Dissabte 14 de Desembre
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

02-12-2019

Catalunya desenvolupa més accions pioneres i innovadores per diagnosticar i tractar l'hepatitis C. Salut s'adhereix a la campanya ‘Un final feliz’, que anima a desestigmatitzar l’hepatitis C

L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha avançat avui que engegarà un projecte que estudiarà, de manera pilot, la viabilitat i efectivitat d’una estratègia d’automostreig del cribratge del virus de l’hepatitis C (VHC) en una de les poblacions clau amb major prevalença d’infecció d’aquesta malaltia. Anomenat ‘Téstate Plus’, el projecte s’adreçarà a partir de l’any vinent als homes que tenen sexe amb homes (HSH), que podran sol•licitar un kit de cribratge, de manera voluntària, gratuïta i confidencial a través d’una plataforma digital. Un cop recollida la mostra (en sang seca), aquesta s'enviarà a un laboratori de referència; els resultats de la prova es podran consultar en línia.  
 
El propòsit del projecte és diagnosticar i disminuir les barreres d'accés al tractament pel VHC i s’inspira en el projecte ‘Téstate’, que està tenint uns excel•lents resultats per al VIH i està sent pilotat pel Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT).
 
Aquesta iniciativa és una més de les accions innovadores que, de forma pionera en molts casos, Catalunya està desenvolupant tant en el cribratge com en l’accés a tractament d’aquestes poblacions en situació de vulnerabilitat, en tant que poden córrer un alt risc d’infecció i que, generalment, no estan tan vinculades al sistema sanitari: persones que s’injecten drogues, internes en centres penitenciaris, coinfectades amb el VIH, procedents de països amb altes prevalences del VHC, o que tenen pràctiques sexuals de risc sense protecció (com els HSH).
 
 
Una campanya contra l’estigmatització per la malaltia
 
Per altra banda, el Departament de Salut s’ha adherit a la campanya “Un final feliz”, presentada avui i protagonitzada per l’actor guanyador d’un Goya, Carmelo Gómez. L’intèrpret va contraure el virus de l’hepatitis C i es va curar gràcies al tractament d’antivirals d’acció directa: a través de la seva història vital, pretén sensibilitzar a les persones que hagin pogut estar en contacte amb el virus de la hepatitis C i a animar-les a fer-se la prova. La campanya es podrà veure en les properes setmanes a cinemes de Barcelona i d’altres grans ciutats catalanes.
 
El cas de Carmelo Gómez és com el de tantes altres persones que van contraure el virus a través d'una transfusió de sang. Es va infectar quan tenia set anys, però no va saber sobre la seva malaltia fins que va ser adult, i de manera casual, quan va acudir a donar sang i li van dir que no podia fer-ho perquè patia una malaltia hepàtica. El tractament que va iniciar aleshores tenia importants efectes secundaris i no curava la malaltia. Finalment, amb l'aparició dels antivirals d'acció directa, en poques setmanes es va curar.
 
La campanya l’ha presentada el Director del Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, les ITS i les Hepatitis Víriques (PCAVIHV), Joan Colom; el cap d’Hepatologia de l’Hospital de La Paz de Madrid i coordinador de l’Alianza para la Eliminación de las Hepatitis Víricas en España (AEHVE) -promotor de la campanya- Javier García-Samaniego; el catedràtic d’hepatologia de la Universitat Autònoma Rafael Esteban; i la presidenta de l’Associació Catalana de Pacients Hepàtics (ASCCAT), Teresa Casanovas.
 
“Catalunya pot eliminar la hepatitis C en els propers anys i tenim plans per a aconseguir-ho, sobretot treballant la detecció precoç tant en població general com en població vulnerable.”, ha assegurat Joan Colom. En el mateix sentit s’ha expressat el doctor Esteban, ressaltant que “Catalunya està fent un extraordinari progrés”, sobretot adreçant-se a col•lectius de major vulnerabilitat. Per la seva banda, el doctor García-Samaniego ha emfatitzat que encara cal incidir en aquelles persones que no saben que estan infectades, un objectiu al qual també vol contribuir una campanya “que resum les històries individuals de cada persona infectada, que feliçment s’han acabat curant”.
 
“Estem convençuts que, amb eines i recursos, la malaltia es pot eliminar; de fet, som a un moment històric, en la primera vegada que una malaltia viral crònica es cura”, ha subratllat Teresa Casanovas. Per últim, l’actor Carmelo Gómez ha explicat com el tractament, simple i senzill, “em va canviar la vida completament. “Em vaig recuperar ràpidament, gràcies als professionals i al sistema públic de salut”, ha dit l’actor abans de posar en valor el fet que la campanya pugui ajudar desestigmatitzar la malaltia. “Li pot passar a tothom i abans que es curi, perquè es cura, es pot conviure amb ella”, ha conclòs.
 
L’Aliança per a l'Eliminació de les Hepatitis víriques a Espanya (AEHVE) reuneix les principals societats científiques i associacions de pacients compreses amb l’objectiu de l’eliminar el virus de l’hepatitis C.
 
 
 
Prop de 30.000 persones tractades en 5 anys
 
El Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, les ITS i les Hepatitis Víriques (PCAVIHV) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya s’ha adherit a aquesta campanya davant la importància de conscienciar sobre la necessitat de diagnosticar els casos ocults i vincular-los, de forma eficient, a l’atenció especialitzada i a l’accés precoç al tractament.
 
En aquest sentit, un dels objectius clau del Pla de prevenció i Control de la Hepatitis C a Catalunya és el diagnòstic precoç d’infeccions ocultes, per fer aflorar la infecció no diagnosticada tant en població general (a través de l’atenció primària) com amb aquelles persones que han estat exposades a situacions de risc, com són les transfusions de sang realitzades abans de 1992, el consum de drogues per via intravenosa o nasal, les relacions sexuals de risc sense protecció, la realització de tatuatges, pírcings o altres procediments similars en què, sense les mesures d’esterilització adequades, es poden produir lesions de la  pell i sagnat, etc.
 
  A Catalunya, en els darrers 5 anys, més de 29.091 persones (dades a 31 d’octubre de 2019) han rebut tractament per a l’hepatitis C. Segons el Registre de pacients i tractaments del Servei Català de la Salut (CatSalut), al 2018 es van tractar 5.605 persones, amb una durada de tractament de 8 setmanes en el 51% dels casos (i de 12 setmanes en el 49% restant). Actualment, el tractament (oral i sense efectes secundaris) aconsegueix unes taxes de curació a les 12 setmanes del 96,4% sobre els pacients avaluats.
 

Altres notícies

»El grup balaguerí Hao Band actuarà el 4 d'abril del 2020 al Freedom Festival de Torrelameu, al costat de grups com Oques Grasses, Lildami, Valtonyc i el dj Lo Puto Cat. Ho farà després de guanyar la final disputada aquest divendres.

»Balaguer se suma aquest cap de setmana als actes per recaptar fons per La Marató de TV3. Diumenge al matí a la plaça del Mercadal es farà la Marató Artística a càrrec de diverses entitats de la ciutat

»Balaguer es planteja fer una nova piscina coberta a mig termini. Ho ha avançat el paer en cap que també ha desmentit que la Secretaria General de l'Esport estigui buscant una població per fer-hi una piscina coberta olímpica

»La Xerrada 'El retorn dels llops a Catalunya' a càrrec de Gabriel Lampreave, ha tancat aquest divendres al vespre al Museu de la Noguera la programació de l'Any dels Llops

»Aquest divendres a la Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer ha tingut lloc la tercera hora del conte en anglès Storytime a càrrec de Kids & Us Balaguer amb el títol 'The Elf's inventions '

»Trobada de Centres de Secundària de la Noguera per conèixer l'oferta d'estudis universitaris de la UdL i els diferents ajuts

»El Teatre Municipal de Balaguer s'ha vist obligat a modificar sensiblement la programació del Cicle d'Hivern 2020 per motius aliens a la seva voluntat. 'Jerusalem' substituirà l'obra 'El pare de la núvia'

»Aquest cap de setmana al Cinema Balaguer es podran veure dues noves pel·lícules; 'MIDWAY' i 'LA ODISEA DE LOS GILES'

»Aquest divendres tindrà lloc a les 20h al Museu de la Noguera la darrera de les activitats de l'Any dels Llops amb la Xerrada 'El retorn dels llops a Catalunya' a càrrec de Gabriel Lampreave

»Balaguer gaudirà aquest Nadal de dues representacions dels Pastorets, tot i que en versions diferents. L'Escola Pia representarà els més tradicionals els dies 21 i 22, i Vedruna farà els Pastorets Superestel el dia 21.

»El balaguerí Lluc Botigué, un dels membres de l'equip del programa Ona Jove de Ràdio Balaguer, va ser entrevistat el passat 10 de desembre als Matins de Catalunya Ràdio per parlar de la seva malaltia entorn de la Marató de Tv3.

»'Una Història de Nadal', Cia. de dansa Montse Miret. Aquest dissabte al Teatre Municipal i en benefici de La Marató


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt