Dilluns 09 de Desembre
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

21-11-2019

Salut anima espais d'oci nocturn i recreatiu i organitzadors de festes i festivals a garantir més espais segurs i saludables. 1 de cada 4 morts a Europa per alcohol són joves d'entre 20 i 24 anys

El Departament de Salut, a través de la Sub-direcció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), vol emfatitzar el paper del sector de l’oci nocturn i recreatiu i dels organitzadors de festes i festivals en garantir espais de festa més segurs i saludables. I ho fa aprofitant que aquests dies se celebra una nova edició de la Setmana de Sensibilització dels riscos del consum d’Alcohol i que commemora , com cada 15 de novembre, el Dia sense alcohol.
 
La crida al sector de l’oci segueix la iniciada fa un any -i continuada enguany- amb la campanya ‘L’alcohol és responsabilitat de tothom’, amb què el Departament de Salut reitera que tothom té un paper molt important en la prevenció sobre els riscos del consum d’alcohol: les administracions, els municipis, les empreses productores de begudes alcohòliques, els cossos de seguretat, els comerciants, els centres educatius, els professionals de la salut i els mitjans de comunicació, entre d’altres.
 
En aquest sentit, ja s’han atorgat 64 segells ‘Q de festa! Nits de qualitat’, el distintiu que l’ASPCAT atorga a aquells espais d’oci nocturn que garanteixen serveis de salut pels usuaris de la nit, com informació d’alcoholèmia, accions preventives de les agressions sexuals, aigua gratuïta, preservatius, taps per les orelles, aliments, informació preventiva i de transport públic. A més d’aquests 64 segells, s’han format 2.384 professionals d’aquests espais i 10 entitats han desenvolupat més de 300 accions d’informació a joves sobre el terreny en 200 municipis. En total, s’estima que anualment 140.000 persones de la nit es beneficien d’aquestes mesures preventives. A més, s’ha distribuït la Guia de recomanacions sobre el consum d’alcohol i altres drogues en les festes locals a tots els municipis de Catalunya.
 
El consum d’alcohol és un problema molt important de salut pública, amb un impacte considerable en la càrrega de morbi-mortalitat a Europa. Segons un informe de l’oficina europea de la Organització Mundial de la Salut, al 2016 va causar 291.103 morts a Europa, un 5.5% del total. D’aquestes morts, el 74% van ser homes i el 26% dones, i el 23% joves d’entre 20 i 24 anys.
 
Les principals causes de mort atribuïble a l’alcohol a Europa al 2016 van ser el càncer (29%), la cirrosi hepàtica (20%), les malalties cardiovasculars (19%) i les lesions (18%); en dones, la principal van ser les malalties cardiovasculars (34,8%) i en homes, el càncer (29,2%).
 
La principal causa de mort atribuïble a l’alcohol varia segons l’edat. En menors de 35 anys les lesions intencionades (suïcidis, homicidis, etc.) i no intencionades (accidents de trànsit, caigudes, cremades, etc.) són la principal causa; en persones majors de 65 anys ho són el càncer i les malalties cardiovasculars.
 
El consum d’alcohol té un impacte econòmic i social molt important: en concret d’uns 155.800 milions d’euros anuals al món des de la vessant social, segons un estudi. Un altre recent apunta que les pèrdues en productivitat associades a la mortalitat atribuïble a l’alcohol a Espanya s’estimen en més de 2.000 milions d’euros i conclou que invertir en salut comporta una disminució dels costos socials atribuïbles a l’alcohol.
 
El consum d’alcohol per càpita l’any 2016 a Catalunya va ser d’uns 9,5 litres, com a Suècia i Dinamarca i als països mediterranis, força per sota de la mitjana europea, que és d’11,3 litres.
 
A Catalunya l’alcohol és la substància més àmpliament consumida. El 8,1% de les persones entre 15 i 64 anys (11,9% en homes i 4,2% en dones) en beuen cada dia i només un 9% (7,4% en homes i 10,6% en dones) es declara abstemi. A més, gairebé el 7,7% de la població en aquesta franja d’edat (10% en homes; 5,5% en dones) afirma haver-se emborratxat alguna vegada en els últims 30 dies i el 11,5% (15,5% en homes; 7,5% en dones) ha fet almenys un episodi de binge drinking[1] en l’últim mes.
 
Entre les persones joves de 14 a 18 anys  aquestes formes de consum estan més esteses. El 21,1% (19,5% en homes; 22,8% en dones) s’ha emborratxat el darrer mes, especialment durant el cap de setmana, i el 27,4% (27,5% homes; 27,3% dones) ha fet almenys un episodi de binge drinking durant l’últim mes. A més, en aquests episodis de consum intensiu d’alcohol sovint es consumeixen també altres substàncies, especialment cànnabis.
 
A més, l’any passat el 56,7% de les urgències relacionades amb el consum de substàncies ateses pels serveis hospitalaris de Catalunya van ser a causa de l’alcohol: van ser 9.907 persones, l’equivalent a 27 al dia de mitjana. Pel que fa al 061 CatSalut Respon, al 2018 va gestionar 31.699 avisos per intoxicació etílica, un 3,6% més que l’any anterior. El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va atendre 24.602 persones per intoxicacions alcohòliques.
 
Per últim, l’alcohol és la substància amb més demandes de tractament –per part de  5.879 persones, el 42,2% del total- als Centres d’Atenció i Seguiment a les drogodependències (CAS) i també la que causa més danys a tercers.
 
La campanya estrenada l’any passat, amb testimonis de diferents representants de la societat interpel•lant tothom a fer-se’n responsable i adherir-se’n, ja ha recollit més de 1.000 adhesions i més de 300 vídeos de persones i entitats.
 
Entre les accions que s’han dut a terme al voltant d’aquesta Setmana de Sensibilització destaquen els tallers a escoles per desmuntar mites sobre el consum d’alcohol, jornades divulgatives per població general -com la impulsada pel Col•legi de Farmacèutics de Tarragona- i l’organització de taules informatives, sessions educatives i d’accions d’identificació precoç del consum de risc en els centres d’atenció primària de Catalunya, en el marc de la ‘Setmana del Cribratge’ promoguda pel programa Beveu Menys.
 
Com a resultat de les accions durant la setmana i de les adhesions a la campanya, l’etiqueta #responsabilitatdetothom ha rebut gairebé 300.000 impressions a xarxes socials (Twitter i Instragram) i s’estima que ha mobilitzat unes 200.000 persones.
 
Per últim, cal recordar altres programes impulsats des de la Sub-Direcció General de Drogodependències sobre els riscos de l’alcohol, com Alcohol i Hospitals i Embaràs sense alcohol. En l’àmbit laboral existeix el programa A la Feina, Alcohol 0.0, mentre que en el de l’oci nocturn hi ha, a part de Nits de Qualitat, el programa Rumba a tu son. En l’àmbit de la família destaca el programa Connecta amb els teus fills i, en l’àmbit de l’escola, el programa Salut i Escola.
 
El Canal drogues, espai de referència i de comunicació en l’àmbit de drogues, amb el  compte de Twitter @menysalcohol dona visibilitat a les accions comunicatives de la campanya i mostra les activitats organitzades arreu de Catalunya o difoses a les xarxes amb les etiquetes #alcohol i #responsabilitatdetothom.

Altres notícies

»La Damm es va adjudicar aquest dissabte el II Memorial Yeray Darias de categoria alevina a l'imposar-se a la final a l'Osasuna per 2-1

»Aquest dissabte a la tarda han arribat a Balaguer les tres patgesses; Albaflor, Dolldargent i Ditsdeseda, encarregades de rebre les cartes i xumets dels nens. A més encesa de l'Estel d’Orient i actuació musical a càrrec del grup Rabadàb

»Balaguer celebra aquest dissabte una de les fires amb més història. La Fira Mercat de Santa Llúcia i la recuperada Fira dels Alls tot rememorant antigues tradicions.

»Balaguer celebrarà aquest dissabte una nova edició de la Fira Mercat de Santa Llúcia, una de les fires amb més història anomenada també com la Fira dels Alls tot rememorant antigues tradicions

»El col·lectiu Des de baix ha organitzat aquest divendres 6 de desembre a Balaguer un acte sota el nom de 'Enterrem el Règim del 78'.

»Balaguer prepara unes festes de Nadal plenes de novetats, com la incorporació de l'Estel d’Orient com a element, que ha de servir per reivindicar el cel del Montsec com atractiu turístic de la ciutat.

»Aquest dijous s'ha presentat la campanya de Nadal de l'Associació de comerciants del centre Històric de Balaguer. Els compradors seran obsequiats amb vals descompte per patinar a la pista de gel de la plaça del Mercadal.

»Aquest dijous ha tingut lloc l'encesa dels llums de Nadal a Balaguer. Ha comptat amb les nadales de l'Orfeó balaguerí, la posada en funcionament de la pista de gel i una xocolatada de les associacions de comerciants.

»Aquest dissabte 7 de desembre de 6 a 8 de la tarda s'incorpora a la programació de Ràdio Balaguer PRIMERA LLISTA, un programa presentat per Marc Clapés que repassa les cançons que més triomfen arreu del planeta.

»Amb l'eslògan 'Per Nadal el comerç de Balaguer et porta de creuer', l'ACB 2021 comença aquest dijous la campanya de Nadal. Es realitzarà un sorteig d'un Creuer per a dos persones a Costa Esmeralda.

»El col·lectiu Des de baix ha organitzat aquest divendres 6 de desembre a Balaguer un acte sota el nom de 'Enterrem el Règim del 78'. L'acte simularà l'enterrament en una processó des de l'estació de trens fins la plaça del Museu.

»El Ministeri per a la Transició Ecològica concedeix 6,8 M€ en subvencions a 67 municipis de Lleida per projectes de millora de l'eficiència energètica. Un dels beneficiaris serà Balaguer que millorarà els tancaments de l'edifici de l'ajuntament.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt