada per teletreball, l'ICS vol afavorir la flexibilitat dins la consulta i la conciliació laboral i personal i promoure noves fórmules d'atenció. Aquesta part de teletreball correspondria, previ acord amb l'equip, amb el terç de jornada en què els metges no atenen pacients i que es reserva per a tasques anomenades d'endreça de consulta -gestió de plans de mediació, redacció d'informes mèdics, valoració de proves diagnòstiques, seguiment de baixes laborals, entre altres- i a la formació. A més, podrien entrar en aquesta part de teletreball les consultes virtuals, que l'ICS també vol potenciar.
 
La prova pilot amb 125 professionals que s'ha dut a terme ha tingut uns índexs de satisfacció elevats -els participants li posen un 8,4 i un 80% recomanen l'experiència- i un impacte assistencial positiu, ha assenyalat Argimon. En una trobada aquest dimarts amb els equips directius dels 288 equips d'atenció primària gestionats per l'ICS, el director gerent de l'organització els ha anunciat aquesta proposta, que s'ha de fer efectiva abans de l'estiu.
 
Pel que fa a les consultes telemàtiques, les anomenades eConsultes, estudis preliminars mostren que els més beneficiats d'aquesta eina són els pacients hiperfreqüentadors o malalts crònics. Aquestes consultes eviten desplaçaments als centres d'atenció primària (CAPs) per a consultes que es poden resoldre en línia. A tall d'exemple, quan el pacient vol preguntar per la interacció de determinats fàrmacs.
 
Els estudis apunten que, en general, amb l'eConsulta es redueixen les visites presencials però augmenten els contactes amb el professional de referència, ja que el consulten més en línia. Així, les consultes presencials baixen un 28% de mitjana: de deu consultes presencials, es passa a set i se'n fan, a més, sis de virtuals.
 
L'ICS potenciarà la formació específica i l'acompanyament dels professionals per promoure l'ús d'aquesta eina. Uns 3.000 professionals i uns 65.000 pacients es comuniquen de forma habitual a través d'aquesta eina. Dues terceres parts de les converses són iniciades pels pacients (en l'últim any, més de 300.000), que la consideren un canal de comunicació segur.
 
173 nous metges contractats i 134 entre hores extres i allargament de l'edat laboral
 
Argimon considera que l'acord signat amb el sindicat Metges de Catalunya, que havia convocat la vaga a l'atenció primària de l'ICS el novembre passat per exigir millores urgents sobretot davant de la sobrecàrrega assistencial, "pràcticament està tot complet". Entre les mesures, les parts van acordar augmentar el nombre de metges de família.
 
Aquest any ha incrementat un 3,6%, amb 307 nous metges o equivalents. Concretament, 173 metges amb nous contractes; 22 que allarguen l'activitat laboral després de l'edat de jubilació i més de 700 que han acceptat fer hores extres remunerades que equivaldrien a 112 professionals.
 
Millorar l'accessibilitat
 
Per al director gerent de l'ICS, una vegada s'han aconseguit les mesures a curt termini de l'acord, toca implementar les de mitjà i llarg termini. Un dels reptes és millorar l'acessibilitat a les consultes i reduir-ne els temps d'espera. "Pràcticament no hem millorat, estem igual que fa un any. I ara hem d'impulsar mesures per aconseguir-ho", ha reconegut Argimon.
 
Eliminar actes burocràtics
 
Un altre dels grans objectius és fer més atractiva la medicina de família i també "afegir valor a la consulta", ha subratllat Argimon. En aquest sentit, el director gerent de l'ICS ha incidit en la necessitat d'eliminar la càrrega d'actes burocràtics que actualment recau en els metges, "esporgar el que no ens ajuda i que els professionals tinguin cada vegada més temps per atendre les persones".
 
Així, l'ICS està treballant amb el Servei Català de la Salut (CatSalut) perquè la validació de determinats medicaments sigui automàtica, mentre que ara necessiten una signatura electrònica.
 
Més enllà del que pot fer el Departament de Salut, Argimon ha demanat a les altres administracions que no traslladin als metges actes que no són assistencials, com els certificats de fe de vida. "Un pot pensar que no és molta feina, però a l'ICS fem 50.000 certificats d'aquests a l'any. No són necessaris i no ho hauríem de fer nosaltres", ha dit.
 
Argimon també ha lamentat que es "medicalitzi massa la vida quotidiana" per parlar dels certificats d'aptituds que es demanen en algunes feines o exàmens o per justificar una absència a l'escola. "No lluitarem contra l'absentisme escolar fent justificants mèdics", ha afirmat.
 
El director gerent de l'ICS ha puntualitzat que amb aquesta voluntat de reduir la sobrecàrrega burocràtica dels metges no tenen intenció de perjudicar els ciutadans ni deixar-los sense el certificat que necessiten, sinó que han mantingut converses o les volen iniciar amb altres administracions, com el Departament d'Ensenyament.
 

Altres notícies

»Balaguer suspŔn els actes de la festa del comerš 'SOM COMERă - VINE AL COMERă DE BALAGUER', que s'havia de fer aquest dissabte 4 de juliol a la ciutat. Ho fa en coherŔncia amb la declaraciˇ de confinament del SegriÓ.

»Ďmnium suspŔn el festival 'Cultura al carrer', que s'havia de celebrar aquest dissabte a Balaguer. La decisiˇ s'ha pres a causa del confinament de la comarca del SegriÓ, donat que molts dels voluntaris sˇn d'aquesta comarca.á

»El festival Proximitart de Balaguer @ciutatbalaguer omple en la seva estrena a la Finca Divina Pastora i presenta el programa de concerts per l'estiu, amb The Burning Sky, Los Hernandez, Somis i Marina & Capi.

»La Paeria presenta aquest dissabte la campanya 'Troba-ho a Balaguer' en el marc de la festa que es farÓ a la ciutat per donar una empenta a la represa de l'activitat del sector comercial.

»Obertura del Monestir de Sta Maria de les Franqueses aquest diumenge dia 5 de juliol

»ERC a Balaguer no descarta una lÝnia d'ajudes socials per a persones i famÝlies amb necessitats tot i que, ara per ara, no la inclou en el pressupost d'enguany.

»Les piscines municipals de Balaguer acolliran el cap de setmana dels dies 11 i 12 de juliol la 27a ediciˇ del Mulla't per l'esclerosi m˙ltiple. Tota la recaptaciˇ d'aquells dies es destinaran a la Fundaciˇ Esclerosi M˙ltiple.

»Aquest dissabte dia 4 de juliol, de 7 de la tarda a 1 de la matinada, se celebrarÓ la festa del comerš 'SOM COMERă - VINE AL COMERă DE BALAGUER'.

»Balaguer serÓ aquest dissabte seu del festival 'Cultura al carrer', organitzat per Ďmnium Cultural des de l'organitzaciˇ volen que aquest festival suposi una constataciˇ de la voluntat popular de continuar consumint cultura

»Swing Noguera participarÓ aquest dissabte 4 de juliol a la festa del comerš de Balaguer amb una ballada de jazz steps.á

»La marca de cervesa artesana La balaguerina i la Finca Divina Pastora de Balaguer impulsen el festival Proximitart, un festival d'artistes de proximitat.

»Aquest mes de juliol torna l'activitat 'A l'estiu l'or el busquem al riu', en que tots els dimecres d'11 a 13h i dissabtes de 18 a 20h el Centre d'Interpretaciˇ de l'Or del Segre baixa al riu per fer els seus tallers de recerca.


Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt