Diumenge 09 d'Agost
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

14-02-2020

L'OMS recomana al Govern reforçar les accions per combatre el tabaquisme i l'obesitat. L'organització aconsella incorporar en el pròxim pla de salut desafiaments com l'emergència climàtica

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) aprova amb nota la planificació sanitària de Catalunya però hi veu marge de millora. Així ho posa de manifest una avaluació feta per l'oficina regional europea de l'OMS que fa balanç de les fortaleses i les debilitats de la planificació feta els darrers 30 anys a Catalunya a través de fins a vuit plans de salut consecutius. Entre les recomanacions que fa l'organització de cara al pròxim pla de salut (2021-2025) hi ha reforçar les accions per combatre el tabaquisme i l'obesitat. Així ho ha exposat en un acte al Palau de la Generalitat Melitta Jakab, membre de l'oficina de l'OMS a Barcelona.
 
 
Jakab ha assenyalat que tot i la "coherència" dels plans existents fins ara, no s'han pogut veure "grans èxits" en aquests dos desafiaments de salut pública. De fet, l'informe recull que el consum de tabac i l'obesitat "continuen presentant reptes de salut pública" a Catalunya i es considera que uns resultats "més ambiciosos" són possibles.
 
La mateixa recomanació també preveu que Salut prioritzi en el pròxim pla elements "clau" i desafiaments com ara el canvi climàtic, la resistència antimicrobiòtica i els determinants socials. En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que "per primer cop" el pròxim pla de salut tindrà en compte els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. Així, a més dels determinants de la salut en els quals s'havia centrat fins ara, també es tindran en compte variables com el canvi climàtic.
 
Recomanacions de l'OMS
 
En línies globals, l'avaluació que fa l'OMS dels plans de salut executats pel departament en els darrers trenta anys és molt positiva. Amb tot, fa una quinzena de recomanacions, entre les quals hi ha preservar les fortaleses del procés de planificació en salut a Catalunya adaptant-les als reptes de futur, centrar el nou pla en l'equitat per reduir les desigualtats o assegurar una major implicació del CatSalut en la fase de planificació.
 
També s'aconsella alinear les polítiques de recursos humans i els recursos econòmics amb les estratègiques del pla, identificar i generalitzar les bones pràctiques del sistema i revisar l'abast del serveis de salut pública.
 
Fortaleses del sistema
 
Els experts de l'OMS han destacat durant l'acte que la planificació i el sistema sanitari català és "líder a Europa" i arreu del món en el fet d'introduir la salut en totes les polítiques, citant com a exemple el PINSAP, un pla "pioner".
 
"El procés de planificació en salut a Catalunya és d'excel•lència i Europa pot aprendre de Catalunya, el repte ara és com mantenir l'excel•lència en la pròxima dècada en un món canviant", ha conclòs Melitta Jakab.
 
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha agraït en la cloenda de l'acte la tasca de totes les persones que han treballat en els darrers anys en els plans de salut, i ha mencionat tant la consellera Alba Vergés com l'exconseller Toni Comín i l'expresident Carles Puigdemont
 
"Tenim un sistema sanitari de primer ordre", ha dit. Torra també ha posat en valor la tasca dels professionals de la salut i ha assenyalat que ara el repte és "fer el nou pla de salut".
 

Altres notícies

»Balaguer ha celebrat la tradicional Festa dels Anissets de Sant Domènec. Enguany sense missa i amb un concert de sardanes.

»Balaguer recupera les activitats previstes per la setmana vinent, música, monòlegs, zumba i cinema a la fresca, després que les dades del Procicat es mostrin estables. Així i tot la paeria crida a no abaixar la guàrdia. 

»Finalitza el 26è Mercat de les Rebaixes d'estiu de Balaguer amb la satisfacció dels comerciants tot i que l'afluència de clients no ha estat com la d'altres edicions. Tots ells, però, han estat molt respectuosos amb les normes de seguretat.

»El paer en cap de Balaguer considera la proposta de transferir a l'Estat el superàvit dels ajuntaments una barbaritat i un atac a l'autonomia municipal. Quim Torra anuncia un recurs d'inconstitucionalitat.

»Continuen les tasques de neteja del camí de Balaguer a les Franqueses pel bosc de Ribera. Els treballs es fan en el marc del camp de treball 'Bultra'20' al qual participen 12 joves d'arreu de Catalunya.

»Finalitza el projecte JoVa a Balaguer amb el reconeixement als joves participants que han netejat els  grafits que hi ha als murs del marge esquerra del riu Segre propers a la passarel·la de l'avinguda Pere III.

»L'Associació de Comerciants de Balaguer ACB ha celebrat aquest divendres la 26a edició del Mercat de les Rebaixes. S'està fent aquest matí al Passeig de l'Estació. 

»La Paeria de Balaguer no descarta una línia d'ajudes socials per a les persones amb necessitats a causa de la pandèmia del coronavirus sempre que 'el volum de gent que se'n pugui beneficiar sigui suficientment important'

»El grup municipal de Junts per Balaguer acusa l'equip de govern de no fer un bon control de la despesa i haver d'apujar impostos i anar a crèdit per tirar projectes endavant.

»A partir d'aquest dijous ja es poden demanar les ajudes del Pla de Suport aprovat per la Paeria per reactivar els sectors econòmics més castigats per la pandèmia del coronavirus.

»L'àrea de Medi Ambient de la paeria ha procedit a la retirada dels nius de cigonya de les torres d'il·luminació del camp de futbol de Balaguer. S'han retirat per motius de seguretat i un cop acabada l'època d'aniament.

»El grup del PSC a la Paeria de Balaguer reclama un pla de suport per a les famílies amb necessitats a causa de la pandèmia, algunes de les quals tenen membres a l'atur o estan en un ERTO.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt