Dimarts 25 de Febrer
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

17-01-2020

El municipalisme català es compromet a adoptar mesures de prevenció, mitigació i adaptació davant l'Emergència Climàtica, en el marc de la I Cimera Catalana d’Acció Climàtica

L’Associació Catalana de Municipis (ACM) ha participat aquest divendres a la primera Cimera catalana d’Acció climàtica, impulsada pel Departament de Territori i Sostenibilitat del Govern català, i que ha tingut lloc al Teatre Nacional de Catalunya. El president de l’ACM, Lluís Soler, ha intervingut per mostrar el compromís absolut del món local per fer front a l’emergència climàtica.
 
Segons Lluís Soler, “no hi ha municipis petits ni grans per fer front a l’emergència climàtica, que en aquest mandat estem posant al centre de l’agenda municipalista del país”. I ha afegit que des del món local cal fer un pas endavant i més enllà dels compromisos adoptats pels Estats de la Unió Europea per ser més sostenibles i lluitar contra el canvi climàtic: “El municipalisme sempre ha sigut el primer en treballar per preservar el seu entorn, fins i tot per davant dels Estats, però ara no n’hi ha prou, i hem d’anar un pas més enllà per garantir l’hàbitat a l’entorn i el planeta que volem deixar als nostres fills i filles”.
 
En aquesta línia, l’ACM ha aprofitat el fòrum per anunciar els nous compromisos de l’agenda municipalista amb les polítiques de prevenció, mitigació i adaptació per fer front a l’Emergència Climàtica:
 
Acompanyament als ajuntaments del nostre país a declarar l’emergència climàtica en l’àmbit local, i a implementar accions de compromís efectiu,
Incorporació de nous productes i serveis al catàleg de la Central de compres, que comporti mitigar els efectes del canvi climàtic.
Assolir l’objectiu de que l’electricitat verda arribi al 100% dels municipis.
Implementació de criteris responsabilitat vers el canvi climàtic en els processos de contractació pública.
Incentius a la fiscalitat verda (residus, mobilitat, autoconsum energètic...).
Actuacions urbanístiques, ambientals i de mobilitat per reduir les emissions als centres de les ciutats i entorns educatius i sanitaris.
 
Totes aquestes mesures, segons Soler, van adreçades a “posar al centre de l’agenda municipalista la transició energètica, la descarbonització de la mobilitat, l’impuls a l’economia circular i la preservació del patrimoni natural i la biodiversitat”.
 
L’ACM, a través de la seva Central de Compres, ja fa temps que ha impulsat la introducció de criteris de sostenibilitat en els Acords marc que ofereix. Així, proporciona energia 100% verda (permet reduir 250.000 tones de CO2 a l’any) a 667 municipis catalans (70% dels ajuntaments). També ofereix als ens locals la possibilitat d’adquirir vehicles elèctrics i híbrids (el 58% dels vehicles adquirits per 289 municipis ja són sostenibles), juntament amb un ampli catàleg de productes, que van des de les calderes de biomassa fins a l’adquisició de punts de llum amb sistema LED per reduir el consum elèctric i la contaminació lumínica.
 
L’ACM també és membre actiu del Pacte Nacional per a la Transició energètica i del Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia. Al mateix temps, està compromesa amb desenvolupar i promocionar els Objectius de Desenvolupament Sostenible i ha agafat com a pròpia l’Agenda 2030 perquè des de les administracions s’apliquin polítiques transversals de prevenció i actuació per canviar les maneres de viure i treballar als pobles i ciutats.
 
La 1a Cimera catalana d’Acció Climàtica és un punt de trobada, de compromisos i d’acció per consensuar un full de ruta que serveixi per afrontar i impulsar polítiques de mitigació i adaptació al canvi climàtic, amb una sèrie de compromisos adquirits per part del Govern i de tots els agents implicats.
 

Altres notícies

»Aquest dilluns en el marc del projecte Biblioteques amb D.O s'ha fet l'activitat, 'A les dones ens agrada més suau? La darrera activitat del cicle serà Més enllà de la força d'un destí, de Martí Gironell i Pep Poblet el dimecres 26

»Aquest diumenge 1 de març es farà a les 12,30h la presentació del nou 'Espai dels Jueus Medievals de Balaguer' al Museu de la Noguera. Prèviament a les 11,30 conferència 'Conversos i criptojueus a la Balaguer medieval'

»El Teatre Municipal de Balaguer serà escenari el diumenge dia 1 de març del darrer espectacle del cicle d'espectacles familiar Emboirats amb l'obra de teatre 'Gran Reserva' de Rhum&Cia.

»Un any més, el Carnestoltes del Congre inunda de colors, música i gresca la ciutat de Balaguer. S'ha celebrat durant tot el cap de setmana i des de l'organització assenyalen que ha estat un dels més participatius dels darrers anys

»La música, el vi i la lectura, protagonistes aquest dilluns en el marc del projecte Biblioteques amb D.O amb l'activitat, 'A les dones ens agrada més suau? Vi entre amigues' dirigida al públic adult, especialment a dones.

»Aquest diumenge s'ha celebrat a Balaguer la rua infantil del Carnestoltes del Congre. S'han premiat les millors carrosses, vehicles amb remolc i comparses i s'ha repartit l'Olla amb Congre.

»La Tribu 43 guanya el concurs de Concurs de comparses del Carnestoltes del Congre 2020 a Balaguer, que ha aplegat molta gent a la rua i posterior com petició a la Plaça del Mercadal.

»El diumenge dia 23 a les 18h arriba al Teatre Municipal de Balaguer l'obra 'La dona del 600' dirigida per Pere Riera i Interpretada per Mercè Sampietro, Àngel Gonyalons, Jordi Banacolocha, Rosa Vila, Pep Planas

»Balaguer celebra aquest cap de setmana el Carnestoltes del Congre. Per dissabte hi ha previst el 'Concurs de Comparses', a la mitjanit el tradicional 'Ball de Disfresses' i diumenge al matí la 'Gran Rua Infantil'.

»El Consell Comarcal de la Noguera vol reformar l'antiga església de Sant Francesc per ampliar l'espai de treball dels tècnics comarcals.

»Aquest cap de setmana al Cinema Balaguer es projectaran les pel·lícules: Adú i Parásitos

»A les dones ens agrada més suau? Vi entre amigues. La música, el vi i la lectura, protagonistes de la propera activitat de la Biblioteca de Balaguer, organitzada en el marc del projecte Biblioteques amb D.O. Es farà dilluns 24 a les 20h.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt