Dimarts 25 de Febrer
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

25-01-2020

La Junta Electoral Provincial rebutja el recurs de Torra per 'manca manifesta de fonament'. El president va al·legar que ni la JEC ni la JEP no són competents per retirar-li la credencial de diputat

La Junta Electoral Provincial ha resolt el recurs presentat pel president de la Generalitat, Quim Torra, i ha decidit inadmetre'l per "manca manifesta de fonament". Aquesta decisió respon a les al•legacions presentades per Torra el dia 23 de gener, on insistia que només el Parlament, i no la JEC ni la JEP, és competent per retirar-li la credencial de diputat, després que la JEP donés dos dies al Parlament per emetre certificació de qui serà el substitut de Torra a la cambra. El president també afegia que el reglament de la cambra catalana estableix que cal una sentència ferma del Suprem en relació a la seva inhabilitació per tal que es faci efectiva. A l'escrit fet públic aquest dissabte, la junta avança que aquest acord que rebutja el recurs es pot recórrer durant les 24 hores posteriors a la recepció del text.
 
Amb aquesta decisió, la JEP manté el termini de dos dies perquè el secretari del Parlament informi de qui és el següent a la llista, després de Ferran Mascarell, en substitució de Torra. En cas que no es rebi resposta, la junta l'emetrà d'ofici i lliurarà la credencial de diputat al següent de la candidatura de JxCat.
 
La junta electoral afirma que el seu acord, que Torra considera que és fora de competència, es basa en l'execució dels acords de la Junta Electoral Central, que insisteix que són "ferms" en via administrativa. A més, recorda que el president ja va presentar el 3 de gener un recurs a la JEC amb "les mateixes qüestions" i es va denegar.
 
Al•legacions de Torra
 
A l'escrit d'al•legacions, Torra demanava la nul•litat de l'acord de la JEP i argumentava que "no existeix precepte legal atributiu de la competència per declarar les incompatibilitats dels parlamentaris ni a les Juntes Electorals Provincials ni a la Junta Electoral Central", per remarcar després que "ni molt menys" tenen la competència per retirar credencials. El mandat de les juntes, continuava, "s'esgota amb la certificació de la voluntat popular expressada en cada convocatòria electoral".
 
L'escrit presentat argumentava que l'Estatut no obliga que el règim d'incompatibilitats dels diputats al Parlament es reguli per legislació electoral, i remarcava que la Generalitat ha exercit aquesta competència exclusiva per establir un sistema propi. A més, indicava que la recent sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre Oriol Junqueras "posa en valor el vincle de la persona que accedeix al càrrec de diputat amb la pròpia institució parlamentària".
 
També avisava que executar l'acord de la Junta Electoral "suposa una vulneració palmària dels seus drets fonamentals, així com dels drets dels diputats al Parlament i dels ciutadans als que Torra representa". La defensa també aprofitava per tornar a qüestionar la imparcialitat dels membres de la Junta Electoral, que ara executen un acord després d'haver intervingut en els actes anteriors a la condemna del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Al seu parer, "tenen un interès personal en l'assumpte" i s'haurien d'abstenir. Posava d'exemple, fins i tot, manifestacions a les xarxes socials d'algun vocal sobre l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.
 

Altres notícies

»Aquest dilluns en el marc del projecte Biblioteques amb D.O s'ha fet l'activitat, 'A les dones ens agrada més suau? La darrera activitat del cicle serà Més enllà de la força d'un destí, de Martí Gironell i Pep Poblet el dimecres 26

»Aquest diumenge 1 de març es farà a les 12,30h la presentació del nou 'Espai dels Jueus Medievals de Balaguer' al Museu de la Noguera. Prèviament a les 11,30 conferència 'Conversos i criptojueus a la Balaguer medieval'

»El Teatre Municipal de Balaguer serà escenari el diumenge dia 1 de març del darrer espectacle del cicle d'espectacles familiar Emboirats amb l'obra de teatre 'Gran Reserva' de Rhum&Cia.

»Un any més, el Carnestoltes del Congre inunda de colors, música i gresca la ciutat de Balaguer. S'ha celebrat durant tot el cap de setmana i des de l'organització assenyalen que ha estat un dels més participatius dels darrers anys

»La música, el vi i la lectura, protagonistes aquest dilluns en el marc del projecte Biblioteques amb D.O amb l'activitat, 'A les dones ens agrada més suau? Vi entre amigues' dirigida al públic adult, especialment a dones.

»Aquest diumenge s'ha celebrat a Balaguer la rua infantil del Carnestoltes del Congre. S'han premiat les millors carrosses, vehicles amb remolc i comparses i s'ha repartit l'Olla amb Congre.

»La Tribu 43 guanya el concurs de Concurs de comparses del Carnestoltes del Congre 2020 a Balaguer, que ha aplegat molta gent a la rua i posterior com petició a la Plaça del Mercadal.

»El diumenge dia 23 a les 18h arriba al Teatre Municipal de Balaguer l'obra 'La dona del 600' dirigida per Pere Riera i Interpretada per Mercè Sampietro, Àngel Gonyalons, Jordi Banacolocha, Rosa Vila, Pep Planas

»Balaguer celebra aquest cap de setmana el Carnestoltes del Congre. Per dissabte hi ha previst el 'Concurs de Comparses', a la mitjanit el tradicional 'Ball de Disfresses' i diumenge al matí la 'Gran Rua Infantil'.

»El Consell Comarcal de la Noguera vol reformar l'antiga església de Sant Francesc per ampliar l'espai de treball dels tècnics comarcals.

»Aquest cap de setmana al Cinema Balaguer es projectaran les pel·lícules: Adú i Parásitos

»A les dones ens agrada més suau? Vi entre amigues. La música, el vi i la lectura, protagonistes de la propera activitat de la Biblioteca de Balaguer, organitzada en el marc del projecte Biblioteques amb D.O. Es farà dilluns 24 a les 20h.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt