Dimarts 25 de Febrer
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

16-01-2020

El Govern aprova l'Estratègia de lluita contra la corrupció amb 25 mesures per als propers dos anys. L'Estratègia impulsarà, entre d’altres, un nou sistema de protecció de persones alertadores, formació als Mossos en lluita contra la corrupció

El Govern ha aprovat l’estratègia de lluita contra la corrupció i d’enfortiment de la integritat pública, un seguit d’actuacions que s’aplicarà a l’Administració de la Generalitat i les entitats del sector públic. L’Estratègia és una iniciativa de la Secretaria de Transparència i Govern Obert del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència; la Secretaria General de la Presidència, la Secretaria General del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda; i la Secretaria d’Administració i Funció Pública del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública.
 
L’estratègia estableix 25 actuacions que s’implementaran en els propers 2 anys i tenen com a objectiu contribuir al model de transparència que defensa el Govern català. Per fer-ho possible es despleguen mesures per incrementar el rendiment de comptes, i facilitar la vigilància ciutadana de manera anònima.
 
Entre algunes d’aquestes actuacions, destaquen: un nou sistema de protecció de les persones alertadores de casos de corrupció, amb bústies de denúncia 100% anònimes; la col•laboració entre l’Agència Tributària i els Mossos per detectar casos de corrupció; la formació als Mossos d’Esquadra en la lluita contra la corrupció; més transparència: la publicació de les agendes de reunions del personal tècnic de major rang; i processos de selecció del personal directiu basats en mèrits i capacitats.
 
Per tal de garantir l’efectivitat de l’Estratègia, també queda aprovat un model de governança que assegurarà, per una banda, la realització de les mesures aprovades en el termini establert, i per l’altra, el rendiment de comptes del procés d’implementació i dels resultats. És per això que es crea el grup director i el grup executiu, el programa de suport i l’espai de participació ciutadana de seguiment.
 
El procés per elaborar aquesta estratègia és igual de rellevant que les mesures que aprova. S’ha tingut en compte l’experiència i coneixement de professionals i organismes específics d’aquest àmbit com l’Oficina Antifrau de Catalunya, i s’han analitzat les evidències internacionals a través de l’estudi que ha elaborat l’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques, Ivàlua, per encàrrec de la Secretaria de Transparència i Govern Obert.
 
 
 
L’Estratègia parteix de l’encàrrec de l’11 de juny, del Pla de Govern Obert i del compromís del Govern de Catalunya amb l’Agenda 2030
 
A partir de l’Acord de Govern d’11 de juny de 2019, es va encarregar als departaments responsables de l’elaboració de l’Estratègia, un full de ruta que detallés mesures concretes per a la lluita contra la corrupció i d’enfortiment de la integritat pública. En el termini de sis mesos han acabat de coordinar aquesta estratègia entre departaments i han aconseguit el compromís de la resta de departaments del Govern per dur-la a terme.
 
L’estratègia forma part del Pla de Govern Obert, que inclou diversos objectius i actuacions en matèria de lluita contra la corrupció i el frau i d’impuls de la integritat pública, entre els quals destaca l’aprovació del pla de prevenció contra el frau i la corrupció 2019-2021. Així mateix, té previst el desplegament de l’ODS 16 de l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible de les Nacions Unides, que contempla la lluita contra la corrupció a la fita «Crear unes institucions eficaces, responsables i transparents a tots els nivells». L’estratègia de lluita contra la corrupció i d’enfortiment de la integritat pública s’inscriu en les recomanacions d’organismes internacionals, com l’OCDE, Transparència Internacional i també les Nacions Unides, que plantegen la necessitat d’abordar de forma estructural la lluita contra el frau i la corrupció.
 

Altres notícies

»Aquest dilluns en el marc del projecte Biblioteques amb D.O s'ha fet l'activitat, 'A les dones ens agrada més suau? La darrera activitat del cicle serà Més enllà de la força d'un destí, de Martí Gironell i Pep Poblet el dimecres 26

»Aquest diumenge 1 de març es farà a les 12,30h la presentació del nou 'Espai dels Jueus Medievals de Balaguer' al Museu de la Noguera. Prèviament a les 11,30 conferència 'Conversos i criptojueus a la Balaguer medieval'

»El Teatre Municipal de Balaguer serà escenari el diumenge dia 1 de març del darrer espectacle del cicle d'espectacles familiar Emboirats amb l'obra de teatre 'Gran Reserva' de Rhum&Cia.

»Un any més, el Carnestoltes del Congre inunda de colors, música i gresca la ciutat de Balaguer. S'ha celebrat durant tot el cap de setmana i des de l'organització assenyalen que ha estat un dels més participatius dels darrers anys

»La música, el vi i la lectura, protagonistes aquest dilluns en el marc del projecte Biblioteques amb D.O amb l'activitat, 'A les dones ens agrada més suau? Vi entre amigues' dirigida al públic adult, especialment a dones.

»Aquest diumenge s'ha celebrat a Balaguer la rua infantil del Carnestoltes del Congre. S'han premiat les millors carrosses, vehicles amb remolc i comparses i s'ha repartit l'Olla amb Congre.

»La Tribu 43 guanya el concurs de Concurs de comparses del Carnestoltes del Congre 2020 a Balaguer, que ha aplegat molta gent a la rua i posterior com petició a la Plaça del Mercadal.

»El diumenge dia 23 a les 18h arriba al Teatre Municipal de Balaguer l'obra 'La dona del 600' dirigida per Pere Riera i Interpretada per Mercè Sampietro, Àngel Gonyalons, Jordi Banacolocha, Rosa Vila, Pep Planas

»Balaguer celebra aquest cap de setmana el Carnestoltes del Congre. Per dissabte hi ha previst el 'Concurs de Comparses', a la mitjanit el tradicional 'Ball de Disfresses' i diumenge al matí la 'Gran Rua Infantil'.

»El Consell Comarcal de la Noguera vol reformar l'antiga església de Sant Francesc per ampliar l'espai de treball dels tècnics comarcals.

»Aquest cap de setmana al Cinema Balaguer es projectaran les pel·lícules: Adú i Parásitos

»A les dones ens agrada més suau? Vi entre amigues. La música, el vi i la lectura, protagonistes de la propera activitat de la Biblioteca de Balaguer, organitzada en el marc del projecte Biblioteques amb D.O. Es farà dilluns 24 a les 20h.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt