Dimecres 05 d'Agost
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

13-12-2019

L'IPC puja cinc dècimes al novembre a les comarques de Lleida fins al 0,7% La taxa se situa dues dècimes per sobre de la mitjana catalana, del 0,5%

L'Índex de Preus al Consum (IPC) interanual va pujar cinc dècimes a les comarques de Lleida al novembre i es va situar en el 0,7%, el creixement més pronunciat en aquest mes a Catalunya, segons ha informat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE). 
 
D'aquesta manera, registra una taxa dues dècimes per sobre de la mitjana catalana en aquest mes, del 0,5%. L'IPC registra dos mesos consecutius de pujades a Lleida, després que al setembre l'índex baixés set dècimes respecte a l'agost fins al 0,1%. Per grups de productes, destaca l'augment del 2,7% dels preus de restaurants i hotels, d'un 2,6% dels mobles i articles de la llar i d'un 2,5% dels d'aliments i begudes no alcohòliques. Per contra, baixen un 4,1% els relacionats amb l'habitatge, l'aigua, l'electricitat, el gas i altres combustibles.
 
A Catalunya va pujar dues dècimes al novembre a Catalunya i es va situar en el 0,5%, segons ha informat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Així, és la sisena vegada que la taxa se situa per sota de l'1% aquest any, després que al juny fos del 0,7%, al juliol del 0,8%, a l'agost del 0,6%, al setembre i a l'octubre del 0,3%. El valor de l'IPC d'aquest mes és el tercer més baix del 2019. Com a Catalunya, la taxa també es va incrementar a l'Estat al novembre fins a situar-se en un 0,4%, tres dècimes més que en el mes anterior. Això ha estat així principalment per l'alça del preu dels aliments i l'estabilitat dels preus dels carburants, en comparació amb la davallada del novembre del 2018. En canvi, l'electricitat i el gasoil han registrat descensos de preu més pronunciats que fa un any.
 
A Catalunya els augments més destacats en la variació anual s'han donat en restaurants i hotels ( 2,3%), en aliments i begudes no alcohòliques ( 2,2%) mobles i articles de la llar ( 1,3%), ensenyament ( 1,2%) i roba i calçat ( 1%). En canvi, els preus relacionats amb l'habitatge, l'aigua, l'electricitat, el gas i altres combustibles baixen un 3,5% i el transport ho fa un 0,2%.
 
Si es pren com a referència la variació mensual, la major pujada es dona en roba i calçat ( 5,4%) i aliments i begudes alcohòliques ( 0,3%). Per contra, restaurants i hotels baixen un 1%, l'oci i la cultura ho fa un 0,7% i habitatge, aigua, electricitat, gas i altres combustibles un altre 0,4%.
 
D'entre els aliments, destaquen els increments de les patates ( 7,5%), la fruita fresca ( 6,3%), el peix ( 5,2%) i la carn de porc ( 5%) i altres carns (3,8%). En canvi cauen els olis i els greixos (-10,1%) i els fruits secs (-4,1%). En la variació mensual, destaca l'augment del 2,9% del sucre i del 2,8% dels llegums i hortalisses i de la carn d'ovella i de cabra i la baixada de l'1,4% de la fruita fresca.
 
Per demarcacions, a Barcelona la inflació es va situar en el 0,6%, a Girona va enfilar-se al 0,4%, a Lleida va pujar fins al 0,7% i a Tarragona es va registrar en el -0,1%.
 
Pel que fa al conjunt de l'Estat, la taxa anual de l'IPC va augmentar en totes les comunitats menys les Canàries, on es manté. El major increment es va produir a Múrcia, amb una pujada de cinc dècimes fins al 0,4%. Per contra, Catalunya, Aragó, Astúries i Extremadura són els territoris on s'ha notat menys el descens de la taxa, amb baixades de dues dècimes.
 
Per grups, els preus relacionats amb els carburants van pujar un 0,4% interanual i els aliments i begudes van augmentar fins a un 1,7%. En canvi, l'habitatge va registrar un descens fins al -4,1%, sobretot marcat per la caiguda de pres de l'electricitat.
 
D'altra banda la compravenda d'habitatges a Catalunya va baixar un 5,6% a l'octubre respecte al mateix mes del 2018. En total, es van fer 6.907 compravendes de pisos, mentre a l'octubre de l'any anterior es van registrar 7.313 operacions. Segons aquestes xifres publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), Catalunya va ser una de les comunitats on més va baixar la compravenda a l'Estat. Del conjunt d'operacions fetes en territori català, 6.263 eren habitatges lliures i 644 de protecció oficial. A més, 5.866 eren de segona mà i 1.041, nous. El nombre total de compravendes als registres de la propietat a Catalunya per cada 100.000 habitants van ser de 117. Al conjunt de l'Estat, es van registrar 42.825 compravendes d'habitatges, un 1,5% menys que en el mateix període del 2018.
 
Per demarcacions, la que va registrar una davalla més destacada va ser Lleida, amb 289 compravendes, una xifra inferior a les 315 operacions de l'octubre del 2018. Del total, 49 eren habitatges nous i 240 de segona mà. A més, 249 eren lliures i 40 protegits.
 
A les comarques de Barcelona la compravenda d'habitatges va baixar respecte al mateix mes del 2018 fins a les 4.641. Del total, 687 eren habitatges nous i 3.954 de segona mà. A més, 4.111 eren habitatges lliures i 530 de protecció oficial.
 
A Tarragona i Ebre les compravendes van ser 997 a l'octubre, lleugerament inferior que les 1.004 registrades un any abans. D'aquestes, 99 eren d'habitatges nous i 898 de segona mà. Del total, 959 eren lliures i 38 de protecció oficial.
 
Per últim, a Girona la davallada va ser petita, passant de 997 a 980 compravendes. Del total, 206 eren habitatges nous i 774 de segona mà. A més, 994 eren habitatges lliures i 36 protegits.
 

Altres notícies

»A partir d'aquest dijous ja es poden demanar les ajudes del Pla de Suport aprovat per la Paeria per reactivar els sectors econòmics més castigats per la pandèmia del coronavirus.

»Un vehicle s'ha incendiat aquest migdia al Carrer de la Banqueta de Balaguer, provocant una gran columna de fum i l'acumulació de curiosos. El bombers han extingit el foc. 

»Creu Roja busca informadors i informadores d'oci nocturn per sensibilitzar el jovent en les mesures de prevenció per la Covid-19 a Balaguer, Lleida, Tàrrega, Mollerussa i Alcarràs. 

»El Monestir de Santa Maria de les Franqueses serà escenari del 13 al 16 d’agost de l’obra de teatre Adreça desconeguda de Kressmann Taylor en memòria de Josep M. Llobet

»El grup municipal de la CUP acusa l'equip de govern d'ERC de no treballar per una reactivació real de l'economia a la ciutat i d'incomplir els acords socials que van pactar les dues formacions per aprovar els comptes del 2018.

»La Xarxa de Voluntariats de Balaguer confecciona un total de 1.500 gorres, 2.200 parells de peücs, 3.000 mascaretes i 3.800 bates. Ara es busquen nous voluntaris per ajudar les persones de risc i altres per informar sobre les mesures de protecció.

»La Paeria de Balaguer ajorna una setmana més l'agenda d'activitats, després de conèixer les noves mesures del Govern, que prorroga 15 dies les mesures sanitàries per a les comarques de la Noguera i el Segrià.

»Aquest cap de setmana ha tancat l'històric restaurant Cal Pepito, de la plaça del Mercadal de Balaguer, després de 113 anys d'història. 

»Un aparatós accident de trànsit va sorprendre aquest diumenge als veïns del carrer Joan Miró de Balaguer. Un vehicle va impactar contra els cotxes estacionats i va acabar bolcat. 

»La Paeria de Balaguer potenciarà els Espais verds i històrics de la ciutat. La zona del Barranc dels rucs, una de les més deteriorades de la ciutat pels abocaments descontrolats de residus, primera actuació de la campanya.

»La Paeria de Balaguer ha informat a les xarxes, que ajorna una setmana més l'agenda d'activitats, després de conèixer les noves mesures del govern, que pròrroga 15 dies les mesures sanitàries per a la comarca de la Noguera i el Segrià

»Aquest estiu, 'Balaguer en família'. Durant el mes d’agost continuen les activitats de turisme familiar organitzades per l’àrea de turisme de la Paeria de Balaguer, 'Els tresors perduts' i 'Ens fem una selfie?',


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt