Dimarts 11 d'Agost
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

20-11-2019

Catalunya acollirà un total de 462 fires el 2020. Les comarques de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, organitzaran 81 fires. Aquest dimecres s'han donat a conèixer les dades del nou Calendari Firal en l’acte inaugural de la 26è Congrés de Fires de Catalunya

Catalunya acollirà el 2020 un total de 462 fires, segons ha avançat avui la directora general de Comerç, Muntsa Vilalta, en el marc del 26è Congrés de Fires de Catalunya, que se celebra avui i demà a Sabadell. Vilalta, acompanyada del president de la Federació de Fires de Catalunya (FEFIC), Ramón Ferrando, ha presentat el calendari firal per a l’any vinent, que inclou la celebració de 47 fires d’àmbit internacional i estatal i 415 d’àmbit català, comarcal o local.
 
Segons ha explicat Vilalta, "les dades posen de manifest que les fires es mantenen com a eina potent i instrument eficaç de promoció econòmica, i com a tractor d'innovació". Així mateix, ha ressaltat que "Catalunya és referent internacional, no només en fires, sinó també en congressos, i això incrementa l'atractiu comercial i atrau nous esdeveniments". De la seva banda, ha destacat que "és un vector que genera connexions amb altres esdeveiments firals d'àmbit comarcal i local".
 
El congrés que organitza la Federació de Fires de Catalunya (FEFIC) amb el suport de la Generalitat i que enguany celebra els seus vint-i-sis anys, s’ha consolidat com l’esdeveniment de referència del món firal i  punt de trobada per a l’intercanvi de coneixement d’aquest sector.
 
Evolució a l’alça del sector firal a Catalunya: Increment net de l’11,6% del 2008 al 2020
 
Vilalta ha destacat que "en els darrers tretze anys, el sector firal a Catalunya s’ha evidenciat com a molt resistent". En la sèrie històrica —del 2008 al 2020—, l’increment net d’activitat firal ha estat del 11,6% (de 414 al 2008 a 462 al 2020). Analitzat per àmbits, les fires internacionals i estatals han pujat encara de manera més significativa, un 17,5% en aquest període, mentre que les de caràcter local, comarcal i català s’han incrementat un 10,9%.
 
En relació al 2019 (any rècord en celebració de fires), l’any que ve se celebraran 23 fires menys (un 4,7% menys), un descens que s‘explica, en bona part, perquè hi ha més fires internacionals i estatals de caràcter biennal que se celebren en anys senars, i no parells, i per les normals oscil•lacions del calendari. Segons ha assenyalat la directora general de Comerç, "tenint en compte aquest factor estructural, si es compara 2020 amb 2018 —l’any parell anterior—, en el qual es van celebrar 458, les fires previstes per al 2020 representen un augment del 0,9%".
 
Així, d’acord amb les dades facilitades pels diferents organitzadors firals, l’any 2020 Catalunya acollirà un total de 462 esdeveniments firals, una xifra rècord per a “un any firal parell”.
 
 
Pel que fa al territori, l’àmbit metropolità de Barcelona és el que acollirà el major nombre de fires, 131 (el 28,35% del total); seguit de les comarques de Girona, amb 94 fires (20,35%); Catalunya Central, amb 85 fires (18,4%); les comarques de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, amb 81 fires (17,53%); Terres de l’Ebre, amb 38 fires (8,23% del total); i Camp de Tarragona, amb 33 fires (el 7,14% del total).
 
 
Si bé se celebren fires al llarg de tot l’any, el major nombre es continua celebrant durant la primavera i la tardor. Destaquen especialment el mes d’octubre amb 90 fires (un 19,5%) i el mes de maig amb 68 (un 14,7% del total) seguit del mes de novembre amb 50 ( un 10,8%), i el mes d’abril amb 42 ( 9,1%). El quart trimestre és el que concentrarà major nombre de fires l’any vinent, amb 180 esdeveniments (el 39% del total), seguit del segon trimestre, amb 150 fires (el 32,5% del total). El primer i tercer trimestres l’activitat firal es redueix tot i que en major o menor grau, és present al llarg de l’any.
 
Les fires multisectorials, de l’alimentació i les artesanes suposen 2/3 parts del total de les fires de 2020
 
Pel que fa als sectors, les fires multisectorials, amb un total de 132 activitats (el 28,6% del total) són les més nombroses. Les segueixen les fires dedicades a l’alimentació, amb 112 (el 24,2% del total) i les fires d’artesania que, en les seves dues variants (artesania/ceràmica i artesania artística i d’ofici) celebraran 76 fires (el 16,5% del total). Aquests tres sectors representen 2/3 parts de les fires previstes per al 2020.
 
Després d’aquests 3 grans àmbits, se situa un grup de 5 sectors que celebren entre 15 i 25 fires anuals: automoció (24 fires); lleure, esport i turisme (21); ramaderia, avicultura (20); serveis diversos (17); i serveis personals (15). Així mateix, hi ha altres sectors amb menor presència firal: sanitat, medi ambient (10); l’agricultura (8); i antiquaris i art (5 fires).
 
 
 
Aquesta informació es va actualitzant puntualment el web del Departament d’Empresa i Coneixement, i pot incloure modificacions sobre el calendari firal programat per al 2020. És previsible que, com en anys anteriors, el nombre definitiu de fires incrementi pels esdeveniments firals de l’any vinent que a data d’avui, encara no han estat comunicats.
 
El marc: 26è Congrés de Fires de Catalunya 2019 a Sabadell
 
Amb més de 25 anys d’història, el Congrés de Fires de Catalunya, que organitza la Federació de Fires de Catalunya (FEFIC) amb el suport de la Generalitat, s’ha consolidat com l’esdeveniment de referència del món firal i punt de trobada per a l’intercanvi de coneixement d’aquest sector. Es tracta de la cita anual més important per als professionals del sector firal, que en aquesta edició reunirà més de 100 congressistes procedents d’arreu de Catalunya.
 
L’acte obertura del congrés ha comptat amb la ponència inaugural a càrrec la periodista Bibiana Ballbé, fundadora de l’agència The Creative.net, que ha analitzat el futur de les fires i els reptes i oportunitats per al sector en els actuals moments de canvi.
 
A banda de la ponència inaugural, el congrés ha comptat aquest matí amb conferències a càrrec de noms destacats com Jordi Urbea (vicepresident d’Ogilvy a Espanya) i amb la taula rodona “Les fires multisectorials: de la tradició a la innovació”, moderada per la periodista Elisabet Carnicé.
 
Aquesta tarda, tindran lloc diversos tallers pràctics sobre “Com crear campanyes de Google eficaces”, “Gestió de residus a les fires: avançant cap a l’economia circular” o “Preparació de les licitacions: pautes per complir amb la normativa de contractes”, i a les 18h, en el marc del congrés, és previst que se celebri l’Assemblea General de la Federació de Fires de Catalunya.
 
Demà, 21 de novembre, la jornada s’obrirà amb la conferència del fundador d’Infonomia, Alfons Cornella (10h), i continuarà amb un espai de networking entre els assistents i proveïdors. A les 12.30h, la Diputació de Barcelona presentarà els resultats dels “Cercles de comparació intermunicipal de fires locals” i; a les 13.15h, tindrà lloc la presentació de l’estudi “Sostenibilitat i Fires a Catalunya”, encarregat per la direcció general de Comerç.
 

Altres notícies

»Un centenar de persones s'han donat cita aquest dimarts a Balaguer per mostrar el seu rebuig a la monarquia. L'acte, organitzat per La Bultra, ha comptat amb el suport del CDR i el Jovent Republicà. 

»Aquest dimarts es reprèn la programació del 'Música i tapes'. Avui el protagonista serà el grup musical Kasonronda. El concert començarà a les 9 de la nit a la plaça del teatre amb entrada anticipada obligatòria.

»Catalunya registra 759 casos nous de covid-19 confirmats per PCR i dues defuncions. El risc de rebrot manté la tendència descendent arreu. També a Balaguer amb un valor de 0.88, tot i comptar amb 8 casos nous. 

»La junta directiva de l'Associació de Comerciants de Balaguer presentarà al seva renúncia aquest proper dijous en l'assemblea general de l'ACB. Asseguren estar 'desgastats' per no haver aconseguir unir el sector comercial de la ciutat.

»La Bultra, el CDR de Balaguer i el Jovent Republicà de Balaguer organitzen per aquest dimarts 11 d'agost a les 8 del vespre una concentració en rebuig al Borbó. Es farà davant de la casa de la paeria. 

»Balaguer recupera les activitats culturals i lúdiques previstes per aquesta setmana: música, monòlegs, zumba i cinema a la fresca, després que les dades del Procicat es mostrin estables. Tot i això, des de la Paeria fan una crida a no abaixar la guàrdia. 

»El directori empresarial, comercial i de serveis de Balaguer arriba als 250 participants.

»Balaguer ha celebrat la tradicional Festa dels Anissets de Sant Domènec. Enguany sense missa i amb un concert de sardanes.

»Balaguer recupera les activitats previstes per la setmana vinent, música, monòlegs, zumba i cinema a la fresca, després que les dades del Procicat es mostrin estables. Així i tot la paeria crida a no abaixar la guàrdia. 

»Finalitza el 26è Mercat de les Rebaixes d'estiu de Balaguer amb la satisfacció dels comerciants tot i que l'afluència de clients no ha estat com la d'altres edicions. Tots ells, però, han estat molt respectuosos amb les normes de seguretat.

»El paer en cap de Balaguer considera la proposta de transferir a l'Estat el superàvit dels ajuntaments una barbaritat i un atac a l'autonomia municipal. Quim Torra anuncia un recurs d'inconstitucionalitat.

»Continuen les tasques de neteja del camí de Balaguer a les Franqueses pel bosc de Ribera. Els treballs es fan en el marc del camp de treball 'Bultra'20' al qual participen 12 joves d'arreu de Catalunya.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt